a
b
b

BİZİM İÇİN DE BAŞÖRTÜSÜ BİR “DEĞERDİR”

En başta şunu belirtmekte yarar var;

Kosova Cumhuriyeti Anayasası temel hak ve özgürlüklere çok büyük önem/değer vermiş en iyi anayasalardan biridir.

KCA’nın 7. maddesi şöyle diyor: “Kosova Cumhuriyetinin Anayasal düzeni özgürlük, barış, demokrasi, eşitlik, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü, ayrımcılığın yapılmaması, mülkiyet hakkı, çevre koruma, sosyal adalet, çoğulculuk, devlet yetkilerinin paylaşımı ve piyasa ekonomisi ilkelerine dayanır”. Maddenin tanımı ise “Değerler” olarak adlandırılmıştır.

Bu ilkeden yola çıkarak şunu kolayca anlayabiliriz: “Kosova Cumhuriyeti temel hak ve özgürlüklere bağlı hukuk devletidir”. Bu nedenle de Anayasamızda çok geniş anlamda temel hak ve özgürlüklere yer verilmiştir. Doğal olarak da eğitim hakkı ve inanç özgürlüğü de, temel hak ve özgürlüklerin koruması altına alınmıştır.

Her birey ücretsiz temel eğitim hakkına sahiptir. Devlet, herkese eşit eğitim olanaklarını sağlamalıdır. Eğitim hakkı, Anayasa ile güvence altına alınmıştır.

Aynı şekilde inanç, vicdan ve din özgürlüğü de Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bu nedenle, her bir vatandaşımız (küçük/büyük; kız/erkek farketmeksizin) kendi dinini beyan etmekte özgürdür.

Bu nedenle, insanların inançlarından dolayı herhangi bir sınırlama getirmek en başta Anayasaya aykırıdır. Çünkü, hiç kimse dini inançlarından dolayı yada dinini beyan ettiği için ayrımcılığa tabi tutulamaz.

İnsanların dini inançlarına ve düşüncelerine yönelik getirilen her yasak, Anayasanın 23. madde “İnsanlık Onuru” ve 24. madde “Kanun Önünde Eşitlik” ilkelerine aykırıdır.

Anayasamıza ve bize göre de hiçbir vatandaşımız kılık kıyafetinden yada dini düşüncelerinden dolayı başta eğitim hakkı olmak üzere, kamusal ve siyasal haklarından ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmamalıdır.

Her çocuk eşit eğitim olanaklarına ve imkanlarına sahip olmalıdır. Bu nedenle hiçbir yasal düzenlemeyle eğitim hakkına sınırlama getirilemez!

Fakat, Kosova Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı 2014 yılında çıkardığı bir yasal düzenlemeyle (06/2014 sayılı İdari Talimat, 3. Madde, 1.13.) okullarda dini üniformanın giyilmesini yasaklamıştır. Ve o günden bugüne kadar, başörtüsüyle okullara girilmesi ya yasaklanmış, yada kısıtlamalar getirilmiştir.

Bugün bu konu ülke gündemini meşgul etmektedir. Doğal olarak da Türk toplumu olarak bizler de bu süreci yakından takip etmekteyiz. Çünkü bu konu sadece çoğunluğu değil; herkesi/hepimizi yakından ilgilendiren bir konudur. Aslında bugün bizler tüm medyalara ve kamuoyuna şunu anlatmamız gerekiyordu: “Başörtüsü dini bir üniforma değildir. Başörtüsü gerçek bir özgürlüktür; hürriyettir; demokrasidir; saygıdır; inançtır; düşüncedir; şereftir; namustur ve en önemlisi de insanlık onurudur.

Kosovalı Türkler olarak bizlerde demokrasiyi; hukuk, temel insan hak ve özgürlüklerini savunduğumuzu belirtmemiz gerekir. Belki de 2014 yılında yapılmayanı bugün yapmamız gerekir.

Yenilikçi Türk Hareket Partisi olarak, tüm vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerine ve inançlarına; devletimizin anayasal düzenine ve değerlerine; insanlık onuruna; her türlü düşünce ve inanca saygı duyduğumuzu belirtmek isteriz.

Gelişmekte olan bir hukuk devleti olarak,  temel hak ve özgürlüklerin, sosyal adaletin ve demokrasinin daha da gelişmesi için, Yenilikçi Hareket olarak, söz konusu 06/2014 sayılı İdari Talimat’ın 3. maddesinin 1.13. bendinde yer alan ve başörtüsüne engel teşkil eden yasağın kaldırılmasına destek olmaktayız.

Bize göre de başörtüsü kadınlarımızın değeridir; ve hiçbir manada dini bir üniforma olarak kabul edilmemesi gerekmektedir.

Not: Düşüncelerimize destek olan emsal bir örneği de paylaşıyorum: Belçika Tongeren Birinci Asliye Mahkemesi kararı, “Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin hükümlerini göz önünde bulundurarak, Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına dinlerini yaşamalarına hak tanımaları gerektiğine hükmetmiştir. Okulun öğrencilere yönelik yasağı dini özgürlüklere aykırıdır” demiştir…/Ertan Simitçi/

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA, TÜRKİYE’NİN DE KATILDIĞI İLK DANS FESTİVALİ DÜZENLENİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL