Başbakanlık Topluluklar Ofisi tarafından, çoğunluk olmayan topluluklar için düzenlenen konferansa, hükümet kabinesinde yer alan topluluk bakanları da katılarak, varolan zorluklar ile kendi toplulukları için hayata geçirilen projelere değindiler. Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, topluluklara kanunen sağlanan kamuda en az yüzde 10 istihdam şartının yerine getirilmediğine vurgu yaptı.
Bakan Damka konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kosova’da yaşayan topluluklar her alanda entegre olma konusunda gayret göstererek kurumlarda yerlerini almaya calışmaktadır.
Kendini geliştirerek, emek vererek, bilgisini katarak, ülkesinin geleceği için her türlü katkıyı sunmaya hazırdır.
Eğitimden külture, sosyal alandan spor alanlarına kadar, her bir topluluk ferdi çoğunluk toplum ile beraber hareket etmektedir.
Yasal haklar konusunda Kosova gerçekten Avrupa’da belki de dünyada nadir görebileceğimiz bir anayasaya sahiptir ancak uygulamada bazı sıkıntılar da yaşadığımız ortadadır.
Kanunen sağlanan en az %10 kamuda istihdam konusunu malesef yerine getiremediğimizi belirtmek istiyorum. Bu husuta en büyük engel ise, başvuruların milli kimlik konusunda beyana dayalı olmasıdır. tipobet
Bu sebeple malesef toplulukların yerlerine, bir beyana dayalı olarak herkesin kendini Türk, Boşnak, Rom veya başka topluluklardan göstermesi mümkündür.Hakkımız olan yerlerimizi her kurumda işgal ettirmemek için topluluklar ile birebir çalışan kurumlarda toplulukları kurumsal bir yapıya kavuşturmamız lazımdır.
Yine örnek vermek gerekirse Başbakanlık topluluk ofisinde her topluluğun haklarını gözeterek çalışacak topluluk çalışanının olması gerekiyor, ama malesef yok.
Takdir edersiniz ki Başbakanlık topluluk ofisinin bunu planlaması ve göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Bugüne kadar Başbakanın topluluklardan sorumlu danışmanı Elizabet hanım bu ofiste iyi çalışmalar başardı ancak eğer her topluluktan bir çalışan olur ise o topluluk ile iletişimi sağlamak, bu ofisin her topluluğa hizmet vermesi açısından, sağlıklı ve verimli çalışmak çok daha kolay olacaktır.
Geri Dönüş ve Topluluklar Bakanlığı’nda ona keza topluluk ofisleri olması elzemdir, bu bakanlığın tümünde ise malesef çalışan bir Türk ya vadır yada yoktur.
Kosova’da eğitim dillerinden biri de Türkçedir ve bu konuda bu hükümet olarak kitaplar konusunda ciddi adımlar atılmıştır ama yine eğitim bakanlığında her topluluğa ayrılmış ofisler yoktur.
Türkçe, Boşnakça eğitimi takip edecek çalışanların olması, her sorunu takip edecek ve çalışacak çalışanlar ile büyük fark yaratacaktır.
Her eğitim dilinde müfetişlerin olması, eğitimde var olan sorunların giderilmesi için çok önemlidir.
Eğitim dili ana dilinde olduğu için iş alımlarında sınavlar kendi ana dilinde yani kişinin almış olduğu eğitim dilinde olmalıdır, aksi takdirde sınavda diğer topluluklar ile eşit şartlarda olan bir kişinin sınavda başarılı olması mümkün değildir. Eşit değil adil şartlarda muamele gören topluluk fertlerinin kurumlarımızda daha fazla yer edineceği inancındayız.
Mesela bazı bakanlıklarda sadece topluluklara ayrı iş ilanlarının yayınlanması gerekmektedir.
Bakanlıklarda üst düzey görevde malesef görevlilerimiz yok buna özen göstermeliyiz.
Polis ve Kosova Güvenlik Güçleri iş alımlarında toplulukların kendi dillerinde sınava tabi tutulmaları gerekmektedir.
Son olarak belirtmem gerekir ki bu hükümet topluluklara ayrı bir önem atfetmektedir, topuluklar ile ilgili çok sayıda toplantılar yapıldı ve inaniyorum ki doğru yolda hareket ediyoruz ama bu çalışmaların belli bir strateji üzerinde olması gerekmektedir ve Başbakanımızın her seferinde savunduğu topluluk sorunları ile uzun vadeli ama kalıcı çözümler üreten politikalar ortaya koymalıyız. ”
Açılış konuşmalarının ardından medyaya kapalı şekilde devam eden konferansta, kosovada görevli büyükelçiler de yer aldı.
/kosovaport/
TOPLULUKLAR İÇİN BAĞIŞÇILAR KONFERANSI DÜZENLENDİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI