Türkçe eğitimin 72’inci yıl dönümü vesilesiyle Kosova Başbakanı Albin Kurti, Eğitim Bakanı Arberie Nagavci ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Enis Kervan ve Fidan Brina Jılta ile birlikte Priştine’de Türkçe eğitimin de yapıldığı “Elena Gjika” İlköğretim Okulu’nu ziyaret etti.
Başbakan Kurti, Türk öğretmen ve öğrencilerle buluştuktan sonra yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“Bugün, Kosova vatandaşlarının Türkçeyi öğrenme fırsatı bulmasının 72’inci yılı. Ülkemizdeki bu uzun süren çok dillilik geleneğinden ve Kosova’daki çocukların ana dillerinde öğrenme fırsatından gurur duyuyoruz.
Hükümetimizin yıllardır, hatta niteliksel ve modern olanlar da dahil olmak üzere, eğitimde Türk dilinde ders kitapları sağlamak için çözümler bulduğu için mutluyuz.
2022-2026 yılları içinKosova Cumhuriyeti Eğitim Stratejisinin yanı sıra, ders kitaplarının ve diğer materyallerin Türkçe ve aynı zamanda bölgede yaşayan diğer çoğunluk olmayan toplulukların dillerinde hazırlanması, gözden geçirilmesi, tercüme edilmesi ve uyarlanması için sürekli sübvansiyonlar içermektedir.
Ayrıca, okullara yönelik profesyonel destek için bir gereklilik arz eden öğretim materyalleri ve diğer gereçlere dayalı olarak, bu fırsatların Arnavutça dilinde, yani Kosova Cumhuriyeti’nde çoğunluk nüfusun dilinde de topluluklar için öğrenme etkinlikleri düzenlemeyi planlıyoruz.
Bunların, bu okulda ve Kosova’daki diğer tüm okullarda en yüksek kalitede eğitim için ihtiyaç duydukları hem basılı hem de dijital tüm materyallere tüm öğrenciler için kolay ve hızlı erişim sağlamalarına yardımcı olacağını umuyoruz.
Ayrıca öğrencilere fırsatlar sağlayacağız. Burada Priştine’deki Arnavutlar için Türkçe gibi dilleri öğrenmek önemli, çünkü birbirimizin dillerini öğrenmemiz gerekiyor. Bu sayede birbirimizi daha iyi anlıyor ve daha fazla işbirliği yapıyoruz.
Hem bireyler hem de devlet, uluslararası pazardaki avantajlardan ve Cumhuriyet düzeyinde dayanışmadan insanların birbirleriyle iletişim kurma fırsatı bulduğunda yararlanır.
Ama birbirimizin dilini öğrenmeden önce kendimize güvenmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz. Diğerlerin dillerinini öğreninmeden önce kendi dilimiz ve en iyi eğitimin verildiği anadilde eğitimimizi yapmalıyız.
Zil çalsa da devam edebileceğimize inanıyorum. Ben öğrenciyken zil çaldığında dersler ya başlardı ya da biterdi ama şimdi devam ediyor, bu imkana sahipsiniz ve hakkınızı koruyacağız. Kendinize, ailenize, toplumunuza ve Kosova’ya daha geniş ve sınırlarımızın ötesinde katkıda bulunmak için çok şey öğreneceğinize inanıyoruz.
Kosova’da çocuklara olabildiğince ilham veren anadilde eğitim fırsatları olduğu gerçeğini birlikte kutluyoruz.
Nelson Mandela’nın dediği gibi, “Birisiyle onun anlayacağı bir dilde konuşursanız mesaj beynine iletilir. Ama biriyle anadilinde konuşursan, o zaman mesaj onun kalbine iletilir”. Yani sadece Arnavutça tebrik ve teşekkür değil, Türkçe de tebrikler ve teşekkürler….
BAŞBAKAN KURTİ’DEN KOSOVA’DA TÜRKÇE EĞİTİME DESTEK
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI