a
b
b

BAHÇE DERGİSİ ANADİLİ GÜNÜ MÜNASEBETİYLE ŞİİR, HİKAYE VE RESİM YARIŞMASI DÜZENLEDİ

Yeni Balkan bünyesinde çıkan Bahçe Çocuk Dergisi tarafından her yıl geleneksel olarak 21 Şubat Dünya Anadili Günü münasebetiyle düzenlenen şiir, hikaye ve resim yarışmasının bu yılki kazananları ve dereceye girenleri belli oldu.

Bu yıl 5’incisi tertip edilen “Analar Yüzyılda Bir Doğurur-Cumhuriyetin 100. Yılı” adlı yarışmanın ödül ve dereceye giren eserlerin yer aldığı kitap takdim töreni gerçekleştirildi.

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinden dolayı bu yılki program sadece öğrenci ve komisyon üyelerinin katılımıyla sınırlı tutuldu.

Programın açılışında Prizrenli öğrenci Cavid Kaan Potokçi, Kosovalı şair Esin Muzbeg’in Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlere ithafen yazdığı ‘Beni Sallama Anne’ adlı şiirini okudu.

‘Yarışmamıza 100’ün üzerinde başvuru yapıldı’

Sözlerinin başında Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini ve yaralananlar için acil şifa dileklerini ileten Yeni Balkan Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Mürteza Sulooca, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl olması nedeniyle gençlerimizin, çocuklarızın lider olarak gördükleri kişiler hakında şiir, hikaye ve kompozisyon yazıp, resimlerini çizmesini istedik. Bu yıl beşinci kez düzenlediğimiz yarışmaya 100’ün üzerinde başvuru yapıldı. Bu ilgi bizi mutlu etti. İçerik olarak baktığımızda büyük ölçüde Balkan topraklarından gidip Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili, Fatih Sultan Mehmet’le ilgili, bugünkü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili, ayrıca Yugoslavya’nın kurucusu Tito’yla ilgili şiir, hikaye, kompozisyon ve resimlere rastlamak mümkün. Sadece Makedonya’dan değil Balkan ülkelerinden Kosova’dan ve Batı Trakya’dan da eserler yer almakta. Bu bizi özellikle sevindiriyor çünkü son iki yıldır bütün Balkanlardan öğrencilerimiz bu yarışmaya katılıyor.” diye konuştu.

Sulooca sözlerinin sonunda çocuklarına destek verdikleri için ebeveynlerine, öğrencilerini teşvik ettikleri için öğretmenlerine ve gönüllü olarak bu çalışmaya katkı sunan komisyon üyelerine teşekkür etti.

‘Genç nesillere böyle bir fırsat sunmak oldukça önemli’

Yarışmanın komisyon başkanlığını yapan Dr. Feyhan Ruşid, konuşmasının başında “Öncelikle Türkiye’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan Rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.” ifadesini kullandı.

Feyhan Ruşid “Yarışmanın amacı cumhuriyet olgusunu yorumlama, anlam ve önemine değinme, dünya liderlerini konu edinerek, aynı zamanda bir dünya dili olan Türkçeyle eserler oluşturulmasıdır. Yeni nesillerin Türk dilinin yanı sıra aynı zamanda Türk tarihinin safhalarını, Türk zaferlerini, Türk milletine hizmet etmiş devlet adamı, alim ve sanatkarları da tanıma, öğrenme ve öğretmeye kendilerini adamaları gerekmektedir. Dolayısıyla böyle bir yarışma düzenleyip, genç nesillerin eserlerine yer verilmesi ve onlara böyle bir fırsat sunulması da oldukça önem arzetmektedir.” dedi.

‘Tarihini bilen ve Türk sevgisiyle beslenen bir nesil yetişiyor’

Komisyon Başkanı Ruşid, ayrıca “Bizler komisyon üyeleri olarak öğrencilerin eserlerini değerlendirdiğimizde tarihini bilen, şuurlu ve Türk sevgisiyle beslenen bir neslin yetiştiğini görmüş olduk. Bu da bizleri oldukça mutlu ve gururlu kıldı. Çünkü onlar bizim geleceğimizin mimarıdır. Ses bayrağımız dediğimiz Türkçenin de bu topraklarda dalgalanması onların sayesinde olacaktır. Dolayısıyla sahip oldukları milli benliklerini hiç kaybetmemelerini ve bu alanda da nice eserler vermelerini temenni ediyoruz.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri ve başarı belgeleri ile birlikte eserlerinin yer aldığı kitapları da takdim edildi.

Dereceye giren öğrenciler

21 Şubat Anadili Günü münasebetiyle yapılan “Analar Yüzyılda Bir Doğurur-Cumhuriyetin 100. Yılı” adlı yarışmada farklı kategorilerde dereceye giren öğrenciler:

Şiir kategorisinde:

Birinci: ‘Hatırlarım Seni’ adlı şiiriyle Cavid Kaan Potokçi – “Emin Durak” İlkokulu 9. sınıf ögrencisi – Prizren/Kosova

İkinci: “Cumhuriyetin 100. Yılı” adlı şiiriyle Sinem Lato – “Kardeşlik-Birlik” ilkokulu 8. sınıf ögrencisi – Ohri/Kuzey Makedonya

Üçüncü: “Onun Adı Fatih Sultan” adlı şiiriyle Alper Yusufi – “Vrapçişte” İlkokulu 7. sınıf öğrencisi – Vrapçişte/Kuzey Makedonya

Kompozisyon kategorisinde:

Birinci: ‘Analar Yüzyılda Bir Doğurur” başlıklı yazısıyla Rasimcan Şaban – “Mustafa Kemal Atatürk” ilkokulu 8. sınıf öğrencisi – Gostivar/Kuzey Makedonya

İkinci: ‘Analar Yüzyılda Bir Doğurur” başlıklı yazısıyla Medine İdrizi – “İstikbal” ilkokulu 8. sınıf ögrencisi – Kalkandelen/Kuzey Makedonya

Üçüncü: “Cumhuriyetin 100. Yılı” başlıklı yazısıyla Kayra Müfti – “Kardeşlik-Birlik” İlkokulu 8. sınıf ögrencisi – Ohri/Kuzey Makedonya

Resim kategorisinde:

Birinci: Efe Ameti – “Mustafa Kemal Atatürk” ilkokulu 8. sınıf öğrencisi – Gostivar/Kuzey Makedonya

İkinci: Gizem Ömeragiç – “Tefeyyüz” ilkokulu 9. sınıf öğrencisi – Üsküp/Kuzey Makedonya

Üçüncü: Ermina Hodoviç – “Kiril ve Metodiy” ilkokulu 9. sınıf öğrencisi – Kanatlar/Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya, Kosova ve Batı Trakyadan gönderilen çalışmalar komisyon üyeleri Dr. Feyhan Ruşid, Yrd. Doç. Dr. Nazlı Rânà Gürel, Mr. Yıldız Hamdi Şare, Mr. Ümit Süleymani, Mr. Esin Muzbeg (Kosova), Mr. Rabie Ruşid, Aydın Ahmet (Batı Trakya), Nafiye Sadikoska Elezoska, Yaser Halim, Melek Süleyman, Leyla Hazir, Elyesa Ali ve Ferdi Bulut tarafından değerlendirildi.

/YeniBalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BÜYÜKELÇİ ANGILI, PRİŞTİNE “YUNUS EMRE” ENSTİTÜSÜ’NÜ ZİYARET ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş