a
b
b

BOSNA HERSEK’İN İLK CUMHURBAŞKANI ALİYA İZETBEGOVİÇ KABRİ BAŞINDA ANILDI

Bağımsız Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, vefatının 17. yılında başkent Saraybosna’daki Kovaçi Şehitliği’nde bulunan kabri başında dualarla anıldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle anma töreni kısıtlı katılımla gerçekleştirildi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, merhum Boşnak liderin vefatının yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda, Aliya’nın başarılı bir devlet adamı olmasının yanı sıra iyi bir yazar ve fikir adamı olduğunu vurguladı.

Aliya’nın entelektüel biri olduğunun altını çizen Dzaferovic, “Modern dünya değerleri demokrasi, özgürlük, bilim ve eğitime bağlıydı. Boşnak ve Müslüman kimliğini hiçbir zaman göz ardı etmezdi.” ifadelerini kullandı.

Aliya’nın eserleri ve düşüncelerinin bugün dahi Doğu’da da Batı’da okunduğuna dikkati çeken Dzaferovic, Boşnak liderin hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı.

İzetbegoviç’in vefatının yıl dönümü dolayısıyla kendi adını taşıyan müzede bu akşam fotoğraf sergisi ve anma programı düzenlenecek.

Bosna Hersek’in Bosanski Samac şehrinde 8 Ağustos 1925’te doğan Aliya İzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te Saraybosna’da vefat etti.

Cenazesine farklı ülkelerden 150 binden fazla kişinin katıldığı Boşnak lider, vefatından önce “şehitlerin arasında mütevazi bir mezara defnedilmek istediğini” vasiyet etmesi üzerine Saraybosna’daki Kovaçi Şehitliği’ne gömüldü.

Fikir adamı kişiliğiyle de tanınan Aliya, ardında “Doğu ve Batı Arasında İslam”, “İslam Deklarasyonu”, “Özgürlüğe Kaçışım”, “Tarihe Tanıklığım” ve “Köle Olmayacağız” gibi eserler bıraktı./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA TOPLAM VAKA SAYISI 17 BİNİ GEÇTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL