a
b

b

b
b

ABD’DE KOSOVA SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN PROBLEMLERİ TARTIŞILDI

b

ABD-Kosova

Arnavut-Amerikan Ulusal Konseyi (NAAC) ve Yeni Avrupa Demokrasileri Projesi (NEDP) isimli sivil toplum örgütü, Kosova’nın sağlak sektöründe hayata geçirmeye çalıştığı demokratik reformlar ve sağlık sektörünün karşılaştığı sıkıntıların ele alındığı bir panel düzenledi.
Panele, hükümet yetkilileri, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Merkezi Kosova’nın başkenti Priştine’de bulunan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFP) proje müdürü Zarefi Miftari yaptığı konuşmada, “Bizler farklı alanlarda çalışan bir grup Kosovalı kadınız. Projelerimizi geliştirmek için, ABD’ye gelip bunları kendi ülkemizde gerçekleştirmek amacıyla NAAC’a başvuruda bulunduk” dedi.
Kosova’nın sağlık politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Miftari, ülkede pek de parlak görünmeyen sağlık sektörüne yönelik reformların, uluslar arası donörlerin tecrübelerine göre yapılmakta olduğunu belirtti.
Miftari, “Tüm süreç uluslar arası teşkilatların öncülüğünde gerçekleşiyor. Ancak bunları, yerel içerikler dikkate alınmadan, diğer ülkelerin tecrübelerine göre yapıyorlar” dedi.
Bununla birlikte birlikte uluslar arası teşkilatların Kosova’daki sağlık sektörüne verdikleri desteğin önemli olduğunu kaydeden Miftari, bu donörlerin teorik ve fiili olarak sağlak alanındaki iyileşme sağlanmasında katkısının büyük olduğunu kaydetti.
Kosova Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç Tedarik Birimi Müdürü Arbenita Pajaziti de, Miftari’nin değerlendirmelerini destekleyerek, “Kosova’da sağlık sisteminin gelişimi ve iyileşmesine yönelik, USAID ve BM kurumları, Lüksemburg ve Norveç hükümetleri ile Umut Projesi gibi sivil toplum inisiyatiflerinin yaptıkları katkılar büyük önem arz ediyor” dedi.
Pajaziti, “Sağlık sistemine ilişkin yasalar konusunda Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte çalışıyoruz. Mevcut durumu, çalışma şartları ve sağlık sektöründe çalışanların imajını düzeltmek için çok daha fazlasını yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Merkezi Priştine’de olan İnsan Kaçakçılığını Önleme ve Mağdurları Koruma isimli sivil toplum örgütünün rehabilitasyon sorumlusu Adelina Nura ise, Kosova’da insan kaçakçılığına ilişkin politikaların yendien değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Nura, “Kosova hükümetinin, bu tür kaçakçılık hadiselerini araştırma ve soruşturma kapasitesi hala sınırlı. Yani mahkemelerde, insan kaçakçılığına ilişkin davalar nadiren görülüyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, kurbanların genel olarak, içinde bulundukları toplum tarafından damgalanmış olmaktan dolayı insan kaçakçılarına döndüğünü belirten Nura, “Aileler, bu kurbanların başlarına gelen gerçeği kabul etmiyor. Bu şekilde bir tepki, mağdurların insan kaçakçılarına geri dönmesinde en büyük faktörü oluşturuyor” dedi.
Bu arada, Balkanlar’da politika ve karar verme sürecinde kadınların rolünü güçlendirmek amacıyla kurulan Umut Kardeşliği programı, Kosova’da da, siyasete kadın lider çıkarmak, kadının toplumun her kesiminde daha etkin rol almasını sağlamak için faaliyet gösteriyor.
NAAC, demokratik katılımı canlandıracak araçları oluşturmak, eğitim fırsatlarına somut destekler sunarak, Balkanlar’ın gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

BAYRAMLAŞMA TÖRENİ PRİŞTİNELİLERİ BULUŞTURDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş