a

AB VİZESİ, KOSOVALILARIN KAÇ PARASINI YUTTU?

Kosova, Balkanlarda vize engeline takılan tek ülke konumunda…Kosovalılar vizesiz Avrupa Birliği’nin (AB) hiçbir ülkesine seyahat yapamıyor. Özgürce seyahat hakkı Kosovalılara henüz tanınmadı. Vize rejimi açısından  Kosova bir getto olarak da tanımlanabilir… Kosova, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olmayan Batı Balkanlar'daki tek ülkedir.

Kosova, Balkanlarda vize engeline takılan tek ülke konumunda…Kosovalılar vizesiz Avrupa Birliği’nin (AB) hiçbir ülkesine seyahat yapamıyor.

Özgürce seyahat hakkı Kosovalılara henüz tanınmadı. Vize rejimi açısından  Kosova bir getto olarak da tanımlanabilir… Kosova, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olmayan Batı Balkanlar’daki tek ülkedir.

Kosova’nın vize muafiyeti serüveni 2012 yılında başladı.

Ocak 2012’de AB’nin Avrupa Komisyonu, vize muafiyeti  süreci konusunda Kosova ile resmi diyalog başlattı.

Kosova’ya geçmiş yıllarda tabi tutulduğu vize uygulamasından muaf kalması için AB tarafından 90’dan fazla kriteri yerine getirmesi şartı koşuldu. Kosova son 10 yıl  içinde verilen tüm  kriterleri yerine getirmesine  rağmen, AB içinde bazı ülkelerin artı taleplerinin engellerine takıldı.

Vize muafiyeti sürecinde gelgitlerin yaşanması karşısında Kosovalılar umudunu hiç yitirmedi, hatta Kosova vatandaşlarının Schengen bölgesinde serbest dolaşım konusunda sahip oldukları iyimserlik hep devam etti.

Ancak son iki ay içinde AB Konseyi’nin vize çalışma grubunun vize muafiyeti konusunun tartışıldığı iki toplantısından çıkan sonuçlar hayal kırıklığı yarattı. AB’deki beklentiler, resmi adımların yıl sonuna kadar tamamlanması ve ardından kararın yürürlüğe girme tarihinin belirleneceği yönündeydi.

14 Aralık tarihinde ise  yaşanan bir gelişme umutları yeniden yeşertti. Avrupa Konseyi (AK) Başkanlığı ile Avrupa Parlamentosu (AP) temsilcilerinin ,  Kosova vatandaşları için vizesiz seyahati düzenleyen taslak üzerinde  anlaşmaya vardı.

Yeni kurallar esasınca Kosova vatandaşları AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek ve bu ülkelerde 90 gün kalabilecek. Vize muafiyeti, Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sisteminin (ETIAS) faaliyete geçtiği tarihten itibaren en geç 1 Ocak 2024 tarihinde geçerli olacak.

Gelgelelim, Avrupa Komisyonu verilerine göre, vize muafiyetinin verilmesine yönelik AB ile Kosova arasında başlayan diyalog üzerinden geçen 10 yıl içinde yani, 2012 yılından 2021 yılının  sonuna kadar Kosovalılar 659 bin 29 Schengen vize başvurusunda bulundu.

Balkanlar Grubu’nun verilerine göre Kosovalıların yüzde 60’ı turistik ziyaretler için AB ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen vizesi talep etti. Kosovalıların AB ülkelerini ziyaret etmeye olan ilgisi, COVİD-19 salgının ortaya çıktığı 2020 yılına kadar sürekli artış gösterdi.

Kosova vatandaşları Schengen vize başvurusu için ortalama 165 Euro ödedi. Bu maliyet, yıllık başvuru sayısı dikkate alındığında on milyonlarca Euro’ya ulaşmaktadır.

Kosovalılar, Schengen ülkelerine yönelik vize almak için  ortalama olarak  bir ila altı ay bekledi.

Uzun süren prosedürler yanı sıra, Kosovalılar, evrakların teslimi için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldı.

Başvuru kuyruklarında uzun beklemelere ve harcanan paraya rağmen çok sayıda başvuru sahibi olumsuz yanıt aldı.

Kosovalılar, 2016-2021 yılları arasında 72 milyon Euro üzerinde harcama yaptı.

Azımsanmayacak bir miktar değil tabi ki. 72 milyon Euro ile 200 öğrencilik  takriben 70 okul inşa edilebilirdi.  Ancak Kosovalılar, Batı ülkelerinde  yaşayıp  çalışan en yakınlarını ziyaret edebilmek, sezonluk çalışabilmek ya da iş ziyaretleri veyahut tedavi olabilmek için vize masraflarını karşılamak zorunda kaldı. Avrupa ülkelerinde yaklaşık 700 bin Kosovalı yaşıyor.

Eğer bir aksilik olmazsa, vize sıkıntısının ortadan kaldırılmasının planlandığı 1 Ocak 2024 yılına kadar aşağı yukarı 1 yıl daha var. Bu tarihe  kadar sabredersek, inşallah sonu  selamet olur  temennisiyle…

Ercan Kasap

18.12.2022

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TARİHİN GÖBEĞİNE YOLCULUK…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş