a
b
b

“BİR HİKAYEM VAR” SERGİSİNE YOĞUN İLGİ

DSCN8936 DSCN8921 DSCN8926 DSCN8929 DSCN8935“Türkiye-Balkanlar  Kültürlerarası Sanat Diyalogları Projesi” kapsamında Priştine’de açılan “Bir Hikayem Var “ resim sergisi Kosova sanat severleri tarafından yoğun ilgi gördü.

“Türkiye – Balkanlar Kültürlerarası Sanat Diyalogları” projesi kapsamında, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle,UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenen ‘’Bir Hikayem Var‘’  sergisine 14 Türk genç sanatçı eserleriyle katıldı.

Priştine Güzel Sanatlar Fakültesi galerisinde yapılan  sergisinin açılışı, resim severlerinin geniş katılımıyla gerçekleşti.

Serginin açılışında konuşan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Balkanlarda Türkiye’nin ve Kosova’nın çok doğal, beşeri  kültürel sosyal ortak binlerce noktası, köprüsı olduğunu, sanatından bu körülerden en önemlisinin bir tanesini teşkil ettiğini belirtti. Büyükelçi Ozan, “bu sergi Kosova ile Türkiye arasındaki ortak bir noktayı da da buluşturdu. Kosova dünyanın en genç nüfudlarından bir tanesi, Türkiye’de Kosova kadar olmazsa bile dünyanın en genç nüfusuna sahip. Bence bu 14 genç çağdaş sanatçının burada eserleriyle anlatıkları hikayelerin, Kosovalı gençler tarafından da benimseyecektir” ifadelerini kullandı.

Serginin küratörlüğünü yapan Beste Gürsü da serginin amacının üst başlığından da anlaşıldığı gibi, Türkiye – Balkanlar Kültürlerarası Sanat Diyalogları ve bu şemsiyenin altına sığdırmayı çalıştıkları bugün itibariyle 4’üncü ülkede eserleri sergilemek olduğunu belirtti. Gürsu, “ Biz bu şemsiye altında tüm bu kültürdeki gençlere birer yer açmak için geldik. Onları davet etmek için Türkiye’den 14 genç çağdaş sanatçıyı getirdik. Hepimiz ortak kültürden beslendiğimiz için ortak hikayelerimizi anlatık bu sergide. Bu gençler 21’inci yüzyılda beslendikleri aile kültürleri ve geleneklerini bugün kendileri yorumladılar ve gelecekte,  bu yorumladıkları  kültürler buradaki gençlerle işbirliği yapmakta önemli rol oynayacaktır” dedi.

9 metrelik tek parça resim ile sergiye katılan genç ressamlardan Barış Sarıbaş, herkes kendisine ait bir hikayeyi resimlediğini kaydederek, “ Ben de çocukluğumun geçtiği Ege topraklarındaki kendi kasabamızdaki hikayeyi evrenselleştirmek istedim. Burada olmaktan ve kültürler arası diyalogdan çok mutluyuz” diye belirtti.

Sergiye evsahipliği yapan Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi  Müdürü Bülent Üçpınar da yaptığı açıklamada, “Bir Hikayem Var” sergisinin Türkiye ile Balkanlar arasında kültürel diyaloğu artırmaya amaçlayan sergi olduğuna vurgu yaparak, “ bu sergi Türkiye ile Kosova’daki gençler arasında diyaloğu kültür vasıtasıyla, sanat vasıtasıyla geliştirmeyi ve genişletmeyi  hedefliyor” dedi.

Kosova’da sanat gelişmelerine damgasını vuran sergi, resim sanatına farklı yaklaşımları yansıtan eserleriyle  sanat severler tarafından tam not aldı. Sergide A.Sina Gürsu, Barış Sarıbaş, Bora Çetin, Çağdaş Erçelik, Doğu Akıncı, Ekin Onat, Emre Çalış, Enes Ateş, Hüseyin Rüstemoğlu, Kadir Akyol, Mihriban Mirap, NesrenJake, Özgür Demirci ve Yasemin Öztürk Erdoğan’ın eserleri sergilendi.

Saraybosna, Tiran ve Podgoritsa’nın ardından Priştine’de açılan “Bir hikayem Var” sergisi  19 Haziran tarihine kadar açık kalacak. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRK DÜNYASI MEDYASINDA TATARİSTAN KAZAN DEKLARASYONU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom