a

BAŞBAKAN KURTİ’DEN KOSOVA’DA TÜRKÇE EĞİTİME DESTEK

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova’da Türkçe eğitimin 72’inci yıl dönümü vesilesiyle Priştine  “Elena Gjika” İlköğretim Okulu’nu ziyaret etti.

Başbakan Kurti’ye bu ziyaretinde, Kosova Eğitim Bakanı Arberie Nagavci ,Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP)  Genel Başkanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Enis Kervan ve Fidan Brina Jılta eşlik etti.

Priştine’de Türkçe eğitimin de yapıldığı tek ilköğretim okulu konumundaki “Elena Gjika”  okulunda öğretmen ve öğrencilerini ziyaret eden Başbakan  Kurti, “Bugün, Kosova’daki halkın Türkçe eğitim de alabilmesinin 72. Yılı. Ülkemizde Çok dilli eğitimin yıllar boyu devam etmesi geleneğinden ve çocuklarımızın anadilde eğitim alabilmesinden dolayı çok gururluyum. Türkçe dilinde kitapların basılmasından dolayı da çok mutluyum. 2022-2026 yılları için kitapların Türkçe basılması, yeniden gözden geçirilmesi ve müfredata uygun hale getirilmesi için stratejik planımız mevcut. Tüm öğrencilerimizin hem basılı hem de dijital eğitim materyallerine en hızlı şekilde ulaşabilmesi için çalışıyoruz. Aynı okulda farklı dillerde eğitime birbirimizin dilini öğrenmemiz açısından önem veriyoruz. Birbirimizin dilini öğrenmeden önce kendi dilimizi öğrenmemiz önemli. Bu da anadilde eğitimle mümkün olur. Türklerin anadilde eğitim hakkını korumaya ve desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Ziyaret ardından Eğitim Bakanı Arberie Nagavci, mikrofonlarımıza Kosova’da Türkçe eğitimin durumunu değerlendirdi.

Nagavci, “Kosova genelinde 7 binin üzerinde ilk, orta ve lise düzeyinde Türkçe eğitim gören öğrenci mevcut. Hükümet olarak Türkçe dilinde kitapların basılmasını sağladığımız için çok mutluyum. Böylelikle her öğrenci anadilinde öğrenim görebiliyor. Ayrıca bu yıl, Türkçe eğitim müfredat konusunda da çalışmalar yaptık ve kitaplardaki var olan hataların gözden geçirilmesi için komisyon oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka da yaptığı açıklamada, Türkçe eğitimde halen sorunlar olmasına rağmen ilerleme sağlandığını belirterek,  özellikle Gilan, Mitroviça ve Doburçan’da öğrenci sayısının artması için burs teşviki başlattıklarını ifade etti. Damka, Kosova’da Türkçe eğitimin çok fazla fedakarlıklar verilerek bugüne kadar çeşitli zorluklarla ayakta kaldığını, mücadelenin, emeklerin ve varlığımızın miladı olarak kabul edebileceğimiz bugünün, manevi mirasını anlamak, hatırlamak ve geleceğe taşımanın çok büyük önem taşıdığını belirtti.

Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder ise Başbakanın  Türkçe eğitimin yapıldığı bir okulu ziyaret etmesinden dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, “kendimizi değerli hissediyoruz” dedi.

20 Mart 1951 yılında Kosova’da Türklerin varlığının resmiyet kazanması kararı  ve temel hak ile özgürlüklerden yararlanma hakkının tanınmasının  ardından Kosova’da 72 yıldır, Priştine, Prizren, Mamuşa, Gilan, Doburçan ve Mitroviça’da Türkçe eğitim yapılıyor. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KDTP’NİN YENİ TÜZÜĞÜ KABUL EDİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş