a

“BATI BALKAN ÜLKELERİNİN AB’YE KATILIMI BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Hırvatistan’ı ziyaret eden Fransa’nın AB Bakanı Loiseau, “Sofya’da 17 Mayıs’ta düzenlenecek zirvede, Hırvatistan’ın tüm komşularının AB’ye katılımlarını destekleyeceğiz” dedi.

Fransa‘nın Avrupa Birliği (AB) Bakanı Nathalie Loiseau, Bulgaristan’ın başkenti Sofya‘da 17 Mayıs’ta düzenlenecek AB-Batı Balkan Zirvesi‘nde, Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılımlarını destekleyeceklerini söyledi.

Loiseau, Hırvatistan‘ın başkenti Zagreb‘deki temasları kapsamında, Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Marija Pejcinovic Buric ile görüştü.

Nathalie Loiseau, AB’nin genişleme politikası ve Güneydoğu Avrupa’nın istikrarının ele alındığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Hırvatistan’ın AB’nin en genç ve dinamik üyesi olduğunu belirtti.

Schengen‘e girmenin Hırvatistan için büyük önem arz ettiğini vurgulayan Loiseau, “Bu, zaman gerektiren bir süreç. Burada Avrupa Komisyonunun üzerine düşen görev, Hırvatistan’ın dış sınır gözetimini değerlendirmek ve Hırvatistan hükümetine belli başlı önerilerde bulunmak olacak.” dedi.

Hırvatistan’ın, Batı Balkan ülkeleriyle ilişkilerinin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Loiseau, “Sofya’da 17 Mayıs’ta düzenlenecek zirvede, Hırvatistan’ın tüm komşularının AB’ye katılımlarını destekleyeceğiz. Ancak bu ülkelerin AB’ye ne hızla girecekleri ve bu süreçte ne kadar çaba sarf edecekleri çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Loiseau, Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılımlarının büyük önem arz ettiğini dile getirerek, söz konusu ülkelerde ekonomi reformunun hızlandırılması için gerekli adımların atılacağını anlattı.

Hırvat bakan Buric de Fransa ile ortaklıklarının Hırvatistan’ın, Schengen ve Avro Bölgesi’ne dahil olmak, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne

(OECD) katılmak gibi stratejik hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacağını ifade etti.

Hırvatistan’ın, özellikle Bosna Hersek’in AB üyeliğini desteklediğini kaydeden Buric, Bosna Hersek’te gerçekleşecek siyasi ve ekonomik reformların, ülkede yaşayan Hırvatlara eşitlik sağlayacağını söyledi.

Buric ile Loiseau, iki ülke arasında ekonomi, kültür ve eğitim alanlarında stratejik ortaklık öngören 3 yıllık eylem planını imzaladı. /AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ORDU VE DİYALOG SÜREÇLERİNİ GÖRÜŞTÜLER

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel