a

BALONLAR KAYIP KİŞİLER İÇİN UÇURULDU

Kosova’da Dünya Kayıp Kişiler Günü vesilesiyle, 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta akıbetleri hakkında bilgi alınamayan kayıp kişiler için beyaz balonlar uçuruldu.
“Soru işaretli” yüzlerce balon, Kosova’da hala akıbeti bilinmeyen bin 643 kişiyi temsilen semaya uçuruldu.
Kosova Kayıp Kişilerin Ailelleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Ahmet Grajçevci, Sırbistan ile yapılacak müzakerelerde, kayıp kişiler konusunun öncelikli bir konu olması gerektiğini belirterek, kayıp kişilerin akıbetinin açıklığa kavuşması için gayret göstermeye devam edeceklerini belirtti.
Gözü yaşlı kayıp kişilerin aileleri de başkent Priştine’de bir araya gelerek kayıp yakınlarını andı. Ellerinde kayıpların fotoğraflarını taşıyan aileler, yakınlarının bulunması için Kosova devletinden yardım talep etti. Mitroviça Kayıp Kişiler Derneği Başkanı Bajram Çerkini, kayıp kişiler konusunda Kosova Hükümeti’nden daha etkili çalışma yapılmasını, uluslararası camiadan ise, toplu mezarların yerlerini açıklaması için Sırbistan’a siyasi baskı yapmasını talep etti.
Kosova Başbakanı Avdullah Hoti’de Kosova Meclis avlusundaki kayıp kişiler anıtına çelenk koydu.
Kameralara konuşan Başbakan Hoti, aradan 20 yıl geçmesine rağmen, kayıp kişiler sorunu çözülmedikçe Kosova’nınn huzura eremeyeceğini belirterek, “ kayıp kişiler Kosova’nın kanayan yarası olmaya devam ediyor” dedi.
Açık bir yara olarak kanamaya devam eden kayıp kişiler sorununun, Kosova ile Sırbistan arasında varılabilecek her anlaşmanın ana maddesi olması gerektiğini kaydeden Hoti, kayıp kişilerin akıbeti çözülmedikçe, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşemeyeceğini vurguladı.
1998 -1999 savaşında Kosova’da binlerce kişi kayıplara karıştı. Yüzlerce kişinin cesedi Sırbistan’ki toplu mezarlarda bulunurken, bin 643 kişinin nerede olduğu bilinmiyor.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE DEVLET ERKANI ATATÜRK’ÜN HUZURUNDA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş