O Türkiye’nin kadın büyükelçisi. İki ülke arasındaki ilişkileri ileriye taşımak için gecesini gündüzüne katan , durmadan çalışan, bulunduğu ülkenin acısını paylaşan, o ülkenin sevincini yaşayan, o ülkedeki soydaşların mutluluğu için elinden geleni yapan bir kadın.
Güleryüzü, samimi davranışları ile Kosovalıları kendine hayran bırakmış bir isim. Türkiye’den çok uzaklarda olmayan bir yerde, tarihi ve akrabalık bağları güçlü olan bir ülkede, bakımlı saçları, en az Türkçesi kadar iyi olan İngilizcesi, şık görünüşü, profesyonel tutumu ve misafirperverliğiyle Türkiye’yi temsil eden kadın büyükelçi . Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç’a konuk olduk.
KOSOVA’DA BÜYÜKELÇİ OLARAK GÖREV YAPMAK BİR AYRICALIK
Ankaralı mütevazi memur ailenin çocuğu olan Kıvılcım Kılıç, Priştine’deki görevi öncesinde Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. Kosova’da görev yapmanın bir ayrılcalık olduğunu belirten Büyükelç Kıvılcım Kılıç, “Kosova, bir Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmak için gerçekten çok özel bir yer. Ben burada görevime başlayalı yaklaşık 1 buçuk yıl olacak. Görevime başladığım sıralarda yaptığım nezaket ziyaretlerinde de hep söylemiştim. Bir Türk Büyükelçisi olarak mükemmel ilişkiler içerisinde bulunduğumuz Kosova’ya atanmış olmak gerçekten bir ayrıcalık. Bir kere bunu tespit etmemiz lazım. Ben de ilk büyükelçiliğimi Kosova’da yapıyor olmaktan ayrıca gurur duyuyorum. Tabi Kosova’da bir hanım büyükelçi olmak da çok güzel. Benden evvelki büyükelçimiz de hanım bir büyükelçiydi. Dolayısıyla da o geleneği bir nevi devam ettirmiş oluyorum. Başkonsolosumuz da ,biliyorsunuz Prizren’de başkonsolosluk açtık, o da hanım. Hanım hakimiyeti, hanım gücü var. Genel olarak baktığınızda, Kosova’daki diğer ülkelerin büyükelçileri arasında da hanım büyükelçi çok. Demek ki hanımların, ki Kosova gerçekten tarihine de baktığınızda zor bir tarihten gelmiş, geçmiş, bugünlere ulaşmış bir ülke, hem bizim ülkemiz hanım büyükelçiler gönderen diğer ülkelerin de hanım büyükelçilere yönelik bir güvenleri var. Bu ülke inşallah katkılarımızın yoğun bir şekilde olacağına yönelik bize inanmışlar. İnşallah biz de bu inancı ve güveni boşa çıkarmayız” ifadelerini kullandı.
GİTTİĞİMİZ HER YERDE 523 YILLIK YAŞANMIŞLIK VAR
Ev ziyaretlerini sevdiğini ve sadece Kosovalı soydaş Kosovalı Türklerle değil Kosova’da yaşayan tüm çoğunluk ve azınlık topluluklarla bir araya geldiğini kaydeden Büyükelçi Kılıç, “ev ziyaretleri yapmayı çok seviyorum. Galiba hanım büyükelçi olmak da böyle bir şey de sağlıyor. Tabi beyler de yapabilir hani yapamaz anlamında değil de , ben çok uzak uzak köyler de olsa kasabalar da olsa gidip kahvelerde, köy kahvelerinde insanlarla bir arada olmayı, ev ziyaretleri yapmayı, yaşlı ziyaretleri yapmayı açıkçası çok seviyorum. Her gittiğimiz yerde de 523 yıllık yaşanmışlık var . Benden istedikleri bir şey yok, bana sadece o sevgiyi veriyorlar. O Türkiye sevgisi, o Türk insanına yönelik sevgi , o ortak tarihimize yönelik saygı o kadar yüksek ki ve bunu her eve gittiğimizde çok samimi bir şekilde hissettiriyorlar. Dediğim gibi gittiğimiz her yerde de çok güzel karşılıyorlar bizi. Okullarda öğrenciler, geçen Rom dostlarımızla, Rom çocuklarımızla bir aradaydık. Onların o gülen yüzlerini görmek, Türkiye diye bağırışlarını duymak , Türk bayrakları ellerinde onları yüceltmelerini görmek çok güzeldi. Çocukların durup durup sarılmaları çok başka bir duygu. Onu hissetmek lazım. Ben çoğu zaman duygulanıyorum her gittiğim yerde de onu galiba biraz fazla belli ediyorum. İşte hanım büyükelçi olunca böyle oluyor. Galiba beyler biraz daha saklayabiliyorlar duygularını. Hanım büyükelçiler biraz daha onu dışa vurup daha coşkulu bir şekilde gösteriyorlar” diye belirtti.
SOYDAŞ TOPLULUKLAR BİZE GÜÇ VERİYOR
Türkiye’de yaşanan sıkıntılarla ilgili en zor anlarda soydaş toplulukların kendilerine güç verdiğini vurgulayan Büyükelçi Kıvılcım kılıç, ““Soydaş topluluklarımızın bulunduğu bir ülkede , Kosova gibi çok özel bir ülkede görev yapmanın böyle de bir burada Türkiye büyükelçisine verdiği bir güç var, kuvvet var. Çok sıkıntılı anlar yaşadık ama her sıkıntılı anımızı biz burada soydaş toplumumuzun bize verdiği güçle, destekle çok daha kolay üstesinden gelebileceğimizin idrakine çok çabuk vardık. Hep birlikte o acıyı paylaştık. 15 Temmuz gecesi de yaşadığımız o hain darbe girişimi gecesi de ben Türkiyedeydim. Ama burada sizlerin, soydaşlarımızın ve hakeza diğer akraba toplulukların da bizlere gönderdiği o destek mesajları, bize yönelik o dualarınız bize güç verdi” dedi.
REZİDANSTA BÜYÜKELÇİLİYİ KARŞILAYAN KEDİLER
Heyetleri kabul etmek, raporlara bakmak, ziyaret tarihlerini belirlemek gibi yoğun çalışmanın ağır bastığı yorucu bir mesainin ardından kaldığı rezidansta büyükeleçiyi avluda karşılayan kediler oluyor. 13 kedi ve hepsinin adı var. Mseai saatinin bitiminde Büyükelçi Kılıç günün yorgunluğu ve stresini kedilerini okşayarak, kedileriyle sohbet ederek atıyor.
Rezidansta konuk ağırlamayı sevdiğini kaydeden Büyükelçi Kılıç, “ Evimizin kapılarını buradaki soydaşlara, akraba topluluklara hep açmayı istedim. Buradaki etkinliklerde bir arada olalım istedim. Güzel de şeyler yaptık galiba. 1 buçuk seneye yakındır burada görevliyim. Bu evde ben de evin sahibi olarak ama sonuçta dediğim gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi konutu” diye belirtiyor.
Kosova’da resmi makamların da sahip olmadığı büyüklükte bir masanın bulunduğunu , bu masada çok sayıda konuğu ağırladıklarını belirten Büyükelçi Kılıç, “Biz bu büyük yemek masamızda çok yemekler yapıyoruz çok konuklar ağırlıyoruz. Bu masa özellikle Ramazan ayında doldu taştı. Bahsettiğim o büyük davetlerimizi, yemeklerimizi, resepsiyonlarımızı hep bu mutfakta şeflerimiz Şencan hanım ,Gezime hanım ve tabi Orhan bey hazırlıyor” diye anlatıyor.
KADIN OLMAK AVANTAJLI
Kadın Büyükelçinin avantajlı olduğunu kabul eden Büyükelçi Kılıç, “Kadın olmanın avantajlı olduğunu düşünüyorum mesleğimde. Çünkü bir parça biz galiba kadınlar ayrıntıyla ilgileniyoruz. O ayrıntıların ben diplomasiye çok şey kattığını düşünüyorum, zenginleştiriyor, farklı yönlerde çözüm imkanları sağlıyor. Siyasette herşey çok resmi bir planda kaldığı zaman istediğiniz neticeye ulaşamayabilirsiniz. Ama o insani ilişkiler, o sosyal ilişkiler, o ayrıntılar sizi bir parça daha kolay istediğiniz noktaya, neticeye götürebiliyor. Galiba kadın büyükelçilerin avantajlı tarafı, diplomasi mesleğine kattıkları katkı en fazla bu noktadadır diye düşünüyorum. Biz evle de çok uğraşıyoruz. Mesleğimize, büyükelçilikteki çalışmalarımıza ne kadar hassasiyet ve titizlik gösteriyorsak eve de evin düzenine de , çalışmaların belirli bir standartta olmasına da özel bir hassasiyet gösteriyoruz. Ev ortamı günün nasıl geçtiğini öncelikle bir muhasebesini yapmak için, bir değerlendirmesini yapmak için ve gelecek güne , gelecek günlere hazırlık yapmam için bana böyle bir uygun ortam sağlayan, kendimle baş başa kaldığım güzel bir ortam sağlıyor bana” ifadelerini kullandı.
Kıvılcım Kılıç diplomasi kariyerinde İlk büyükelçilik görevini Kosova’da yapıyor./kosovaport/
4 OCAK 2017 ÇARŞAMBA GÜNDEMİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI