Tam 100 yıldır ayrı kalan Balkanlar ile Türkiye arasındaki birliktelik, ‘Kardeşlik’ parolası ile yeniden kuruluyor. Özellikle Bursa belediyeleri ve okullar arasında imzalanan ‘kardeşlik’ protokolleri, iki toplumu yeniden bir araya getiriyor.
Bursalı belediyeler, Kosova’da 8 belediye ile kardeşlik protokolü gerçekleştirdi. Belediyeler arasındaki kardeşlik anlaşmaları ile olarak Kosova’nın Gilan Belediyesi ile Yıldırım Belediyesi arasında yapıldı. Ardından Kosova’da Obiliç, Mamuşa ve Viti belediyeleri ile Osmangazi Belediyesi kardeş oldu. Kosova Ovası ile Yenişehir, Mitroviça ile İnegöl, Kamenisa ile Mustafakemalpaşa ve Malişeva ile Orhangazi Belediyeleri kardeşlik protokolü imzaladı.
Makedonya’da ise 5 belediye ile kardeşlik ilişkileri kuruldu. Osmangazi Belediyesi Üsküp ve Çayır belediyeleri ile kardeş oldu. Mustafakemalpaşa ile Likova, Mudanya ile Struga belediyeleri kardeşlik anlaşması yaptı. Kırşehir Belediyesi ise Makedonya’nın Saray Belediyesi ile 2011 yılında bu yönde protokol imzaladı.
Son olarak Kosova’nın Viti belediyesi ile Osmangazi Belediyesi kardeşlik protokolü imzaladı. Burada 3 okulla kardeşlik ilişkileri kurularak çeşitli destekler verilecek. Okullar dışında bu ülkelerdeki Osmanlı döneminden kalma tarihi eserleri restore eden belediyeler, çok sayıda camiyi de ayağa kaldırdı. Kosova ve Makedonya’da her yıl düzenlenen anma etkinlikleri, sünnet şölenleri ve benzeri organizasyonlarla kardeşlik ilişkileri her geçen yıl daha da geliştirildi.
Kosova Üsküp Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Recep Gündüz, Balkanlar ile Türkiye’nin 1912’den bu yana ayrı olduğunu hatırlatarak, şunları dile getirdi: “Şimdi gönül köprüsü kurup, kardeş belediye ve okullarla buluşuyoruz. Her yıl 23 Nisan kutlamalarında Kosova ve Makedonya’dan çocuklar Türkiye’ye geliyor, burada evlerde kalıyorlar. Bir hafta boyunca onlara Bursa’yı ve Türkiye’yi tanıtıyoruz, kardeşlik duygularımız pekişiyor. 535 sene aynı sofradan beraber ekmek yedik. Bunca yıl sonra yeniden aynı sofrayı paylaşıyoruz.”
Kosova’daki okullarda teorik eğitim verildiğine dikkat çeken Gündüz, bu öğrencilerin pratik yapmak için yine Türkiye’ye geldiğini kaydetti. Gündüz, teknik lise ya da üniversitede çeşitli mühendislik bölümlerini bitiren öğrencilerin Bursa Ticaret Sanayi Odası ile Kosova Sanayi Odası’nın imzaladığı protokol çerçevesinde, 3 ay boyunca Türkiye’de pratik eğitim aldığını ifade etti.
BU YIL DAHA FAZLA BUĞDAY EKİLECEK
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.