a
b

b

b
b

BATI BALKAN LİDERLERİNDEN AB’YE ENTEGRASYON SÜRECİNİ HIZLANDIRMA ÇAĞRISI

b

Slovenya ve Hırvatistan cumhurbaşkanları pazartesi günü Lübliyana’da düzenlenen Brdo Brijuni Süreci’nin 10. zirvesinde Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek liderlerini ağırladı.

Zirvede bu sefer sadece bölgenin AB’ye entegrasyonunun jeopolitik gerekliliği değil, aynı zamanda bu ülkelerle daha hızlı ilerleme için AB’yi zorlamaya odaklanıldı.

Liderler ortak bildirgelerinde, “Avrupa Birliği’ni katılım sürecini hızlandırmaya ve Batı Balkanlar’ın tamamını, her birinin kaydettiği ilerlemeyi göz önünde bulundurarak AB’ye dahil etmeye çağırıyoruz.” dediler. AB’yi Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerini derhal başlatmaya çağırdılar.

Ortak bildirgede ‘bütün’ Batı Balkan ülkelerinde vize rejiminin kaldırılması gereği de vurgulandı.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor geçen hafta zirveye hazırlık amacıyla tüm Batı Balkan ülkelerini ziyaret etti. Mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde AB üyeliğinin bölgede istikrarı güçlendirmeye yardımcı olacağını ve bu nedenle Brüksel’in üyelik sürecini hızlandırması gerektiğini vurguladı.

Liderlerin 2020’de katılım müzakerelerini başlatma yönündeki siyasi kararına rağmen Arnavutluk ve Kuzey Makedonya AB ile müzakerelere hala başlayamıyor.

Ayrıca Bulgaristan, Kuzey Makedonya ile arasındaki dil ve ulusal kimlikle ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle müzakerelerdeki ilerlemesini veto etti. İki ülkenin şimdiye kadar birlikte ilerlemiş olduğu ve bazı AB üyelerinin ikisinin ayrılığına karşı çıktığı göz önüne alınırsa, veto devam ettiği sürece bundan Arnavutluk da etkilenebilir.

Arnavutluk 2014 yılından beri AB üyeliğine aday olduğu halde ancak 6 yıl sonra bir adım atabilmiş durumda. 2020’de Avrupalı ​​liderler üyelik müzakerelerinin başladığını ilan ettikten sonra ülkenin üyelik müzakerelerine fiilen oturmasından önce yerine getirmesi gereken bir takım şartlar koydular. Bunlar arasında Arnavutluk’un yolsuzlukla mücadelesi, hukuk kuralları ve adalet reformu elde edilecek kriterler yer alıyordu.

/Balkan News/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA VE ARNAVUTLUK ARASINDA SAVUNMA ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişcasibom girişcasibom girişbets10 giriş