Balkan Kültür Sanat Eğitim ve Tanıtım Derneğince hazırlanan “Balkan Ressamlarının Fırçasından Dört Mevsim Edirne” projesi kapsamında kente gelen ressamlar Edirne’nin doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerini resmediyor.
Kosova’dan Ethem Baymak, Karadağ’dan Doç. Dr. Abaz Dızdarevic ve Miso Vemic, Bulgaristan’dan Kamber Kamber, Arnavutluk’tan Prof. Dr. Mustafa Arapı ve Marjana Goxhobelliu, Sırbistan’dan Prof. Dr. Katarina Djordjevıc, Romanya’dan Rares Kerekes, Makedonya’dan Ebru Selman, Yunanistan’dan Fatih Yakup, Almanya’dan Gabriele Schaffartzik ve Trakya Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan ressamlar, kenti gezdikten sonra tarihi ve turistlik mekanları yağlı boya tekniğiyle tuvalde resmetmeye başladı.
Trakya Üniversitesi Türkan Sabancı Kültür Merkezinde çalışmalarını sürdüren ressamlar, 3 Mart Cuma günü Edirne ile ilgili hazırladıkları resimlerden oluşan sergi açacak.
“Türkiye’nin gönül elçisi, tanıtım, turizm elçisi gibi çalışıyorlar”
Balkan Kültür Sanat Eğitim ve Tanıtım Derneği Başkanı Salih Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl projenin dördüncüsünü gerçekleştirdiklerini anlattı.
Daha önceki yıllarda ilkbahar, sonbahar ve yaz konseptinde düzenledikleri projeyi, bu yıl kış konsepti üzerinden yaptıklarını anlatan Şenol, “22 Şubat-3 Mart tarihleri arasında Balkan ülkelerinden bizim misafirimiz olan toplam 17 ressamın katılımıyla kış buluşması gerçekleştirdik.” dedi.
Ressamların eserlerinin uluslararası etkinliklerde sergilendiğini belirten Şenol, şunları kaydetti:
“Sırbistan Novi Pazar’da, Yunanistan Gümülcine’de, Bulgaristan Kırcaali’de Edirne’nin tanıtımı için bu eserler sergilendi. Bu koleksiyon, proje tamamlandıktan sonra yine Edirne’yi farklı ressamların gözünden tanıtmaya devam edeceğiz. Soydaş ressamlarımız bir sonraki etkinliğe katılmak için bize yoğun talepte bulunuyor. Mümkün olduğunca her etkinlikte farklı ressamları misafir etmeye çalışıyoruz ancak diğer etkinliklere katılan ressamlarımızı kış projemize tekrar davet ettik. Ressamlar bir nevi hem Edirne’nin hem de Türkiye’nin gönül elçisi, tanıtım, turizm elçisi gibi çalışıyorlar. Bu isimler kendi ülkelerinde, yaşadıkları bölgelerde önemli, çalıştıkları üniversitelerde saygın, tanınmış isimlerdir.”
Şenol, Karadağlı ressam Doç. Dr. Abaz Dızdarevic’in Bijelo Polje’nin kültür müdürü olduğunu ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Bijelo Polje ve Edirne’nin kardeş şehir olması için görüşmek istediğini aktardı.
“Ülkelerarası dostluk pekişti”
Kosovalı ressam Ethem Baymak ise resim çalıştaylarının sanat dünyasına katkılar sunduğunu söyledi.
Baymak, “Edirne’de bulunmak bir ayrıcalıktır çünkü, Balkanlar’ın başkenti Edirne’dir. Geçmiş yıllarda düzenlenen sonbahar, ilkbahar ve yaz çalışmalarına da katıldım. Balkanlar’dan 10 ressamımız var bir de onursal ressamımız var, o da Almanya’dan geldi. Ressamlar kış konseptinde ikişer eser yaptı. Umarım bu eserler ileriki yıllarda Edirne’de çağdaş sanat galerisi olursa orada sergilemek isteriz ve bu kazançtır Edirne’ye” şeklinde konuştu.
Baymak, çalıştayların ülkeler arası dostluğu pekiştirdiğini de kaydetti./haberler.com/
BAŞBAKAN: SINIR ANLAŞMASI BU GÜNLERDE MECLİSE GÖNDERİLECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI