a

BOSNA HERSEK’TE KAYIP KİŞİLER ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da “Kayıp Kişilerin Yakınlarıyla Çalışmayı Destekleme ve Güçlendirme Çalıştayı” başladı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Grupo de Accion Comunitaria (GAC) iş birliğinde düzenlenen çalıştayda, kayıp yakınlarının kurduğu derneklerden 70’ten fazla temsilci ve 31 ülkeden uzman bir araya gelerek kayıp kişileri bulma konusundaki deneyim ve uzmanlıklarını paylaşmayı amaçlıyor.

ICRC Avrupa ve Orta Asya Bölge Müdürü Patrick Vial, burada yaptığı açıklamada, kayıp yakınlarının ihtiyaçlarının bazı durumlarda görmezden gelindiğine işaret ederek, “ICRC, kayıp kişilerin bulunma sürecine destek sağlamak için Batı Balkanlar da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerindeki aileler ve aile örgütleriyle yakın iş birliği içinde çalışıyor.” dedi.

Kayıp kişilerin bulunmasında en büyük sorumluluğun ilgili devlete ait olduğunu belirten Vial, “Uluslararası İnsancıl Hukuk uyarınca aileler sevdiklerine ne olduğunu bilme hakkına sahipler. Devletler de onlara destek sağlamak ve sorularına cevap vermekle yükümlüdürler.” değerlendirmesinde bulundu.

ICRC’nin Kayıp Kişiler Projesi sorumlusu Caroline Douilliez de insanın sevdiği birini kaybetmesinin büyük acılara yol açtığını söyleyerek, “Ailelerin, kayıp yakınlarının akıbetiyle ilgili dayanılmaz belirsizlikle başa çıkmalarına yardım etmenin yanı sıra ICRC onlara yasal, finansal, idari ve lojistik destek sağlamaya da odaklanıyor.” diye konuştu.

Bu arada, çalıştayda Bosna Hersek’te 1995’te yaşanan Srebrenitsa soykırımında kaybolan yaklaşık bin kişi dahil olmak üzere Bosna Savaşı’nın ardından (1992-1995) yaklaşık 7 bin kişinin kayıp statüsünde olduğu ifade edildi.

Saraybosna’da yarın sona erecek çalıştay ayrıca, dünyanın farklı yerlerinde bu sıkıntıyı yaşayan ailelere destek ve yardımcı olmak, en iyi uygulamaları belirlemek ve yaymak amacını da taşıyor./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TİKA’DAN BALKANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş