Başbakan Davutoğlu, Makedonya’nın başkenti Üsküp ziyareti kapsamında mevkidaşı Nikola Gruevski ile Makedonya Başbakanlığı’nda başbaşa görüştü.
Basına kapalı gerçekleşen başbaşa görüşmenin ardından, iki lider heyetler arası toplantıya geçti.
Davutoğlu, toplantının basına açık bölümünde, Makedonya’da bir araya geldiği heyetteki herkesi tanıdığını belirterek, iki ülke arasındaki yakın ilişkilere dikkati çekti.
Makedonya Başbakanı Gruevski, medyanın, görüşmeye yoğun ilgi gösterdiğini belirtmesi üzerine,Başbakan Davutoğlu, “Konu, Türkiye-Makedonya olunca ilgi artar. Bir de benim Balkanlar’a, eski Yugoslavya Cumhuriyeti’ne, Balkanlar bölgesine Başbakan olduktan sonra ilk ziyaretim” diye konuştu.
Davutoğlu, Makedonya Başbakanı Gruevski’nin, “Siz Başbakanlık görevine geldikten hemen sonra Türkiye’ye ziyaretim söz konusu oldu” şeklindeki sözleri üzerine ise şöyle konuştu:
“Türkiye-Makedonya arasında ilkler söz konusu. Üsküp’e ilk büyük elçiyi de Türkiye atamıştı. Makedonya’yı Anayasal adıyla tanıyan ilk ülke de Türkiye oldu. Siz de ilk olarak beni ziyaret edenbaşbakan oldunuz. Şimdi ben bu jeste cevap vermiş oldum” şeklinde konuştu.
ORTAK BASIN TOPLANTISI
Makedonya Başbakanlığı’ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gruevski, Başbakan Davutoğlu ile “verimli” bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
İki ülke arasındaki mevcut ilişkilerin tüm alanlarda samimi bir diyalog çerçevesinde sürdüğünü anlatan Gruevski, Türkiye’nin, özellikle Avro-Atlantik kurumlarına entegrasyon sürecinde Makedonya’ya verdiği karşılıksız destek için teşekkür etti.
Gruevski, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerde de ilerleme kaydedildiğini ifade ederek, Türkiye’nin, Makedonya’nın en büyük ticaret hacmine sahip 10 ülkeden biri olduğunu söyledi.
Türk iş adamlarına özellikle turizm ve tarım alanlarında Makedonya’da yatırım yapma çağrısında bulunan Gruevski, ayrıca, iki ülke iş adamlarının üçüncü pazarlarda birlikte iş yapabileceğini ifade etti.
Gruevski, maliye bakanı olarak görev yaptığı 1999 yılında iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması için teklifte bulunduğunu kaydederek, iki ülke arasında imzalanan bu anlaşmadan sonra o dönem 50 milyon dolar olan ticaret hacminin 10 kat arttığını belirtti.
İki ülke arasındaki kültür alanındaki iş birliğine de değinen Gruevski, Osmanlı arşivlerine ulaşabilmek için Başbakanlık olarak Osmanlıca eğitimi almak isteyen öğrencilere burs verdiklerini sözlerine ekledi.
TÜRKİYE, KOSOVA’NIN AVRUPA – ATLANTİK YÖNELİMİNİ DESTEKLEYECEK
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI