a
b
b

ÇAVUŞOĞLU’NUN HIRVATİSTAN TEMASLARI

Balkanlar resmi ziyaretleri kapsamında Hırvatistan’a giden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başkent Zagrep’te bir dizi temaslarda bulundu.

Çavuşoğlu, Balkan turunun üçüncü durağı olan Hırvatistan’da Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grliç-Radman ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zagreb’te Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grliç-Radman’la gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “Terörle mücadelede İsveç kanunlarının yetkililerinin ne kadar gevşek olduğunu gösteriyor. Terör örgütü PKK, adı üzerinde terör örgütüdür. Sadece Türkiye’ye değil, İsveç’in de ulusal çıkarlarına zarar veriyor. İsveç’in NATO üyesi olmaması için elinden geleni yapıyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grliç-Radman’la görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin ele alındığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Siyasi ilişkilerimiz mükemmel seyrediyor, iyi günde de kötü günde de her zaman birbirimizin yanında oluyoruz. Depremlerde Hırvat halkının yanında olmaya çalıştık, Türkiye’de geçen sene orman yangınları gerçekleşti. Hırvatistan bir uçağını göndererek bu yangınları kontrol altına almamızda bize büyük destek vermiş oldu. İlişkilerimizi her alanda daha da güçlendirme yolunda birlikte çalışacağız. Parlamentolar arası ilişkilere önem veriyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz güçleniyor. Geçen sene ikili ticaret hacmimiz yüzde 40 artış gösterdi ve 1 milyar dolara yaklaştı. Bu sene 1 milyar doları rahatlıkla geçiyoruz. Daha önce liderlerimizin koyduğu hedefleri geçmiş olacağız. Yeni hedefler koymamız lazım. Bir iki yıllık için 2 milyar dolar, 5 yıl sonrası için de en az 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koymak gerçekçi bir yaklaşım olacaktır” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Ukrayna’daki savaşın etkilerinin de ele alındığını kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bosna Hersek konusunda da görüş alışverişinde bulunduk. Bosna Hersek’in barış, istikrar ve toprak bütünlüğüne desteğimizi bir kez daha vurguladık. Hem ikili hem de Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek üçlü danışma mekanizması çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bosna Hersek’teki son gelişmeler ışığında bu üçlü mekanizmamızı daha etkin nasıl kullanacağımızı da değerlendirdik. Ukrayna’da savaşın sona erdirilmesi ve gıda krizinin aşılması için sarf ettiğimiz çabalarımız hakkında da bilgi verdim. Hırvatistan’la Türkiye olarak uluslararası platformlarda birbirimizi destekliyoruz. AB sürecinde Hırvatistan bizi destekledi. Üyelik müzakerelerini başlatmasından dolayı tebrik ediyorum. En yakın zamanda aramızda görmeyi arzu ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Türkiye ile Hırvatistan’ın diplomatik ilişkilerinin 30. yılında olduğunu anımsatan Grlic-Radman, Çavuşoğlu’nun ziyaretinin bu sebeple özel bir anlamı olduğunu vurguladı. Grlic-Radman, ülkesinin, 2021’de Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarına müdahale etmek için uçak gönderdiğini anımsattı ve Türkiye’ye Aralık 2020’de Hırvatistan’da meydana gelen deprem sonrası yaptığı yardımlar için teşekkür etti. Ülkesi ile Türkiye’nin geleneksel dostluk ve iş birliği ilişkileri içerisinde olduğunu belirten Grlic-Radman, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin geliştirilmesi için ekonomi, ticaret, spor, düzensiz göçmenler konuları üzerine konuştuklarını ifade etti. Grlic-Radman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkelerimiz arasındaki ekonomik iş birliği iyi yönde ilerlemektedir. Bu iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için enerji, denizcilik, altyapı, bilişim teknolojisi, savunma endüstrisi ve turizm alanlarında çalışmaların geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye, Hırvatistan’ın en önemli dış politika önceliklerinden biri olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) katılımını da sürekli olarak desteklemektedir.” Düzensiz göçmen krizine de değinen Grlic-Radman, “Hırvatistan, Türkiye’yi, göçmenler hususundaki çabaları ve çok sayıda göçmeni barındırdığı için takdir etmektedir.” dedi. “Hırvatistan, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü, siyasi istikrarını, kurumsal işlevselliğini ve ülkedeki barışı desteklemektedir.” Görüşmede, Bakan Çavuşoğlu ile Güneydoğu Avrupa ülkeleri üzerine de konuştuklarını kaydeden Hırvat Bakan Grlic-Radman, “Batı Balkanlar, bu ülkelerin Avrupa perspektifi, NATO üyelik süreçleri ve özellikle de Bosna Hersek’teki mevcut durum üzerinde açıkça konuştuk.” dedi. Çavuşoğlu’nun Bosna Hersek’i de ziyaret edeceğini hatırlatan Grlic-Radman, “Hırvatistan, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü, siyasi istikrarını, kurumsal işlevselliğini ve ülkedeki barışı desteklemektedir.” dedi. Bosna Hersek’teki seçim reformu yasasına da değinen Grlic-Radman, ülkesinin mevcut seçim yasasını adaletsiz bulduğunu, Bosna Hersek’teki üç kurucu milletin (Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar) eşit haklara sahip olmaları ve bu milletlerin kendilerini temsil edecek siyasi temsilcileri adaletli şekilde seçme hakkına sahip olmaları gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu, Hırvatistan Başbakanı Plenkoviç ile görüştü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temasları çerçevesinde geldiği Hırvatistan’da Başbakan Andrej Plenkovic ile görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Balkan turunun üçüncü durağı olan Hırvatistan’daki temaslarını sürdürüyor. Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ile bir araya gelen Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hırvatistan başbakanıyla ekonomik işbirliğimizi, Ukrayna ve Bosna-Hersek’teki son gelişmeleri ve NATO genişlemesini ele aldık” ifadelerini kullandı. /İHA, AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA İLE SIRBİSTAN ARASINDA ENERJİ ANLAŞMASI İMZALANACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişcasibomcasibom giriş