a

BULGARİSTAN’DA KOVİD-19 KRİZİ NEDENİYLE İŞLETMELERE 400 MİLYON LEVANIN ÜZERİNDE DESTEK

Bulgaristan Bakanlar Kurulu toplantısında Ekonomi Bakanı Lıçezar Borisov’un verdiği bilgilere göre hükümet, COVID-19 salgınının ağır sonuçlarına yanıt olarak Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Bulgaristan’daki işletmelere 400 milyon levanın üzerinde bir miktarda destek verilmesini öngörüyor.

Bakan, Başbakan Boyko Borisov ve Bakanlar Kurulu’nun diğer üyelerine koronavirüs krizi nedeniyle şirketlere ve bireylere verilen destek konusunda güncel bilgiler sundu. 2014-2020 Dönemi Yenilikçilik ve Rekabetçilik Operasyonel Programı kapsamında krizle mücadele tedbirleri çerçevesinde 200 milyon leva tutarında hibe desteği verildi. Aynı zamanda Bulgaristan Kalkınma Bankası’nın iki garanti programı kapsamında işletmelere 210 milyon levanın üzerinde kredi imkanı sunuldu.

Başbakan Boyko Borisov, “En önemlisi, paranın küçük ve orta ölçekli işletmelere hızlı bir şekilde ulaşması” dedi.

Ekonomi Bakanı, Yenilikçilik ve Rekabetçilik Operasyonel Programı kapsamında finanse edilen mikro işletmelere yönelik hibe desteği çerçevesinde 173 leva destek verildiğini bildirdi. Bakan Borisov, “Başvuruların ilk değerlendirmesi sonucunda destek alamayan 6000 firmaya, başvuruların yeniden değerlendirilip onlara da desteğin ulaşması için talimat verdim” diye belirtti ve böylece firmaların toplam 52 milyon leva destek almış olacağını sözlerine ekledi. Bakan, aynı program kapsamında finanse edilen orta ölçekli işletmelere yönelik hibe desteğine başvuruların devam ettiğini ve birkaç gün sonra onaylanan başvuru sahiplerinin isimlerinin açıklanacağını belirtti. Prosedür kapsamında orta ölçekli işletmelere toplam 200 milyon leva destek verileceğini kaydeden Borisov, “Başvuru çağrısı duyurmak üzere olduğumuz bir sonraki iki prosedürü hızlandırmak için seçenekler arıyoruz” diye ekledi. İki prosedür kapsamında toplam 150 milyon leva hibe desteği verilecek. Bunlardan biri, cirosu 500 000 levanın üzerinde olan şirketlere likidite sağlamak, ikincisi ise küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyetlerini salgın bağlamında uyarlamaya yönelik.

Bakan, “Bulgaristan Kalkınma Bankası aracılığıyla şirketlerin fonlara erişimini olabildiğince hızlandırıyoruz” dedi. Bankanın iki garanti programı kapsamında 213 milyon levayı aşan krediler talep edildi. İşletme desteği olan ilk program kapsamında toplam 929 şirket kredi için onay aldı ve kredi limiti 300 000 levadan 1 milyon levaya çıkarıldı. Programın kapsamının büyük işletmeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesine imkan verecek olan Avrupa Komisyonu’nun her an onaylanması bekleniyor. Bireyler için ikinci program kapsamında 22 000’den fazla kişi desteklendi. Yatırımlarla ilgili olarak Bakan, 2020’nin başından bu yana Yatırım Teşvik Yasası kapsamında yaklaşık 750 milyon leva yatırım yapılması ve 3 600’den fazla kişilik istihdamın yaratılması planlanan toplam 25 proje için A Sınıf Yatırım Sertifikası verildiğini bildirdi. Bakan Borisov, üretimi tüm dünyaya ulaşan küresel bir devin Sofya’da 23 milyon leva yatırım yapacağını duyurdu. Bakan, “Yatırım teknolojiye dayalı olup sosyal bir etkiye sahip – fabrika, salgın açısından yüksek hijyenik koşullarda çok iyi bir çalışma ortamda 570’den fazla işçiyi barındırıyor” diye kaydetti. Bakan, biri 80 milyon avro değerinde ilk aşamasında bir proje olmak üzere şu anda başka iki yeni yatırım projesi üzerinde çalışılmakta olduğunu da sözlerine ekledi./kırcaalihaber/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MERT TALAT DİLEKÇİOĞLU İLE TÜRKÇE SESLETİM VE DUYUMSAMA ATÖLYESİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş