a

ASHTON:” AB’YE KATILIM YOLU ZORLU BİR YOLDUR”

ashton_thaçi

Kosova Başbakanı Hashiim Thaçi ile AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton  ziyaret ettikleri  Kosova’nın açık hava müzesi olarak nitelendirilen Prizren’de ortak basın toplantısı düzenledi.

Prizren’deki Ambiyent restoranında bir araya gelen iki liderin toplantısı basına kapalı gerçekleşti. Yaklaşık 3 saat süren toplantı ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan iki lider, Kosova’nın en kısa zamanda AB’ye dahil olacağını söyledi.

Kosova Başbakanı Haşim Thaçi, görüşmenin Kosova’nın geleceği açısından verimli olduğunu söyledi. Thaçi, toplantının Prizren’de yapmalarındaki nedeninin Prizren’de Türk, Arnavut, Boşnak, Rom ve Sırp halkının barışçıl bir hava içerisinde yaşaması olduğunu söyledi. “Kosova Avrupa ülkesidir” diyen Thaçi, bölge ülkeleriyle iyi ilişkilerde olduklarını söyledi. “Kosova ile Sırbistan arasında iyi bir komşuluk ilişkilerinin olması Kosova’nın AB geleceği için önemli bir etkendir” diyen Thaçi, Kosova ile Sırbistan arasında pratik konularda yürütülen diyalogun iki komşu ülke arasındaki ilişkileri de olumlu manada etkileyeceğini belirtti. “Biz bu diyalogun olumlu yürümesi için çaba sarf ediyoruz” diyen Thaçi, “Bir an önce var olan sorunların çözümü için çaba sarf ediyoruz. Kosova’nın geleceği AB olduğu için komşularımızla iyi ilişkiler kurmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Toplantının Prizren gibi çokuluslu milletlerin yaşadığı bir yerde gerçekleştirmesinden dolayı Kosova Başbakanı Haşim Thaçi’ye teşekkür eden Avrupa Birliği Dış Siyaset ile Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, görüşmenin çok yoğun ve verimli geçtiğini söyledi.

Gerçekleştirilen konuşmalarda Kosova’nın geleceğinin AB’de olması için anahtar çözümler konuları hakkında görüştüklerini söyleyen Ashton, “Karşılıklı olarak Kosova’nın geleceğini AB’de görüyoruz” şeklinde ifadeler kullandı. Bunun da gerçekleşmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Ashton, en önemli konular arasında yer alan vizelerin liberalleştirilmesi, serbest ticaret ve EULEX’in Kosova’daki çalışmaları üzerinde olduğunu vurguladı.

“Dün yakalanan Ratko Mladiç’in tutuklanmasıyla Sırbistan’ın AB’ye girmesini kolaylaştırır mı” soru üzerine Ashton, “Hayır Mladiç’in yakalanması Sırbistan’ın AB’ye girmesi yönünde etki yaratmaz. Dün Belgrat’ta idim ve Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç’i de tebrik ettim. Ancak AB yolunda ilerleyen ülkeler için farklı kriterler gerektirir. Bu bütün AB ülkelerinin politikasıyla elde edilir. Biz Kosova ile Sırbistan’ın AB’ye kabul edilmesi için çaba sarf ediyoruz. Ben Kosova ve Sırbistan’da iyi anlaşıldığımı düşünüyorum. Her iki ülkenin geleceğinin AB olmasını istiyoruz. Sırbistan’ın Kosova’yı tanımadan AB’ye girme ihtimaliyle ilgili yöneltilen soruya Ashton, “AB’de farklı görüşler var. AB zaten hiçbir ülkeyi tanımaz, ülkeler ülkeleri tanır” dedi.

“Kosova’nın AB’ye girmesi için kriterler nelerdir” sorusuna Ashton, “Anlaşmalar ancak iki tarafın anlaşmasıyla sağlanır” dedi. “İki taraf da anlaşırsa karar alınır” diyen Ashton, “Pratik konularda görüşmeler var ama asıl amacımız insanların günlük hayatlarını kolaylaştırmaktır” dedi.

Ashton’ın konuşmasının ardından Kosova Başbakanı Haşim Thaçi sorulan soruya yönelik verdiği cevapta, “Kosova’nın geleceği AB’dir” dedi. “Mladiç’in yakalanmasıyla Sırbistan’ın AB’ye girmesi kolaylaşamaz” diyen Thaçi, “Her iki ülke için var olan kurallar vardır. Kosova’nın demokratik bir ülke olması için yerine getirilmesi gereken ödevleri var. Kosova eski Yugoslavya’nın en son ayrılan ve bağımsızlığını kazanan bir ülkesidir. AB’ye girmek için gerekli olan kriterleri yerine getireceğiz. En kıza zaman da Kosova, AB içerisinde olacak” dedi. Ashton, Kosova’yı 2. kez ziyaret etti./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

SINIRLARIN DEĞİŞMESİ TEHLİKELİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş