Kosova’ya yeni havaalanı inşa ettiler, yaranamadılar. Her noktasını,baştan sona düşünülmüş en son teknolojiyle donattılar, yine yaranamadılar.
Yaranamazlar tabii, uluslararası havalimanının ismi “PRİSHTİNA” değil de “PRİSTİNA” diye yazılmıştı. Büyük bir sorun hale getirildi. Acaba Türk şirketinin amacı neydi. “PRİSHTİNA” yazacaktı, gelen turist çözmeye çalışacaktı “H” harfinin neden “S” harfinin yanında olduğunu.
Yaranamazlar tabi, havalimanı otopark biletleri Türkçeydi. İşte asıl kıyamet burada koptu. Kosova’da bulunmayan ve Türkiye’den getirtilen otopark sistemindeki bilet nasıl Türkçe olabilirdi. Cihazlardaki yazılım Türkçe olduğu için ilk başta otopark biletleri de Türkçe kesildi. Biletlerin Arnavutça olması gayet normal. Talep edilmesi de öyle. Fakat…
Bugüne kadar ülkede yüzyıllarca yaşayan azınlıkların çiğnenen hakları konusunda iki satır yazmayan büyük hak savunucusu Arnavut gazeteciler, resmi dillerinin yani Arnavutça’nın çiğnendiğini yazdılar. Havalimanında otopark biletlerinin geçiçi çözüm olarak yazılım sebebiyle Türkçe olması, çoğunluk olan Arnavutlar için kabul edilemez olduğunu yazdılar. Hatta “havalimanı Türkçeleştiriliyor” diye manşet atıldı.
Güler misin ağlar mısın…küçük bir otopark biletinden bahsediyoruz…aslında art niyet aramayan hiç kimsenin hangi dilde yazdığına bakmadığı otopark bileti…
Peki biz Kosovalı Türklerin yıllarca çiğnenen hakları ne olacak. Bunun hesabını kim nasıl verecek. Birçok belediyede resmi dil olmasına rağmen, nedeni ve gerekçesi bile gösterilmeden uygulamada olmayan Türkçe için ne demeli. Resmi belgelerde Türkçe’nin kullanılmaması için ne söylemeli. Türkçe’nin hem yerel hem merkezi makamlarda kullanılmasını düzenleyen yasaların uygulanmaması suç değil de nedir?
Bunlar yıllar boyunca hiç çarpmadı Arnavut medyasının gözüne. Türkçe’nin yıllarca ayaklar altına alındığına dair bir satır bile yer verilmedi Arnavut basınında. Hep görmemezlikten geldiler. Ama avuca sığmayacak bir otopark biletine gelince, durum farklı oldu. Büyük bir hak ihlali oluştu.
Peki, otopark bileti kadar “büyük” bir sorun mu olması gerekiyordu da kalkıp dil hakkı çiğneniyor diyebilsinler. Bizler 2014 yılında halen varlığımızı ispat etmeye çalışırken, açıkça görülüyor ki dilimiz çoğu kişiye rahatsızlık veriyor.
Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi, Resmi Diller Çalışma Gurubu, Kosova Başbakanlığına bağlı Dil Komiserliği, Kosova’da resmi diller yasasının uygulanmamasının ilk sırada azınlıkta olan topluluklarının dillerinin kullanılmamasında olduğu gibi kullanılmasını emreden yasaların uygulanmamasının düşündürücü olduğu kanısında. Yapılan son toplantıda siyasi hassasiyet ve mali sıkıntıların çözülmesine vurgu yapıldı.
Sıra beklemeye geldi, sıra sorunun çözümü için umut etmeye geldi şimdi.
Ama düşündürücü bir diğer durum, bunca sorun kimsenin gözüne çarpmazken küçücük bir otopark bileti nasıl büyük bir sorun haline geliyor. Aslında bu sorunun cevabını hepimiz biliyoruz, ama umut ediyoruz …
Tüm bunlar yaşanırken birileri hala hakkımız çiğneniyor mu dedi ?
Ela Kasap
19.01.2014
PRİŞTİNE VE YAKOVA’DA 29 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI