a

BOSNA HERSEK’TE “FİAT FİÇO” FESTİVALİ

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da 2. Uluslararası Fiat Fiço festivali düzenlendi.

Festival kapsamında, İtalya’da üretilen Fiat 600 ve ondan örnek alınarak eski Yugoslavya’da üretilen Zastava 750 model mini sınıf otomobiller, Saraybosna’daki tarihi Başçarşı’ya getirildi.

Festivale, Bosna Hersek’in yanı sıra Avusturya, İtalya, Almanya, İsviçre, Hırvatistan, Slovenya ve Sırbistan’dan gelen ve eski Yugoslavya ülkelerinde “Fiço” olarak tanınan toplam 63 otomobil katıldı. Başçarşı’da renkli görüntüler oluşturan otomobiller, Saraybosnalılardan büyük ilgi gördü.

Organizasyona Sırbistan’ın Subotica şehrinden katılan ve bir dönem Yugoslavya Milis Güçleri tarafından kullanılan 1961 model Fiat 600 en çok ilgi çeken otomobillerinden oldu.

Festivalin organizatörü Fiço Klub Derneği’nden Fadil Cerimagic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün itibarıyla derneklerinin 980’den fazla üyesi olduğunu belirterek, Avrupa’nın farklı bölgelerinde çok sayıda Fiço sevdalısı insan olduğunu dile getirdi.

İnsanların festivale büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Cerimagic, “Festivalde farklı model otomobiller bulunuyor. Bu yıl en ilgi çeken otomobil 63’üncü yaşı kutlanan 1955 model Fiat 600.” diye konuştu.

Cerimagic, festivalde Avrupa’nın farklı ülkelerinden 63 otomobilin ve 200 katılımcının bulunduğunu sözlerine ekledi.

Festivale 1976 model Fiat 600’ü ile gelen Nusret Vuldalic de hayranı olduğunu bu klasik arabayı uzun uğraşlar sonucu bulduğunu ve aldıktan sonra yaklaşık dört yıl arabayı daha iyi hale getirmek için çalıştığını anlattı. Vuldalic, Fiço’ya olan tutkusunun kendisine babasından miras kaldığını söyledi.

İtalyan otomobil üreticisi Fiat, 1955 yılında ürettiği Fiat 600’ü, ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtmıştı. Eski Yugoslavya da söz konusu modelden esinlenerek aynı yıl Sırbistan’ın Kragujevac şehrinde başladığı Zastava 750 üretimini 1985 yılına kadar sürdürmüştü./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

10 BALKAN ÜLKESİNİN 26 TELEVİZYON TEMSİLCİSİ BİRARAYA GELDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş