Kosova Türk Yazalar Derneği olarak, T.C. Prizren Başkonsolosluğu ve “Doğru Yol” TKSD “Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu’yla ortaklaşa gerçekleştirdiği “Taş Köprü Edebiyat Sohbetleri” çerçevesinde dün “Mati Logoreci” İlköğretim Okulu’nun misafiri olarak, Türk edebiyatında milli edebiyatın öncüsü Ömer Seyfettin ile Kosova Türk Çağdaş Edebiyatı’nın önemli temsilcilerinden Reşit Hanadan’ın hikâyeciliği ele alındı.
Okul müdür yardımcısı Mr. Ferhat Aşıkferki, böyle anlamlı bir etkinliği okullarında ağırlamaktan onur duyduklarını ifade ederken, bundan böyle de bu tür edebi etkinliklere kapılarının açık olduğunu ve Kosovalı Türk yazarlarını her zaman ağırlamaktan memnun olacaklarını ifade etti. Bu tür etkinliklerin öğrencilerin edebi yeteneklerini sergilemeleri için güzel birer fırsat olduğunu söyleyen Aşıkferki, “Öğrencilerimiz de edebi gücünü böyle ortamlarda sergiliyebiliyorlar” dedi.
T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Taşköprü Edebiyat Sohbetlerinin bu durağında Türk milli edebiyatının kurucusu Ömer Seyfettin ile Kosova Çağdaş Edebiyatı’nın ad yapmış ismi Reşit Hanadan’ın hikayeciliğini ele alacaklarını ifade ederken, Taşköprü Edebiyat Sohbetlerini değişik ortamlara da taşıyacaklarını söyledi.
Katılımcıları tek tek selamlayan Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin etkinliklerine ara vermeden sürdürdüğünü ifade ederken, bu bağlamda okur yazar buluşmalarını, öğrencilerle ve okullarımızla da bir araya gelmeyi önemsediklerini vurguladı. Beksaç, kendisinin de mezun olduğu okulda öğrenci ve öğretmenlerimizle bir arada olmaktan ayrı bir heyecan ve memnuniyet duyduğunun altını çizdi.
Programın devamında Kosova Türk Yazalar Derneği Şeref Başkanı İskender Muzbeg Ömer Seyfettin hakkında ve Kosova Türk Yazalar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk de Reşit Hanadan’ın yaşamı, eserleri ve Türk edebiyatına katkıları üzerinde durdular.
Muzbeg, Milli edebiyatımızın kurucusu Ömer Seyfett’in dilin sadeleştirilmesi fikrinin öncüsü olduğunu belirtirken, Genç Kalemler Dergisi yanı sıra çağdaş Türk öykücülüğünün de temellerini attığını vurguladı. Muzbeg, öykü yazarı olarak bilinen Ömer Seyfettin’in şiir de yazdığına dikkati çekerken, Yunus Şimşek’le birlikte Seyfettin’in şiirlerini paylaştılar.
Reşit Hanadan’ın edebi yaratıcılığı ve öykü türündeki eserleri üzerine sunum yapan Dr. Taner Güçlütürk ise, “Handan, Kosova Türk çağdaş öyküsünde yeni bir sayfa açarak, dilde ve üsluptaki başarısıyla Kosova Türk çağdaş öyküsü de Hanadan’ın eserleriyle edebi niteliğe erişmiştir. Sürekli bir devamlılığın ve hareketin hakim olduğu Hanadan’ın öykülerinde, zaman, mekan ve konu unsuru çok güzel kullanılmıştır” dedi. “Hanadan’ın öykü kitaplarını konuda edebi nitelikli kılan fikirleri oluşturmaktadır” diyen Güçlütürk, Hanadan’ın biyografisinden de en önemli kesitleri sundu.
Sunumların ardından okul öğrencileri Reşit Hanadan’a edebi yaratıcılığıyla ilgli soru yöneltme fırsatı yakaladılar. Öğrencilerin sorularını tek tek yanıtlayan Hanadan, Ömer Seyfettin’le birlikte aynı platformda kendi edebi yaratıcılığının de ele alınmasından duyduğu menuniyeti dile getirdi.
Devamında “Mati Logoreci” İlköğretim Okulu öğrencileri Ömer Setfettin ve Reşit Hanadan’ın eserlerinden örnekler sundular. Ardına da Beyza Vrşevca, İsra Thaçi, Sıla Cibo, Melek Halçe, Efe Haskuka, Melih Takyaci, Besnik Nalban, Süela Şkurtak, Erva Şalyan, Yasin Salyan, Can Şporta, Elez İspiri, El-Kebir Halçe, Begün Boynik, Ennur Curcealo, Berra Bilurdag, Merve Volkan, Ceren Beksaç, Özlem Kazaz, Sırma Arifi, Aleyna Hasanoğlu ve Sara Kiseri kendi özgün şiirlerini seslendirdiler. Çocukların şiirleri büyük beğeni toplarken, katılımcıların takdir ve alkışını kazandı.
Aynı güne denk gelen okul öğretmeni Nazire Guşla’nın emekliliğini de yine bu etkinlik sırasında kutlama fırsatı yakalayan katılımcılar ve katılımcılar arasında kendisinin öğrencisi olan Prizren Belediyesi Meclisi Üyesi ve Kosova Türk Yazarlar Derneği üyesi Sevil Liman Kazaz, Nazire öğretmeni için yazdıği şiiri okudu. Programda şiirlerini paylaşan isimler arasında okul öğretmenleri Yüksel Pomak Okçabol ve Özcan Micalar da vardı. Programa iştirak eden şair ve yazarlarımız arasında Sümeyra Canolari, Miftar Acemi ve Prizren Radyosu Müdürü Mehdi Cibo da vardı.
Öğrencilerin şiirleri ardından Kosova Türk Yazalar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk özgün kitaplarını okul kütüphanesine armağan ederken, T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit de çocuklara T.C. Prizren Başkonsolosluğu logolu birer edebiyat defteri hediye ettiler. Etkinlik çekilen toplu hatıra fotoğraflarıyla son buldu./Z.Beksaç/
BORÇ İÇİN ÖLDÜRDÜ
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI