a
b
b

ARNAVUTLUK’TA “BALKANLAR’DA TÜRK EDEBİYATININ İZLERİ” PANELİ

Tiran Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından 22’nci Tiran Kitap Fuarı kapsamında “Balkanlar’da Türk Edebiyatının İzleri” konulu panel düzenlendi.

Panele, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Tiran YEE Müdürü Ömer Osman Demirbaş’ın yanı sıra Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya’dan yazar ve araştırmacılar ile öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Yörük, yaptığı konuşmada, edebiyatın ilgi duyduğu ve hiç vazgeçemediği bir alan olduğunu belirterek, edebiyatı çok büyük bir evren olarak nitelendirdi.

Balkanlar’da edebiyat denildiğinde hem Arnavutluk hem de Türkiye açısından pek çok ortak değerin yad edilmesinin mümkün olduğunu belirten Yörük, “Bizim için son derece önemli bir yere sahip hem tarihimizde hem edebiyatımızda ve aynı zamanda milli mücadelemizde de önemli bir yere sahip olan Mehmet Akif Ersoy var. Mehmet Akif Ersoy hem sizin değeriniz hem bizim değerimiz.” dedi.

Tiran YEE Müdürü Demirbaş da kurum olarak kitap fuarı kapsamında bir dizi etkinlikler yaptıklarını ifade ederek, bugün Balkanlar’daki Türk Edebiyatı ile ilgili panel düzenlediklerini kaydetti.

Demirbaş, “Balkanlar’da Türk edebiyatı izlerini uzmanlardan dinlemek üzere burada bulunmaktayız. Öyle sanıyorum ki bu kapsamlı bir konu başlığı. Zira kaynaklara baktığımızda söz konusu izlerin yani Balkanlar’daki Türk edebiyatının izlerini 16. yüzyılda görebilmemiz mümkün.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonyalı şair Seyhan Yakup da “Makedonya Türk Edebiyatında Roman ve Öyküler” konulu konuşmasında, Balkan yarımadasının Türk kültürünün doğup büyüdüğü ve varlığını sürdürdüğü topraklar olduğunu dile getirerek, “Kuzey Makedonya Türklerin yoğun olarak yerleştiği bir yerdir. Türk kültür ve medeniyetinin yaşadığı bir bölgedir.” diye konuştu.

Kosovalı şair Zeynel Beksaç da Balkanları ve tarihini Türkler olmadan

düşünmenin imkansız olduğunu belirtti./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

OYLAR ALMAN PETER BEYER’E GELDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL