a

BALKAN SAĞLIKÇILARINA ACİL SAĞLIK EĞİTİMİ

 

Balkan ülkelerindeki acil sağlık hizmetleri alanında çalışan eğitimli personel sayısını ve hizmet kalitesini artırmak, ülkeler arası sosyokültürel bağları güçlendirmek amacıyla hazırlanan Balkan Acil Sağlık Eğitim Projesi’ne Arnavutluk’tan gelen sağlık heyeti ile İzmir’de başlandı.

İzmir Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün işbirliği ile hazırlanan Balkan Acil Sağlık Hizmetleri Projesi ( BASEP ) kapsamında 9 Balkan ülkesine geçen yıl içinde Dışişleri Bakanlığı kanalı ile resmi davetler gönderildi.

Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek, Hırvatistan, Macaristan, Romanya Sağlık Bakanlıklarına gönderilen davette sağlık ekiplerini İzmir Urla Karantina adasındaki Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezine eğitim amacıyla gönderebilecekleri iletildi.

İkili anlaşmalar gereğince her türlü masrafın Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacağı eğitime öncelikle Arnavutluk Sağlık Bakanlığından olumlu cevap geldi.

Arnavutluk’taki hastanelerin acil servislerinde çalışan 15 uzman hekim, 20-31 Ocak 2014 tarihleri arasında iki hafta sürecek bu eğitim programına katılmak üzere İzmir’e geldi.

Eğitimlerde acil sağlık sistemi hakkında verilen bilgilerden sonra heyet, İzmir 112 Ambulans Servisinin yeni hizmet binasını gezerek kara ve hava ambulans sistemi ve acil vakalara ambulans gönderilmesi hakkında teknik bilgiler aldı.

İzmir’deki Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin acil servis ve yoğun bakımlarını da gezen Arnavutluk heyetine, Urla adasındaki eğitim merkezinde acil ve afetlerde sağlık hizmetleri ile ilgili uygulamalı eğitimler verildi. İngilizce ve Arnavutça olarak verilen eğitimler, son sistem eğitim maketleri üzerinde uluslararası standartlarda gerçekleştirildi.

Kentin tarihi ve turistik yerlerini de gezen Arnavut doktorlar, Türkiye’deki ambulans sisteminin Avrupa standartlarında olduğunu, ülkelerinde bu alanda yapılacak çalışmalara burada aldıkları eğitimin son derece yarar sağlayacağını ve gördükleri ilgiden çok memnun kaldıklarını belirttiler.

İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu “Balkan ülkelerine yönelik hazırlanan bu eğitimin diğer ülkeler ile devam edeceğini ve böylesi bir eğitim için İzmir’in merkez seçilmesinin kendilerini gururlandırdığını” ifade etti.

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz da “Sağlık Bakanlığı son yıllarda bu alanda büyük gelişmeler sağlamıştır, bu vesile ile çalışmalarımızı ülke dışına tanıtma fırsatını yakaladık. Geçtiğimiz yıl İzmir’de Afrika ülkelerine yapılan eğitimlerden sonra Balkan ülkelerine yönelik düzenlenen bu proje ile ambulans sistemimizi ve acil vakalara yapılan tıbbi müdahaleleri misafirlerimize göstermekteyiz” dedi.

Eğitimin son günü 112 Narlıdere Hizmet binasında yapılan sertifika törenine Arnavutluk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Saimir Kurti katıldı.

Eğitim sertifikalarını alan Arnavutluk doktorlar, verilen eğitimin ülkeleri için çok önemli olduğunu, ambulans sistemi için Türkiye’deki uygulamanın örnek olacağını,112 ve UMKE işbirliğinin son derece iyi olduğunu, İzmir’de çok iyi ağırlandıklarını dile getirdi.

Törene katılan İzmir 112 ve UMKE eğitimcilerine de Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan teşekkür belgeleri İzmir İl Sağlık Müdürü Türkyılmaz tarafından verildi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

VÜCUDU KORUYAN EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN GIDALAR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş