a
b
b

DAMKA: EĞİTİM BAKANLIĞI’NDA TÜRK VE BOŞNAK’LARA AYRI OFİS BİRİMLERİ KURULSUN

2015 yılı bütçe yasa tasarısının ele alındığı Kosova Meclisi genel kurul oturumunda söz alan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletveki,li Fikrim Damka,  geçen yıl da itiraz etmelerine  rağmen 2015 yılı  bütçesinde Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanlığı’na düşen   payın sadece Sırp topluluğuna ayrılmasının  doğru olmadığını,   bu bakanlık bütçesinde Türk,Boşnak,Roman ve Aşkali topluluğuna ayrı ekonomik kodların,Kosova  Eğitim Bakanlığı bünyesinde ayrı olarak  Türk ve Boşnak ofis birimlerin kurulmasının   gerekli olduğunu , bu konuda bütçede  de pay ayrılması ve Türkçe  eğitimin  daha kaliteli şekilde devam etmesi icin sart olduğunu belirtti.

Milletvek,ili Fikrim Damka’nın  mecliste Türkçe yaptığı konuşması şöyle:

“Kosova Bütçesini parlamento grubu olarak dikkatlice incelediğimizi ve Bütçe yasa taslağının aciliyeti söz konusu olması açısından ilk önce grup olarak bir an önce onaylanması için destek verdiğimizi belirtmek isterim.

Dünya ekonomi dengeleri göz önünde bulundurduğumuzda Kosova da bu ekonomik büyümede nasibini alacağını göstermektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüşler ister istemez Kosova ekonomisini dolayısıyla tüketici fiyatlarını olumlu yönde etkilyecektir. Kosovada Tüketimin yüksek olması, ister  yerli üretimi isterse de ithalatı artıracağı kesindir, bu da gelir ve gümrük vergilerini artıracaktır.

Kosova’da ki siyasi gelişmeler 2014 yılı ekonomi büyümeyi olumsuz etkiledigini ve ekonomide bir durgunluğun baş gösterdiği özeillikle de kamu ve özel yatırımlarda ciddi bir düşüşün yaşanmasına sebebiyet verdiğini rakamlardan görmekteyiz.

 

Gelirlerdeki hedeflere  ulaşıldığı özellikle de gümrük vergilerinin geçen yıla oranla artarak toplandığına sevinelim mi üzülelim mi bilmiyorum. Gümrük vergilerin çok fazla toplanması, ithalatın fazla olduğu işaretidir, bu da yerli üretimden çok uzakta olduğumuz, ekonomi gelişmesi açısından olumsuz bir tablo olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle gümrük hedeflerine ulaşmak için faturalardaki tutarların haksız olarak yükseltilmesi dürüst işadamlarımızın devlete olan güvenini yitirmektedir. Gümrük noktalarında çifte standart uygulamlarına bence son verilmelidir. İnsanlarımız mağdur ve hırsız durumuna düşürülmemeli.

2015 yılı bütçesini incelediğimizde geçen yılki bütçe ile kıyasladığımızda bazı değişiklikler arz etmektedir. Tabi ki yine gelirlerin büyük bir kısmı gümrük vergileri oluşturmaktadır. Ama gelir vergilerin toplanmasında yüzde 17’ lik bir artış öngörülmesi olumlu olarak değerlendirmekteyiz. Vergi toplamada sistemin doğru ve adaletli bir şekilde herkese eşit uygulanacağını umut ediyorum. Elbette ki iç vergilerin artırılması devletin gelir kaynağını ana kalemni teşkil edecektir. Ama iş dünyasında da yatırımı ve iş yapması açısından da olanaklar ve destekleri de sağlamamız şarttır.

Bugün vergi toplarken vergi sistemimizde bazı değişiklikler yapmamız şarttır. Ben sadece bir sektörü burada zikredeceğim, iki yıl çabamıza rağmen çözülmeyen kuyumcular veya altın piyasasıdır. Kosovada da haksız bir şekilde altına uygulanan gümrük vergi oranı kuyumcularımızın dürüst şekilde çalışmaları engellenmektedir. Bu yüzdendir ki geçen yıl Kosova’ya sadece 3 kilogram altın girişi sağlanmıştır. Bir an önce bölgedeki ya da en yakını olan Arnavutluğu örnek alarak bu sektörü sistem içine dahil etmeliyiz. Artık silahlı gümrük memurları tarafından dükan basıp altın toplama devri geçmiştir. Bırakalım dürüstçe çalışmalarını yapsınlar. Devlete de düşen görevi yerine getireceklerdir. Ama dünyada uygulandığı şekilde.

Bütçede bu tür destek kaynağı görmek mümkün değil. Temenim bu tür vergiler ile zor durumda olan işadamlarımızı daha fazla zor duruma düşürmeyiz.

Giderler tablosuna baktığımızda özellikle maaş, subvansıyonlarda ciddi bir artış olduğunu görmekteyiz, yaklaşık olarak 120 milyon euro, emekli ve diğer kategorilere ödemelerin artırıldığını ayrıca geçen yıl yüzde 25 lik maaş artışının giderlere yansıtıldığını görmekteyiz. Bu da bütçeye ek olarak 60 milyon euro yansımış durumdadır.

Bizi düşündürmesi gereken konu, geçen yıla oranla  kamu yatırımlarda düşüşün olmasıdır, geçen yıla oranla yaklaşık olarak yüzde 10 luk ya da 60 milyon daha az yatırımın gerçekleşeceğidir. Bu elbette ekonominin daralmasına etki edecektir.

Bütçeye ek yük olarak bu yıl uygulamaya geçileceği sağlık sigorta fonun oluşmasıdır. Devlet çalışanları adına bu fona gerkli parasal desteği aktarması, özel sektördeki bu çalışanlar adına ek ödeme yapmaları ister istemez özel sektördeki çalışanları etkileyecektir. Devlet olarak özel sektörü desteklemek açısından çeşitli destek politikaları geliştirmesi kaçınılmazdır. Dış yatırımları da artırmak adına hızlı bir şekilde serbest sanayi bölgelerinin kurulması için çalışılmalı ve dış yatırımı Kosovaya çekebilmemiz için bürokrasiyi azaltmalıyız ve rüşvet  hastalığına karşı hepimiz elbirliği ile savaşmalıyız, aksi takdirde üreten değil sadece tüketen toplum olmaya devam edeceğiz.

Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanlığının  geçen yıl da itiraz etmemize  rağmen bu bütçşede sadece  Sırp topluluğuna ayrılmasının  doğru olmadığını  bu Bakanlık bütçesinde Türk,Boşnak,Rom, Aşkali topluluğuna ayrı ekonomik kodlarin, Eğitim Bakanlığı’nda Türk ve Boşnak ayrı ofis birimlerin kurulması gerekmektedir,bu konuda Bütçe de payın ayrılması ve ana dilimizde ki egitimimizin daha kaliteli sekilde devam etmesi icin sarttir…

Kosova öngörüldüğü  şekilde yüzde 4 lük büyümeyi bu bütçe rakalmları ile yakalayacğına inanarak, grup olarak gereken değişiklik önerilerimizi komisyona sunarak destek verdiğimizi ifade etmek isterim.” /kosovaport/

 

 

 

 

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MECLİS BÜTÇEYİ GÖRÜŞÜYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL