a

AHŞABA ESTETİK KATAN SANAT NAHT

Naht, günümüzün unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir. Naht, ağacı kabartma şeklinde yontmak suretiyle şekil verme sanatıdır.

Kimi çizdiği bir portreyi ahşap zemine taşıyor, kimi ise hat sanatını. Hat sanatını nesih ve tarih çeşitlerini naht sanatına dökenlerden birisi de Prizrenli Ekrem Jılta. Ekrem Jılta ile, unutulmaya yüz tutmuş bu değerli sanata nasıl merak sardığını konuştuk.

Kosovaport: Naht sanatına ilginiz nasıl başladı ?

Ekrem Jılta: Aslında çok ani oldu. Bir gün televizyon seyrediyordum. Televizyonda da naht sanatıyla ilgili bir yayın vardı. Çok ilgimi çekti ve o an kendime ben bu işi yapabilir miyim diye sordum. Öyle başladım.

-Daha sonra eğitimini aldınız mı ?

-Hayır.Benim daha önce sanatla uğraşmışlığım var. Elim bu tür sanatlara çok yatkın.

-Ahşaba işlediğiniz örnekleri nasıl seçiyorsunuz ?

-Örnekleri internetten indiriyorum. Zaten Naht sanatının başlangıcını Hat sanatı oluşturuyor. Hat sanatı biraz daha fazla bir beceri istiyor. Kısacası ben gördüğüm hat örneklerini ahşaba işliyorum

-Nekadar zamandır naht çalışıyorsunuz?

-Aslında daha çok yeni. Yaklaşık 8-9 aydır naht çalışıyorum.

-Bir eseri ortaya çıkarmak ne kadar sürüyor?

-Bu tamamen esere bağlı. Ortaya çıkarmak isterdiğiniz bir eser daha büyükse daha çok zaman alıyor. Ama genelde 2 ya da 3 hafta içerisinde bitiyor. Naht sanatı büyük bir sabır istiyor. Acele edemezsiniz. Çünkü kullandığınız malzemeler çok hassas. Kıl testere ile bir ahşabı kesmek gerçekten incelik istiyor.

-Bu sanatı insanlar ne kadar sürede öğrenebiliyor ?

Bu tamamen isteğe bağlı. Bir insan eğer öğrenmek isterse çok çabuk öğrenir.

-Bu sanatı yapmanın inceliği nedir

-Sabır. Elbetteki el yatkınlığı da önemli. Yanılabilirsin, yanlış yapabilirsin ama sabrın varsa en sonunda olur.

-Naht sizin için bir iş mi uğraş mı?

-Benim için bir uğraş. Çünkü benim bir işim var. Ben matematik öğretmeniyim. Boş zamanlarımda naht sanatıyla uğraşıyorum.

-Kaç çalışmanız var ?

-Yaklaşık 12 çalışmam var. Birkaç tane daha çalışmadan sonra sergi açmayı düşünüyorum.

-Hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?

-Kosova’da maalesef çok seçenek yok. Ben kontrplak üzerine yapıyorum çalışmalarımı.

Naht sanatının tarihi Orta Asya’ya dayanıyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

LDK, PDK İLE ASLA GÖRÜŞMEYECEK!

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş