Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü’nün 25’inci kuruluş yıldönümü vesilesiyle, neoklasik Türk şairi Ömer Lütfi’nin 85’inci ile Türk ve dünya şairi Nazım Hikmet’in 50. ölüm yıllarına adanmış “Türk Edebiyatı Semineri sona erdi.
Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi (BAL-TAM) tarafından Prizren’de düzenlenen ve 6 Araklık tarihinde başlayan 3 günlük seminerin çalışmalarına, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan yanı sıra, TİKA, Yunus Emre, Koosva Temsil Heyeti Başkanlığı ve diğer kurum ile kuruluş temsilcileri ile diğer davetliler katıldı.
Seminere Türkiye’den katılan Paris Charbonne Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Nedim Gürsel, ’50 yıl sonra Nazım Hikmet’ konulu bir tebliğ sundu. Gürsel, Kosova’da bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. DHA mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Gürsel, Balkanlarla ilgili bir kitabı olduğunu ancak ilk kez Kosova’ya geldiğini vurguladı. Gürsel ‘Ölümünden 50 yıl sonra Nazım Hikmet’e genel bir bakış yöneltmek ve onun siyasi mücadelesini asıl önemlisi şiirini ele almak bence çok önemliydi. BAL-TAM’ın böyle bir girişiminden dolayı büyük mutluluk duydum. Balkanlara Dönüş adlı bir kitap yazmıştım ve Balkanları çok iyi biliyorum. İçinde yaşadığımız dünyanın birçok sorunları var Nazım Hikmet daha çok 20. Yüzyıla ait bir yazar. O yüzyılın ideolojileriyle Komunizimle yoğrulmuş büyük bir şair. Bugün dünyada başka bir konjoktör var. O’nun hayatını adadığı gençliğinden bu yana sadık kaldığı ideoloji çöktü ve yeni bir dünya oluşmakta. Dolayısıyla böyle bir bağlamda Nazım Hikmet’in önemini şair olarak Türkçeye bağlı önemini vurgulamak benim için sevindiriciydi. Çünkü Nazım Hikmet üzerine çok yazdım. Onun hem yaşam öyküsünü hem şiirini ele alan kitapların yazarı olarak Prizren’de onu 50 yıl sonra tekrar anmak gerçekten çok anlamlıydı’ ifadelerini kullandı. Priştine Üniversitesi Filoloji Fakükltesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün 25. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Türk ve dünya şairi Nazım Hikmet’in 50. ve Prizren’in Neoklasik Türk şairi Ömer Lütfi’nin 85. ölüm yıldönümüne adanmış olan sempozyumda, Nazım Hikmet ve Ömer Lütfi’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildi. 3 gün süren sempozyumda katılımcıların sunduğu tebliğler davetliler tarafından ilgiyle dinlendi. Sempozyum çerçevesinde dünyanın birçok ülkesinden Kosova’ya gelen bilim adamlarına Kosova’nın tarihi yerleri de gezdirildi./E. Tabak/
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI