a
b

b

b
b

BOŞNAK KÜLTÜR GÜNLERİNE BÜYÜK İLGİ

b

boşnak günleri

Çok kültürlülüğün simgesi Prizren’de,  ‘Boşnak Kültür Günleri’ne ev sahipliği yapıyor. Kosovalı Boşnaklar tarafından Prizren ‘Yunus Emre’ Türk Kültür Merkezi’nde ilk kez düzenlenen ‘Boşnak Kültürü Günleri’ etkinliğine yoğun katılım oldu.

Boşnakların “Sofra” Derneği organizasyonuyla Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Boşnak milletvekilleri, Kosova’da görevli KFOR temsilcileri ile çok sayıda üst düzey davetli katıldı.

‘Boşnak Kültürü Günleri’ etkinliği, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan ve Boşnak milletvekilleri ile Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın Boşnak milli kıyafetlerinin yer aldığı serginin açılışını gerçekleştirmesiyle başladı. Büyükelçi Ozan ve diğer konuklar daha sonra Boşnaklara ait yöresel kıyafetlerin ve resimlerin yer aldığı sergiyi gezdi.

‘Boşnak Kültürü Günleri’ etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Priştine Müdürü Doç. Dr. İsmet Biner, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin herkese açık olduğunu söyledi. Konuşmasına Boşnak diliyle “Dobro nam doşli braço Boşnaci” (Merhaba, hoş geldiniz sevgili Boşnak kardeşler) sözleriyle başlayan Biner, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde Boşnak kardeşlerimizin kültür günlerini kutlamanın mutluğunun yaşandığını ifade etti. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin çalışmaları ve amaçları hakkında bilgi veren Biner, kurumun bulunduğu her yerde o bölgenin bütün topluluklarına aynı seviyede yakınlık, duyarak ve kültürlerini tanıtmalarına destek sağlayarak, destek sunduklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan da, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi gibi Türkiye’nin Kosova’da bulunan diğer kurumları da Türk, Arnavut, Boşnak ve Rum halklarına hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesi kucakladıklarını söyledi. “Yüzyıllar sonra burada yaşamayı sağlayacak en önemli varlık olan kültürlerin ve sanatsal eserlerin tanıtımını sağlamak için herkese desteğimiz açıktır” diyen Büyükelçi Ozan, Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri’nin bunun en iyi örneği olduğunu söyledi.

Boşnak Kültür Günleri açılışına katılan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Boşnakça yaptığı konuşmasında, Boşnak Kültür Günleri’nin sadece Boşnaklar için değil, aynı zamanda diğer kültürler için de önemli bir faaliyet olduğunu vurguladı. Gelenekleri korumak için ileriye dönük çalışılması gerektiğine dikkati çeken Yağcılar, bu anlamda Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Türkiye Büyükelçiliği bu tür faaliyetlere vermiş oldukları destekten dolayı çok önemli işler yaptığını söyledi.

“Sofra” Derneği Başkanı Behri Şahsivari da, desteklerinden dolayı Yunus Emre Türk Kültür Merkezi temsilcilerine teşekkür ederek, Boşnak ve Türk halkının ortak kültürü olduğuna dikkati çekti. Konuşmaların ardından yıllarca biriktirdiği Boşnak geleneksel kıyafetleriyle sergi açan Sadriya Bayra da, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Priştine Müdürü Doç. Dr. İsmet Biner ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Prizren Müdürü Mustafa Altug’a Boşnak geleneğine ait el işlemeli bir havlu hediye etti.

Daha sonra Barış Manço’yu anmak için yapılan resitalin ardından Prof. Dr. Sadik İdrizi Boşnakların Kosova’daki tarihsel sürecini anlattı.Tarih boyunca Goralı, Torbeş gibi isimleriyle bilinen Boşnakların farklı bölgelerde yaşadıklarını bu bölgelerde nüfus sayısı değişiminden ve kültürel etkinliklerini anlattı.

2 gün sürecek olan ‘Boşnak Kültür Günleri’ etkinliği çerçevesinde ‘Podgorski Biseri’ Derneği Boşnak halk türküleri ve danslarının yer alacağı bir konserle sona erecek./E. Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

MEDENİYETİMİZİN İKİ BÜYÜK ŞAİRİ MEHMET AKİF VE YAHYA KEMAL ANILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş