a
b

b

b
b

BAŞBAKAN THAÇİ TOBB’DA

b

TOBB-THAÇİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tunus, Libya ve Mısır’daki gelişmeleri örnek göstererek Balkanlar’da refahın artması için ticaretin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi onuruna Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen çalışma yemeğinde Kuzey Afrika’daki olayların Tunus’ta aç bir kişinin kendini yakmasıyla başlayıp dalga dalga diğer ülkelere yayıldığını anımsattı. Bu olayların işadamlarının önemini iyice ortaya çıkardığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Aç insanların iş bulması işadamlarının görevi. Türkiye için Balkanlarda istikrar ve barış ortamının
tesis edilmesi stratejik bir hedeftir. Türk özel sektörü olarak Balkanları sorunlu bir çatışma alanından entegre olmuş bir refah alanına çevirmemiz gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
DEİK Türk-Kosova İş Konseyi Başkanı Sadullah Sipahioğlu’nun yanı sıra, aralarında Şarık Tara ve Nihat Özdemir’in de bulunduğu yaklaşık 40 işadamının katıldığı toplantıda konuşan TOBB/DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumları ile bütünleşmesi ve bu sayede sınırların esnemesi, insanların, malların ve sermayenin serbestçe dolaşabileceği bir ortamın yaratılması en büyük arzumuz” dedi.
Türk özel sektörünün Kosova’daki özelleştirme programı ile yakından ilgilendiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Kosova Başbakanı’ndan bu özelleştirmelerde Türk şirketlerine öncelik vermelerini talep etti. Hisarcıklıoğlu, Kosova’daki sağlık tesisleri ve hizmetlerin modernize edilmesi için Türk şirketlerinin işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.
TOBB/DEİK Başkanı, Kosova ile Türkiye arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının ve serbest ticaret anlaşmasının en kısa dönemde imzalanması gerektiğini vurguladı. Kosova’dan karayolu ile yapılan geçişlerde Türk araçlarından sadece Kosova’da geçerli özel araç sigortası ücreti talep edildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, rekabet gücünü olumsuz etkileyen bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini de başbakana iletti. Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki günlerde Türkiye’de ‘Kosova Yatırım Konferansı’
düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
DEİK Türk-Kosova İş Konseyi Başkanı Sadullah Sipahioğlu, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması halinde 300 milyon dolar olan ticaret hacminin bir yıl içinde 1 milyar dolara çıkacağını söyledi.
Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, Kosova’ya yönelik destekleri nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Kosova tarihindeki en büyük yatırım olan Sırbistan-Arnavutluk otoyolunu Enka ve Bechtel ortaklığının inşa ettiğini hatırlatan Thaçi, son olarak bir alüminyum tesisinin özelleştirme ihalesini yine bir Türk firmasının kazandığını kaydetti.
Kosova Başbakanı Thaçi, Türk firmalar için Kosova’daki yatırım fırsatlarını; “Yol yapım ihaleleri, kömür madenleri açısından Kosova’nın Avrupa’nın en zengin ülkesi olması, enerjide fırsatlar, kayak sporu, tarım yatırımları için toprak ve iklimin uygunluğu ve Kosova Başbakanı’nın Türk yatırımcılara destek sözü” olarak sıraladı.
Toplantıda söz alan işadamı Şarık Tara da, kendisinin Makedonyalı olduğunu hatırlatarak, “Kosova benim için evim gibidir. Biz Enka olarak Kosova’ya barışı dostluğu getirecek bir otoyol yapıyoruz. Üsküp’ü, Niş’i bu otoyola bağlarsak bu bölgede siyasi ortam da değişir. Kosova yakında Balkanların en ileri ülkesi olacak” dedi.
“Bize Champ-Elysee’de bina yaptırmazlar. Zor ülkelerde çalışacağız” diye konuşan Tara, Enka olarak 34 ülkede iş yaptıklarını en kolay iş yaptıkların ülkelerin Arnavutluk, Rusya ve Kosova olduğunu kaydetti. Tara, en zor iş yaptığı ülkeyi Almanya olarak işaret etti.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Priştine Havalimanı’nın işletmesine ve inşaatına 4 Nisan tarihinde başlayacaklarını ifade etti. İstanbul ile Priştine arasının uçakla 1 saat 15 dakika olduğunu ifade eden Özdemir, Türkiye’nin birçok kentinden yakın olan Kosova ile ilişkilerin geliştirileceğini belirtti./İHA/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

THAQİ ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş