a
b
b

AP DIŞ POLİTİKA KOMİTESİ KOSOVA RAPORUNU ONAYLADI

Avrupa Parlamentosu Dış Politika Komitesi bugün Kosova hakkındaki raporu ve milletvekillerinin bu rapor için sunduğu değişiklikleri onayladı.

Kosova ile ilgili rapor 44 evet, 8 hayır ve 3 çekimser oyla kabul edildi.

Raporun taslağı Avrupa Parlamentosu Kosova raportörü Viola Von Cramon-Taubadel tarafından sunulurken, milletvekilleri tarafından 300’ün üzerinde değişiklik sunuldu.

Rapor, önceki yıllardaki raporlara benzer genel noktalar içermekle birlikte, aradaki gelişmeleri de dikkate alıyor. Raporda, Kosova’nın Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusu memnuniyetle karşılamakta.

Avrupa Parlamentosu’nun her yıl Kosova ile ilgili raporlarında tekrarladığı,  Kosova’nın bağımsızlığının Avrupa Birliği’nin tüm üye ülkeleri tarafından tanınması çağrısı bu sefer metne de dahil edildi.

Tam da bu noktada, özellikle İspanya ve Kosova’yı tanımayan diğer ülke milletvekilleri tarafından Kosova vatandaşlığına yapılan atıfların rapordan çıkarılması için birçok değişiklik sunuldu.

Raporda, Kosova’nın 2021 seçimlerinden sonra bir siyasi istikrar dönemi yaşamadığını belirtilerek,  siyasi kutuplaşma atmosferinin Meclis çalışmalarına olumsuz etkisine dikkat çekildi.

Raporda, yolsuzluk ve organize suçla mücadele taahhüdü  memnuniyetle karşılanırken, yargıya müdahale konusunda eleştiriler dile getirildi.

Raporda, Kosova’da ifade özgürlüğü konusunda ise çoğulcu medya ortamının var olduğu” gerçeği belirtiliyor ancak,  araştırmacı gazetecilere yönelik saldırı kampanyaları ve özellikle, Kosova’nın kuzeyinde ifade özgürlüğünün olmaması konusunda endişe dile getiriliyor, kuzey belediyelerinde gazetecilere yönelik saldırılar şiddetle kınanıyor.

Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel’de gerçekleştirilen diyaloğa ilişkin olarak ise raporda,  her iki ülkeye de ilişkilerin normalleştirilmesi için kapsamlı, yasal olarak bağlayıcı, uluslararası hukuka uygun olarak karşılıklı tanıma üzerine bir anlaşmaya varmalar çağrısı yineleniyor.

Aynı şekilde, Sırp çoğunluğa sahip belediyeler Birliği’nin kurulması da dahil olmak üzere, diyalogda bugüne kadar varılan tüm anlaşmaların uygulanması yönünde bir çağrı mevcut.

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVALI TÜRKLERİN MİLLİ BAYRAMI KUTLAMALARI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL