a
b
b

“BALKANLAR’DAKİ TÜRK EDEBİYATI” PANELİ VE BAĞLAR DERGİSİ TANITIM PROGRAMI DÜZENLENDİ

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı himayesinde yayımlanan Bağlar Dergisi, Üsküp’te “Balkanlar’daki Türk Edebiyatı” başlıklı iki oturumlu panel düzenledi. Panele ve edebiyat buluşmasına YTB’nin resmi davetlisi olarak Kosova Türk Yazarlar Derneği, TÜRKÇEM Dergisi ve DOĞRU YOL Türk Kültür Sanat Derneği’nin  yazarları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Buluşmayı Prizren” Doğru Yol ” Derneği sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

Panel YTB Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Ceren Erdem’in selamlama hitaplarıyla başladı.

Birinci oturumda Köprü Derneği Başkanvekili Mehmed Arif “Balkanlar’da Türk Şiiri” ve Köprü Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Murtezan İbrahimi “Balkanlar’daki Türk Romanı” başlıklı konuşma yaptılar. Altay Mısırlı’nın möderatörlüğünde gerçekleşen birinci oturumda ayrıca Mümin Ali “Türk Edebiyatının Taşıyıcısı Olarak Balkanlar’da Türk Yazılı Basının Önemi” ve Aziz Nazmi Şakir Taş “Çevirinin Balkanlar’daki Türk Edebiyatı İçin Önemi” başlıklı konuşma yaptılar.

İkinci oturumda Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Şair-Yazar Leyla Şerif Emin “Balkanlar’da Türk Bir Yazar Olmak / Edebiyat ve Coğrafya İlişkisi” ve Köprü Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Yazar Medadin Limani “Balkanlar’daki Dergicilik Faaliyetleri” başlıklı konuşmalarını icra ettiler. Dr. Taner Güçlütürk moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumda ayrıca Zeynel Beksaç “Balkanlar’daki Çocuk Edebiyatı” ve Müberra Karadayı “Balkanlar’daki Sivil Toplum Faaliyetlerinde Türk Edebiyatının Rolü” başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Günün ikinci programında, YTB himayesinde yayımlanan ve Balkanlar’daki Türk edebiyatının önemli mecralarından biri olmaya aday Bağlar Dergisi tarihi Kurşunlu Han’da tanıtıldı.

Davetliler program öncesinde Sultan İkinci Abdülhamit Han’ın Yıldız Albümleri’nden “Balkanlar” konulu fotoğraf sergisini gezdi. Ardından konuklara Üsküplü sanatçı Cengiz İbrahim kanun dinletisi sundu, derginin tanıtım videosu gösterildi.

YTB Başkanı Abullah Eren, burada yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar ile olan ilişkisine dikkat çekti.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök de Balkanlar’ın asırlar boyunca Türk kültür ve sanatıyla, Türkçe, Türk gelenekleriyle bezendiğini vurguladı.

Tanıtım programının sunuculuğunu Köprü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şair-Yazar Seyhan Yakupi Bağdat yaptı. Programda ayrıca Bağlar Dergisi yazarları adına Köprü Gençlik Okulu Güzel Sanatlar Atölyesi Sorumlusu Berru Emin büyük beğeni toplayan bir konuşma gerçekleştirdi.

Ayrıca on gün boyunca Balkan ülkeleri çapında düzenlenen edebiyat buluşmalarında BAĞLAR Dergisi okuyuculara tanıtıldı.

Toplu hatıra fotoğrafı çekilen etkinliğin sonunda, Balkanlardan katılan, edebiyatımıza yeni bir soluk getiren genç nesil ve üstad kuşak yazarları bir araya gelerek, birbirleriyle yakinen tanışma, bundan sonraki edebi ve dergi etkinlik çalışmalarını ele alma, aynıca başkanlık yetkilileriyle de görüşme fırsatı buldular.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ÇEK CUMHURIYETİ İLK KEZ KOSOVA’YA BÜYÜKELÇI ATADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom giriş