a
b
b

COŞKULU 23 NİSAN KUTLAMASI

23 Nisan Kosova Türkleri’nin  Milli Bayramı’nın   merkezi kutlaması Prizren’de düzenlendi.

Görkemli  törene Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, Başbakan Yardımcıları  Hajredin Kuçi ve Edita Tahiri, Kosova Hükümeti Bakanları, Bakan Yardımcıları Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan,  TBMM heyeti, Kosova Meclisi’ndeki Türk milletvekilleri ile Kosova ve Türkiye2nin kosova’da görev yapan kurum ile kuruluşların üst düzey temsilcileri katıldı.

Törende açılış konuşmaya yapan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, 5 yıldan bu yanan  Kosova bağımsızlığını ve Kosova Türkleri’nin  Milli Bayramını hep beraber kutladıklarını  belirtti.

“Biz varız, var olacağız demektir. Amaç ,bu mesajı tüm dünyaya yaymak ve geleceğe aktarmaktır” mesajını dile getiren Yağcılar, Kosova Türklerinin Balkanlarda yüzyıllardır başta Arnavutlar olmak üzere diğer halklarla birlikte yaşadığını ve ortak kaderi paylaştığını kaydetti.

Kosova’nın kalkınmasının, güçlenmesinin Kosova Türklerinin de eseri olduğunu belirten KDTP Genel Başkanı Yağcılar, ”Biz buranın temel unsuru ve ayrılmaz parçasıyız. Mücadelemizin temeli, dilimiz, dinimiz, kültürel değerlerimiz üzerine kurulmuştur. 17 Şubat2008 yılında yaşanan ve uzun yıllar hasretle beklenen bağımsızlık gününde bizim de çalışmalarımız tam anlamını almıştır. Ülkede yeni bir sayfa açılmış, Kosova’nın ilk demokratik anayasası kabul edilerek, devlet yönetiminde yeni bir düzen kurulmuştur. Kosova devleti çok etnili,  bağımsız, egemen bir cumhuriyet olmuştur. Bu cumhuriyetin önemli unsurlarından biri biz Kosova Türkleri de olmuşuzdur. Kosova Türkleri mücadelesinin birlik ve beraberliğin önünü siyasi ve kültürel hakları kazanmakla beraber anayasa ve Kosova resmi bayramlar yasasına bağlı olarak 23 Nisan günü Kosova Türkleri Milli Bayramı kabul edilmiştir. Bu kazanımla anavatanın en anlamalı bayramı olan 23 Nisan da ortak kutlanmaya başlanmıştır. 23 Nisan’ın  Kosova’da kutlanması, Kosova’daki mücadelemizin ve varlığımızın en temel hususiyeti olmuştur” ifadesini kullandı.

Kosova’nın bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte yeni köprülerin ve bağların kurulmasında önemli adımlar atıldığına işaret eden  Yağcılar, sürekli olarak destek veren  Türkiye Cumhuriyeti’ne şükranlarını ifade etti.

Birlik ve beraberlik mesajı veren Mahir Yağcılar, “KDTP’nin kapılarının herkese açık olduğu, bir tek sevdalı ve samimi, çalışkan ve halkın hizmetkârı olsun. Bir olacağız, beraber olacağız” dedi.

 

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını takdim ederek konuşmasına başlayan TBMM AK Parti milletvekili Hüseyin Bürge, beş yıldan bu yana Kosova’da tutlanan 23 Nisan bayramı nedeniyle Yağcılar ve mesai arkadaşlarını kutladı.

Bürge 2005 yılından bu yana Başbakan  Erdoğan’ın yol göstermesiyle bütün bölgede devam ettirdikleri kardeşlik sınır tanımaz konvoyuna  vermiş olduğu destekten ve hoşgörüden dolayı Başbakan Thaçi’ye teşekkürlerini ifade etti.

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de yaptığı konuşmada,   Prizren’e her  gelişinde şehrin  çok kültürlü yapısından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

“Özellikle Türk topluluğunun hem kurumsal hem de siyasi anlamda Kosova ile tamamen bütünleşmesi bizleri son derece memnun etmektedir. Bunu bir gurur  kaynağı olarak görüyorum. Bugün burada bu kutlamada Kosova’daki tüm siyasi partilerden temsilciler bulunuyor, bu çok güzel bir örnektir”  şeklinde konuşan  Thaçi, Kosova’nın bağımsızlığından önce yaşadığı bir anısını anlattı:

“Benim unutamadığım ve sizin de unutmamanızı istediğim bir olgu, Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmasıdır. Bu bir  tesadüf değildi. Kosova bağımsızlığı ilan edilmeden bir gece önce Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın telefon aracılığı ile bana göndermiş olduğu mesajını çok kez  tekrarladım yine de tekrarlamak istiyorum. Bana göndermiş olduğu mesajında, -Kardeşim Hashim, Kosova bağımsızlığını kabul etmenizin hemen ardından biz hem hükümet hem de halk olarak Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağız.”

Kosova’nın bugün 100 ülke tarafından tanındığını belirten Başbakan Thaçi, bu tanımalarda Türkiye Cumhuriyeti’nin etkisinin büyük olduğunun altını çizdi.

“Kosova’da yaşayan Türk toplumu iyi bir konumdadır. Kosova tüm Kosovalıların vatandır. Birlik ve beraberlikle, hoşgörüyle ülkeyi hep birlikte  kalkındıracağız. Bunun en büyük örneği her zaman için Prizren olmuştur” diyen Başbakan Thaçi, konuşmasının sonunda  gündemde yaşanan gelişmelere değindi:

“ 14 yıl özgür bir ülke ve 5 yıl da bağımsız bir ülke olarak varlığımızı sürdürmekteyiz.  Son yıllarda çok güzel gelişmeler kat ettik.  Bağımsızlığımızdan sonra bizler demokratik bir ülke olarak, çok ülke tarafından tanındık ve şu an da komşu ülkeler ile ilişkilerin normalleşmesine yöneldik.  Bizlerin en büyük hedefi NATO ve BM de dâhil birçok uluslararası örgüte üye olmaktır. Bu hedeflerimize ulaşmak için komşu ülkelerle ilişkilerimizi normalleştirmek şart. Bu çerçevede de Sırbistan ile Kosova arasında diyalog süreci başlatılmıştır. Emin olun ki biz elimizde olanın en iyisini yaptık. Bu saydığım hedeflere ulaşmak için kilitler: barış ve istikradır. Bu vesile ile Sayın Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na bu sürece verdikleri destekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”

Thaçi ayrıca müzakere sürecine destek veren tüm parti ve topluklara da teşekkürlerini ifade etti.

Törende  23 Nisan pastası da kesilsi.

Törenin devamında ,T.C. Kültür Bakanlığı “Lale” kadınla Müzik Topluluğu , Prizren  “Doğru Yol”  KüTürk Kültür ve sanat Derneği ile “TÜRKAY” Türk Armoni Yıldızları Orkestrasının  konserleriyle devam etti.

Çoşkunun zirveye çıktığı törende  şarkılara eşlik edildi, halaylar çekildi. /E.Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

VULİN İSTİFA ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom