a

BULGARİSTAN, ERKEN PARLAMENTO SEÇİMİ İÇİN 11 TEMMUZ’DA SANDIK BAŞINA GİDECEK

Bulgaristan’da 11 Temmuz Pazar günü yapılacak erken parlamento seçimlerinde 6 milyon 790 kayıtlı seçmen sandık başına giderek 240 milletvekilinin isimlerini belirleyecek.

Ülkede, 11 Haziran’da başlayan ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınan önlemler yüzünden sönük geçen seçim kampanyaları bugün sona eriyor.

Bulgaristan’ın 46. dönem parlamentosu için 22 siyasi parti ve koalisyon, adaylarını belirledi. Bu seçimde yurt içinde ve dışında kurulacak büyük seçim yerlerinde de ilk kez makineyle oy kullanılabilecek.

Seçmenler, aday siyasi parti ve koalisyonların arasında tercih yaparak ya da sadece katılım oranı için kayda geçecek “Kimseye destek vermiyorum” isimli haneyi işaretleyip oyunu verebilecek.

Seçim yasası dolayısıyla 4 Temmuz’daki parlamento seçiminde, Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlar sadece 35 yerde oy kullanabilmişti. Söz konusu yasada yapılan değişiklikle Türkiye, İngiltere, ABD ve Kanada gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerde en çok 35 seçim yeri açılabilmesini öngören madde kaldırılmıştı.

Yasadaki son düzenlemeye göre, Türkiye ve AB’nin dışındaki ülkelerde kurulacak sandık sayısı konusunda sınırlama getirilmeyecek.

Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları 122 yerde oy kullanabilecek.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Svetlan Stoev, bu seçimde yurt dışında 68 ülkede 782 seçim merkezi kurulacağını duyurmuştu.

Seçimde, 273’ü yurt dışında olmak üzere, 421 makine ile oy verilebilecek.

Makinelerin bulunmadığı daha küçük seçim yerlerinde ise oy pusulası kullanılacak.

Sadece 6 parti ve koalisyon parlamentoya girebilir

Son kamuoyu araştırmaları, seçimde sadece 6 parti ve koalisyonun, parlamentodaki yüzde 4 barajını aşabileceğini ancak hiçbirinin tek başına hükümet kuramayacağını gösteriyor.

Alpha Research şirketinin yayımladığı anket sonuçları, şovmen Slavi Trifonov’ın kurduğu Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin parlamentonun en büyük gücü olacağını ancak tek başına hükümet kuramayacağını gösterdi.

Eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi için Yurttaşlar (GERB) partisi, eski Komünist Partinin çizgisinde siyaset yürüten Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve Borisov hükümetine karşı 2020’de başlayan sokak protestolarına öncülük yapan Demokratik Bulgaristan (DB) partisi 46. dönem parlamentoda yer bulabilecek.

Türklerin ve Müslümanların oyları

Nüfusu 1 milyona yakın ülkedeki Türklerin ve Müslümanların, oylarını ağırlıklı şekilde yine Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisine vermesi bekleniyor.

Eski Başbakan Borisov’a karşı protesto oylarından yararlanan “Ayağa Kalk! Magandalar Dışarı!” koalisyonu da barajı aşacak güçlerin arasında gösterildi.

Bulgaristan’da 4 Nisan’da yapılan bir önceki parlamento seçiminde, ırkçı ve aşırı milliyetçi partiler barajı geçememişti.

6,9 milyonluk ülkede yaşayan Türk ve Müslümanlara karşı nefret ve düşmanlığa dayalı siyaset yürüten ırkçı ve aşırı milliyetçi partilerin, erken seçim için “Bulgar Vatanseverleri” isimli koalisyon kurmalarına rağmen bu seçimde de barajın altında kalması bekleniyor.

4 Nisan’da yapılan ve maliyeti 34 milyon avroyu bulan bir önceki seçim sonucunda, parlamentoya katılan 6 siyasi güç, hükümet kuramamış ve sadece 9 oturum yapabilmişti.

Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), 15 Temmuz’a kadar nihai seçim sonuçlarını, 18 Temmuz’a kadar ise parlamentoda yer alacak milletvekillerinin isimlerini açıklayacak.

240 üyeli parlamentoda, hükümet kurmak üzere oluşturulabilecek olası koalisyonların güvenoyu alabilmeleri için en az 121 milletvekilinden güvenoyu alması gerekiyor.

/AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş