a
b

b

b
b

TDK ÖNERDİ, CUMHURBAŞKANI DESTEK VERDİ

b

Kosova Meclisi’nde topluluklara ayrılmış yedek milletvekili koltukları kontenjanının  devam etmesinin gündeme gelmesinden sonra Topluluklar Danışma Konseyi (TDK) üyeleri, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’dan bu konuda, Kosova meclisi azınlık milletvekillerinin de başlattığı girişime resmi destek istemişlerdi.

4 Nisan tarihli Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi toplantısına katılan Kosova Cumhurbaşkanı Hukuk Danışmanı Selim Selimi, konsey üyelerinin aynı konuyu gündeme getirmeleri üzerine, azınlık toplulukların bu talebine Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’dan resmi olarak destek geldiğini bildirdi. Konsey üyeleri Selimi’den, Cumhurbaşkanının bu desteğini yazılı bir şekilde paylaşmasını talep ettiler. Selimi, Cumhurbaşkanının azınlıklara yedek koltuklar olduğu gibi Sırbistan-Kosova görüşmelerine de desteğini sürdürdüğünün altını çizdi. Selimi aynı toplantıda, Cumhurbaşkanı JahJaga’nın Kosova Anayasası’nda Hırvat ve Karadağlı toplumunun isimlerinin eklenmesini de desteklediğini ama bunun anayasa ve yasaların yeniden düzenlenmesi reformuna bağlı olduğunu vurguladı.

İstihdam, Ayrımcılık ve Resmi Diller Gündeme Geldi

Topluluklar Danışma Konseyi’nin aynı toplantısında istihdam, ayrımcılık ve resmi dillerin uygulanması konuları da gündeme geldi. Yasama çalışma gurubu başkanı Veton Berisha, Kosova kamu kurum ve kuruluşlarında azınlıkların yetersiz oranda istihdam edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Bu olgunun bilhassa fakirlik oranının en yüksek olduğu Roman, Aşkali ve Mısırlı toplulukları için geçerli olduğunu kaydeden Berisha, Kamu Bakanlığı, Dönüş ve Topluluklar Bakanlığı, Yerel Yönetim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Başbakanlık Topluluklar Ofisi, Ombudsman ve kamu kuruluşlarına hazırladıkları tavsiye mektubuna Konsey’den onay aldı. Konseyde, Kosova Ovası Belediyesi “Selman Riza” İlkokulu ve Yakova Belediyesi “Mustafa Baki” İlk Okullarında, Mısırlı, Roman ve Aşkali öğrencilerine yapılan sınıf ve dershane ayrımcılığına son verilmesine dair okul müdürleri ve belediye eğitim müdürülüklerine hazırlanan tavsiye mektuplarının gönderilmesi de onaylanan diğer konular arasındaydı.

Konseyde, resmi dillerin ihlali ve uygulanması konularına bakan çalışma gurubu başkanı Taner Güçlütürk, Resmi Diller Çalışma Gurubunun belirlediği çalışma planı çerçevesinde 27 Nisan tarihinde Kosova Hükümeti Kabinesi bünyesindeki Dil Komisyonu Başkanı Slavişa Mladenoviç’le görüşmede bulunduklarını bildirdi. Her iki kurumun Kosova’da resmi dillerin uygulanması ile ilgili 2013 yılı içerisinde planlaştırdıkları çalışmaları ele aldıklarını belirten Güçlütürk, toplantıda bu çalışmaların işbirliği içerisinde, ortaklaşa projelerle gerçekleştirilmesinin faydalı olacağı kararına vardıklarını kaydetti.

Belediye başkanlarının iştirak edeceği bölgesel toplantılar ve UNDP ile tanıtım kampanyaları gerçekleştirmeyi planlaştırdıklarını ifade eden Dil Komisyonu Slavişa Mladenoviç, bu anlamda Cumhurbaşkanlığının Topluluklar Danışma Konseyi ile işbirliği yaparak, bu etkinlikleri gerçekleştirmenin daha fazla ses getireceğini ve daha etkili sonuçlar elde edileceğine inandıklarını vurguladı.

Her iki yetkili, resmi diller yasasının uygulanmasında yerel ve merkezi yönetim düzeyinde ciddi sorunlar yaşandığı hususunda hemfikir olurken, Güçlütürk, (Mamuşa haricinde) Türkçe’nin belediye düzeyinde resmi dil olarak kullanımı onaylanan beş belediyede bu kararın pratikte uygulanmadığının altını çizdi. Mladenoviç ve Güçlütürk, resmi dil yasası ihlalleriyle ilgili şimdiye kadar kendilerine gelen belirli şikayetler üzerine yaptıkları resmi müdahale ve uyarılardan sonra olumlu neticeler elde ettiklerini kaydettiler.

Kosova Cumhurbaşkanlığı 4 Nisan tarihli Topluluklar Danışma Konseyi toplantısında, Kosova Radyo Televizyonu’nda azınlıklara yönelik yayın süresinin artırılması konusunun gelecek oturumda gündeme alınması kararlaştırıldı. Ayrıca, Topluluklar Danışma Konseyi toplantılarına Ombudsperson, bakanlıklar, hükümet ve büyükelçilik temsilcilerinin de davet edilmesinin önemine bir daha dikkat çekildi. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKÇE SINIFTA OKUMA BAYRAMI COŞKUSU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişcasibom girişcasibom girişbets10 giriş