Arnavutluk ders kitaplarında Türk düşmanı ifadelerin kaldırılma çabalarını Hristiyan ve milliyetçi Arnavutlar engelliyor.
Arnavutluk tarihi ile yüzleşme tartışmaları ülkede siyasi kamplaşmayı ortaya çıakrdı. özellikle ders kitaplarındaki türkler başta olmak üzere tarihi baglara dair düşmanca ifadelerin temizlenmesi önemli sorun teşkil ediyor. Başbakanı Sali Berisha, “Albanoloji Günleri”nin açılış merasiminde yaptığı konuşmada ülkesindeki tarihçiliği eleştirerek mevcut tarihçilere çağrıda bulundu. Ülkedeki tarih yazımının gözden geçirilmesinin artık vakti geldiğinin altını çizen Berisha, Arnavut kamoyunda tartışmalara yol açtı. “Ben tarih tutkunuydum lakin deforme edilmiş olmasından dolayı hiçbir zaman kendi ülkemin tarihini doğru bir şekilde tanıyamadım” şeklinde konuşan Berisha, bu hususta ciddi adımların atılacağı mesajını verdi.
İdeolojilerin Arnavut tarihini sansürlediğini bu yüzden bilimsel çalışmalar yerine ideolojiye hizmet yayınları yapıldığını belirten Berişa, artık şartların değiştiğinin heyecan verici olduğunu ve bu konuda çok çalışmak gerektiğini ifade etti.
Arnavutluk’ta yeni nesil tarihçilerin milli ve yabancı arşivlere açılarak yaptığı yeni çalışmalarla birlikte Arnavut tarih yazımında yeni bir döneme girildi. Milliyetçi ideoloji ve Arnavutluk komunist diktatörü Enver Hoxha’nın baskılarıyla manipule edilen tarih kitapları çok ciddi eleştirilere maruz kalıyor. Albanoloji Günleri”nde yurtdışındaki arşivlerden de yararlanarak yaptıkları yeni çalışmalarını sergileyen Arnavut tarihçiler, Berişa’yı memnun etti. Bu vesileyle Berişa: “Arnavutlukla ilgili tarihi olayların ve tarihi şahsiyetlerin çoğu manipule edilerek yazıldığı bir kez daha gördük. Bu yüzden ülkemizdeki tarih yazımının çok ciddi bir şekilde gözden geçirilmesinin gerekliliği, bu çalışmalar sayesinde bir kez daha ispatlanmıştır. Benim nesnel verilere dayalı bir tarihi okuma şansım olmadı. Ama siz komunist ideolojisinin baskısından uzak, tarihsel gerçeklikleri esas alarak tarih yazma fırsatına sahip olduğunuz için şanslısınız diye düşünüyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Daha önce Arnavutluk ziyareti esnasında Başbakan Erdoğan da Arnavut tarihçilerden tarih kitaplarındaki Osmanlı-Türk düşmanlığını içeren ifadeleri kaldırmasını istemiş ve bu yönde bir anlaşma yapılmıştı.. Erdoğan’ın bu sözleri Arnavutluk tarihçileri arasında ciddi tartışmalara yol açmış ve Berişa’nın Erdoğan’ın bu isteğine olumlu yaklaşması yüzünden çok eleştirilmişti.
Türkiye ile Arnavutluk arasında karşılıklı olarak ders kitapalrındaki düşmanca ifadelerin kaldırılması anlaşmsının imzalanmasına rağmen hala harekete geçilmiş değil. Ancak aynı anlaşmayı yapan Yunanistan, bu amaçla oluşturulan komisyonunu finanse ederek ders kitaplarından Yunanlılar aleyhine ifadeleri temizlediler./Nedim Emin/
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.