a

BÖLGESEL KALKINMA BAKANI DAMKA 100 GÜNLÜK FAALİYET RAPORUNU SUNDU

Hükümetin 100 günlük çalışma raporunun görüşüldüğü Bakanlar Kurulu ttoplantısında Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, başında bulunduğu bakanlığın faaliyet raporunun sunumunu gerçekleştirdi. Bakan Damka, Bölgesel Kalkınma Bakanlığı’nın 100 günlük faaliyet raporunu 11 noktada açıkladı.

Bakan Damka, Bölgesel Kalkınma Bakanlığı’nın görev ve sorumlulukları kapsamında 100 günlük dönem için elde ettiği başarıları şu şekilde sıraladı:

  1. BKB, 2021-2025 Hükümet Çalışma Planında yer alan kendi bölümünü belirlenen süreler içerisinde Hükümet Koordinasyon Sekreterliği’nde hazırlayıp işleme koymuş ve 2021 yılı için Bakanlığın İç Çalışma Planını hazırlayarak BKB web sitesinde yayınlamıştır.
  2. BKB, Mayıs-Haziran 2021’de, 2020-2030 Bölgesel Kalkınma Stratejisi çerçevesinde beş kalkınma bölgesinde belediye başkanları, sivil toplum ve iş dünyası ile beş çalıştay gerçekleştirmiştir.
  3. 2018-2020 yılları çerçevesinde üç yıllık karşılaştırmalı verileri ele alan “2020 yılında kalkınma bölgeleri tarafından gerçekleştirilen ilgili Bakanlıkların sermaye yatırımları analizi” dokümanı tamamlanmıştır.
  4. BKB ayrıca Haziran 2021’de Bölgesel Kalkınma Yasa tasarı taslaklarını hazırlamak üzere çalışma grubunu kurmuş ve ilk taslağını hazırlamıştır;
  5. BKB, diğer kurumlarla işbirliği içerisinde bölgesel marka kriterlerinin geliştirilmesi ve tanımlanması için çalışma grubu toplantısını Nisan ayında gerçekleştirmiştir.
  6. Bütçe incelemesi çerçevesinde BKB ‘nin 60.000,00 € tutarında tasarruf ettiğini beyan etmiştir.
  7. BKB, 2020 Mali Yönetim ve Kontrolü için Öz-Değerlendirme Anketi ve 2021 yılı için Risk oluşturanlar listesini hazırlamıştır.
  8. 2021 yılı Bölgesel Kalkınma Programı (sermaye yatırımları kategorisi) çerçevesinde BKB, 16 belediyede sermaye yatırımlarının fınansmanı için on yedi (17) projeye 965.000 € tutarında hibe yoluyla finansman sağlamayı taahhüt etmiştir.
  9. BKB, başvuruların E-Kosova sistemi üzerinden elektronik olarak yapıldığı, Dengeli Bölgesel Kalkınma Programı ve Ekonomik İyileştirme Programı Tedbir 15’in (İşletmelere Destek Programı 2021) hibe programlarını hazırlamış ve uygulamaya koymuştur. İşletmelerin değerlendirme süreci tamamlanmış olup, BKB hibe almaya hak kazanan 154 yararlanıcıyı seçmiş ve sözleşme imzalamıştır. Bu hibe programı sayesinde 349 yeni iş yerinin yaratılması planlanmaktadır.
  10. Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, Dengeli Bölgesel sosyo-ekonomik kalkınmaya yönelik STK projelerinin/programlarının mali desteği için her yıl gerçekleştirilen Başvuru Çağrısı ile, Sivil Toplum Kuruluşları ve ayrıca kadın yöneticilerinden oluşan otuz iki (32) STK’nın finanse edildiği projelere de öncü olmuştur.
  11. Bu zaman zarfı içerisinde uluslararası kuruluşlar ile bir sürü görüşme gerçekleştirildi ve bu sayede bölgesel sosyo-ekonomik programları hakkında projelerin hayata geçirilmesi için anlaşma metinleri imzaladı. Öyle ki:

– ABD Büyükelçiliği ile yapılan görüşmelerde Bölgesel Kalkınma Bakanlığı ve USAID proğramları hakkında işbirliği imkanları konuşuldu.

– Almanya Büyükelçiliği ile yapılan görüşmelerde Bölgesel Kalkınma Bakanlığı ve GIZ proğramları hakkında işbirliği imkanları konuşuldu ve BKB-GIZ arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

– CARITAS kuruluşu ile yapılan görüşmeler neticesinde bakanlık ve CARITAS arasında bölgesel sosyo-ekonomik gelişme konulu iki projenin hayata geçirilmesi anlaşması imzalanma aşamasına geldi.

– Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile yapılan görüşmelerde işbirliği olanakları ve bakanlığımız görevleri kapsamında deneyimlerin paylaşılması konuları görüşüldü. Bununla birlikte TIKA ile de karşılıklı işbirliği konuları ve olanakları görüşüldü.

– Kosova’nın UNICEF ofisiyle yapılan görüşmelerde karşılıklı işbirliğinin ve projelerin devamı teyit edilmekle kurumlar arası stajyer  projesinin analitik raporunun hazırlanması ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı – UNICEF arasında yapılan anlaşmaya göre stajyer ilanının yayımlanması kararı alındı.

– Ayrıca bakanlığımız tarafından çeşitli proje hibeleri ile desteklenen başarılı belediye, STK ve şirketlere ziyaretler gerçekleşti. Bu kapsamda Shtime, Prizren, Vuçıtrn, Güney Mitroviça vd, Bölgesel Kalkınma Ajansları ve hibe kazanan şirketler mevcut.

-Haziran ayı içerisinde Ankara’ya resmi ziyarette bulunan Bakanımız ve heyeti, burada Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve heyeti ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bölgesel Kalkınmadan da sorumlu olan Bakan Varank ile gerçekleştirilen görüşmelerde bakanlıklar arası işbirliği imkanları, deneyimlerin paylaşımı konuları ve her iki ülke arası bölgesel kalkınma uzmanları arası deneyimlerin paylaşımları konuları görüşüldü. Yapılan görüşmelerde projeler hakkında işbirliği imkanları akabinde özellikle IPA projeleri hakkında işbirliğinin sağlanması görüşüldü.

– Bölgelerin yönetim performans sistemleri oluşturuması konusunda bakanlığımız fizibilite ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişim izleme sistemlerinin tasarım aşamasının sonuna gelindi.

-Son olarak bakanlığımız tarafınca varolan harcamalardan tasarruf yapmak amacıyla ( 100,000 euro yıllık ) kiralık olarak kullandığımız bakanlık binamızın yerini değiştirerek 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren devlet himayesindeki başka bir binaya geçiş işlemi konusunda çözüme ulaşıldı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

CUMHURBAŞKANI OSMANİ, ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANINI KABUL ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel