a

BİLMECE GİBİ…

Amaç, Kosova’da Türklüğün nöbetini tutan, Türkçe’nin yaşatılmasına ön ayak olan, tek sözle bu topraklarda Türk varlığının bayraktarlığını yapan kültürden eğitime kadar  farklı alanları kapsayan derneklerimizin hizmet etmekte olduğu Türk toplumunun  gelişmesini ve kalkınmasını daha etkin ve  etkili  hale getirmekti.

Amaç, bu coğrafyada  üretilen kültürden eğitime kadar tüm alanlarda  Türk  toplumunu daha ileriye taşımaktı.

Temelde bu amaçlarla Kosova Türk Dernekleri Federasyonları kuruldu. Ancak amaçların ardında, bu federasyonları destekleyenlerin yada kurdurtanların  gizli amaçları da varmış maalesef…
gonebet giriş
Bahis etmek istediğimiz konu, 2012 yılında Priştine’de kurulan Kosova Türk Dernekleri Federasyonu (KTDF), 2018 yılında Prizren’de  kurulan Kosova Türk Dernekler Federasyonu ( TÜDEF) ve yine 2018 yılında Prizren’de kurulan Kosova Türk Dernekler Birliği  (TÜDEB).

KTDF ve TÜDEF, hukuka aykırı olmasına rağmen isimleri aynı ama akronimleri  farklı, TÜDEF ve TÜDEB isimleri de, akronimleri de  farklı, ancak barındırdıkları dernekler aynı, başkan aynı, yönetim aynı, hatta logolar, ufak tefek değişikliklerle aynı.

KTDF varken TÜDEF’in kurulması, TÜDEF varken TÜDEB’in kurulması biraz tuhaf kaçmıyor mu?

Gelgelelim,  KTDF’yi o dönem KDTP Başkanı Mahir Yağcılar destekliyordu, aynı teşekkülde olduğu için TÜDEF ve TÜDEB’i,  KDTP’nin şimdiki genel başkanı Fikrim Damka destekliyor. Damka, eski milletvekili Müferra Şinik ile birlikte TÜDEF’in kurulmasına  ön ayak olmuştu.

Kosova Türk Dernekler Federasyonu siyasi bir çekişmenin sonucu mu ortaya çıktı sorusu bir tarafa, bu federasyonların fiilen durumlarına gelince, KTDF uzun süre “inzivaya” çekilmiş konumda, TÜDEF faaliyet göstermeden devlet bütçesinden destek alıyor, TÜDEB’i  ise son olarak, Türkiye’de depremzedelere yardım toplarken gördük.

Priştine merkezli KTDF, Priştine, Prizren, Mamuşa, Mitroviça, Gilan ve Vıçıtırın’ın  köklü derneklerinden oluşuyor.

Prizren merkezli TÜDEF, şehrin  14 derneğini bir araya getirdi. TÜDEB keza. Bu iki oluşum, yalnızca Prizren’deki dernekleri bir çatı altına toplarken, Kosova’daki Türk dernekleri adına, KDTP sayesinde  nemalanmakta.

Çünkü örneğin TÜDEF’e, bu yıl 23 Nisan Kosova Türkleri’nin Milli  Bayramı kutlamaları vesilesiyle, Kosova’da Türk sivil toplum kuruluşları olarak bilinen derneklere  hükümet tarafından tahsis edilen bütçenin tümü verildi.

23 Nisan kuıtlamalarının, parti değil,  dernekler tarafından organize edilmesi gerektiği yönünde KDTP’nin haklı kararıyla masrafların karşılanması için TÜDEF’e, Hükümetin ortağı olan KDTP’nin talimatıyla Türk STK’ları için ayrılan fon tahsis edildi.

Olabilir, ancak, 23 Nisan, tüm Kosova Türklerinin bayramı olduğuna göre, kutlamaların sadece Prizren dernekleri tarafından organize edilmesi neyin nesi? KDTP’ye, TÜDEF’i, 23 Nisan  kutlamalarını organize etmek yetkisini vermek için Türk toplumu içinde bilmediğimiz bir mutabakat mı sağlandı?!

Kutlamalara Prizren dışındaki diğer Türk derneklerinin katılmı neden sağlanmadı? Neden ayrımcılık yapıldı? KDTP yönetiminin bu lokalizm takıntısı nedir? Milli bayram olarak kutladığımız 23 Nisan, Kosova’daki her Türk’ün mirası  değil mi?

23 Nisan kutlamaları Prizren derneklerinin tekelinde olmamalı.

Kafa karıştıran başka bir mesele de, 23 Nisan kutlamalarına yönelik mali destek sağlanması için Kosova Başbakanlığı Topluluklar Ofisi’ne TÜDEB’in başvuruda bulunması, mali desteğin ise  TÜDEF’e verilmesidir.

Aslında 23 Nisan kutlamaları için Kosova Başbakanlığı Topluluklar Ofisi’ne başvuru yapan TÜDEB, parayı alan da KDTP genel başkanı Fikrim Damka’nın açıklamasına göre TÜDEF…

Tıpkı bir bilmece gibi…

23 Nisan etkinliklerinin  masraflarını karşılamak için 2023 yılı Türk derneklerinin faaliyetleri için devlet tarafından  tahsis edilen bütçenin tümüyle TÜDEF’e verilmesi, Kosova’da sayısı 80 ile 120 arasında değişen derneği,  projelerle destek alabilmesi imkanından mahrum bıraktı. Dolayısıyla Prizren dışındaki derneklere büyük bir haksızlık yapıldı, aslında bu derneklerin hakkı yenildi. Bu mu benimsenmesi  gereken adalettir.

KDTP, Prizren’deki “dernekler federasyonları” ya da “dernekler birliği” içinde yer alan dernekleri oy deposu ya da oy çiftliği olarak görmekten vazgeçmeli.  Parayı al, oyu ver anlayışı, adil değil çünkü…

Aralarında 70 yılı aşkın varlık gösterenler dahil , derneklerimiz, Kosova’da  Türk kültürünün  bir hazine olduğu, uzun bir tarihten süzülerek bugüne gelen bir miras olduğu gerçeğinden hareketle, Kosova’da Türk halkının  örf, adet , gelenek ve göreneklerini  sanat anlayışıyla yaşatmakta  ve geliştirmektedir. Bu misyon kültür ve sanat yanı sıra  günümüzde, eğitim, kadınlarla yardımlaşma ve dayanışma,  ekonomi, sağlık, spor, medya, araştırma gibi alanlarda faaliyet gösteren derneklerimizle yani sivil toplum kuruluşlarımızla çok önemli noktalara varmış bulunuyor.

Bu nedenle, işbirliği yapmak her zaman yararlıdır, ancak Türk STK’larını siyasetten uzak tutmak gerekir…

Ercan Kasap

03.07.2023

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GAZETECİLERE SALDIRILAR…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş