Çin’in Wuhan kentinden yayılmaya başlayan ve dünya genelinde etkili bir salgına dönüşen koronavirüsle mücadele Mart ayından bu yana devam ediyor. Yaz aylarında etkisini kaybettiğini düşündüğümüz virüs ikinci bir dalgayla yayılma hızını artırdı. Peki bunun nedeni ne ? Virüs mutasyona mı uğradı ? Tüm bu sorularımıza cevap almak için Uzman Eczacı ve Mikrobiyolog Varol Bekteş ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Kosovaport: Koronavirüs mutasyona uğradı mı? Eğer uğradıysa bu ne anlama geliyor ?
-Sars Cov-2 bu gruptaki yedinci koronavirüstür. Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS)’ın mutasyona uğramış halidir. MERS ve Domuz Gribi de aynı gruptandır. Zaten virüs devamlı mutasyona uğramakta. Virüs devamlı olarak mutasyona uğruyor ve uğrayacaktır. Mutasyon, virüsün genetik yapısının değişmesi demektir. Virüs zaten vücuda girdiğinde konakla yaşamak zorunda. Yaşamadığı takdirde virus ölüyor ya da organizmayı öldürüyor. Virüsler, kopyalanarak canlı doku ve organda kendilerini üretirler. Bu nedenle güçlü bir bağışıklık önemli. Kronik rahatsızlıkları olanların bağışıklıkları düşük olduğu için en riskli gruptalar.
Kosovaport: Salgının ilk günlerinden bu yana koronavirüsü yenmek için sürekli tedbirler alındı ama salgının önüne geçilemedi bunun nedeni nedir ?
-Yapılan araştırmalar, ancak yüzde yüzlük bir izolasyon durumunda koronavirüs iki ay içerisinde virüs gidebilir. Ama, tüm dünyada örneğini gördüğümüz yüzde 75 izolasyon durumunda virüsün etkisini 8 ay sürdürebilir. Virüs havadan solnum yolu ile de alabiliriz. Bu nedenle maske, sosyal mesafe ve hijyene çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Kosovaport: Özellikle grip mevsiminde olduğumuz şu günlerde nelere dikkat etmeliyiz. Griple virüsü nasıl ayırt edebiliriz ?
-Semptomlar maalesef hemen hemen aynı. Akut birden birden bire başlayabiliyor. Burun akıntısı, üst solunum yolu enfeksiyonları ya da akciğer zatüresine kadar giden belirtiler söz konusu olabilir. Eğer aşırı belirtiler söz konusu ise PCR testi (koronavirüs testi) yapmak en doğrusu.
Uzman Eczacı ve Mikrobiyolog Varol Bekteş ile aşı çalışmalarını da konuştuk. Ancak Bekteş şu anda en önemli olanın bağışıklığımız güçlü tutmak olduğunu belirtiyor.
“Aşı, virüsün laboratuvar ortamında işlenip etkinliğinin kaybettirilmesi ve pasif imunite olarak insanlara verilmesidir. Umudumuzu aşıya bağlamak yerine bağışıklımızı güçlü tutmamız çok önemli. Aşı çalışmaları devam ediyor ancak bunun ne zaman sonuçlanacağı henüz belli değil. Belki de yıllarca bu virüsle yaşamak zorunda kalabiliriz. Ancak, maske, sosyal mesafe, hijyen ve güçlü bir bağışıklık virüsten korunmamız için önemli”
Dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı 50 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısı ise bir milyonu aşmış durumda./kosovaport/
KUZEY MAKEDONYA’DA ARDI ARDINA DEPREMLER YAŞANIYOR
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
TİKA’DAN BOSNA HERSEK’TEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE DESTEK
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN YUNANİSTAN’DA