a
b
b

DAMKA’DAN KOSOVA’DA TÜRKÇE EĞİTİMİN 73 YILDÖNÜMÜ MESAJI

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, 20 Mart 1951’de Kosova’da Türkçe eğitim hakkının tanınmasının 73. yıldönümünü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“20 Mart 1951’de Kosova’da Türkçe eğitim hakkının tanınmasının 73. yıldönümünü gururla kutluyoruz.

Bu önemli tarih, Kosova’da Türk toplumunun ana dilde eğitim hakkını elde etmesinin bir simgesi olarak değerlendirilmektedir. Ana dilde eğitim hakkı, temel bir insan hakkıdır ve Kosova Türkleri için bu hak, kimliklerini ve kültürel varlıklarını koruma adına büyük önem taşımaktadır.

Bugün, Kosova’da Türkçe eğitim sadece okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimde değil, aynı zamanda toplumun her kesiminde yaşatılması ve desteklenmesi gereken bir değer olarak görülmektedir.

KDTP’nin öncelikli hedeflerinden biri olan “Önce Eğitim” sloganı, Türkçe eğitimin kalitesini artırmak ve sürekliliğini sağlamak adına yapılan çalışmalara odaklanmaktadır. Türkçe eğitiminin geliştirilmesi ve nitelikli bir şekilde sürdürülmesi, yeni nesillerin Türk kültürüne ve değerlerine bağlılığını güçlendirmenin yanı sıra toplumsal birliği ve ilerlemeyi desteklemenin de bir yoludur.

Bugün Türkçe eğitimin 73. yılını kutlarken, Türkçe eğitimin bugünlere gelmesinde büyük rol oynamış, çabaları ve fedakarlıkları ile bu hak için mücadele etmiş ve emek vermiş öğretmenleri saygıyla anıyoruz. Emekli öğretmenlere sağlık ve sıhhat, yeni nesil öğretmenlere ise başarılar diliyoruz.

Türkçe eğitim, Kosova Türklerinin milli varlığını ve kimliğini korumanın temel bir unsuru olarak kalacaktır. Dil, sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir kültürün ve yaşam tarzının da bir yansımasıdır.

Türkçe’yi konuşmak, düşünmek ve yazmak, Kosova Türklerinin varlığını ve zenginliğini daima güçlendirecek, onları daha da ileriye taşıyacaktır.

Türkçe konuş, Türkçe yaşa!

“Türkçe ile var ol, geleceğine sahip çık!”

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAŞBAKAN KENDİSİNE SORU SORAN GAZETECİYİ KAMERALAR ÖNÜNDE İTTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL