Kosova Türk Yazarlar Derneği, Fahri Kaya, Enver Baki, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Doç. Dr. Rıdvan Canım, Yunus Şimşek, Canan Özer, Leyla Şerif Emin ve Dr. Taner Güçlütürk’ten oluşan seçici kurul ile 26.12.2016 tarihli toplantısında almış olduğu 125/16 sayılı kararla, “2017 Yılı Kosova Türk Yazarlar Derneği “Suzi Çelebi” Edebiyat Ödülü”ne, yaşam boyu Türk edebiyatına, Türkoloji bilimi çalışmaları ve araştırmalarına sunduğu değerli değerli katkılar nedeniye Kosova Türk çağdaş edebiyatının ilk kuşak temsilcisi ve Balkan Türkolojisinin ad yapmış ismi ve kurucusu Prof. Dr. Nimetullah Hafız layık görülmüştür.
Prof. Dr. Nimetullah Hafız kimdir?
Prof. Dr. Nimetullah HAFIZ, 1939 yılında Prizren’de doğdu. 1963 yılında Belgrad, ardından Saraybosna Üniversitesi Şarkiyat Bölümü’ne geçiş yaparak, bu bölümden mezun olmuştur. Kosova Türk çağdaş edebi yaratıcılığının ilk kuşak yazarlarından biri olan Hafız, 1976 yılında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, “Prizren Türk Halk Edebiyatı Metinleri ve Ağız Hususiyetleri” konulu teziyle doktorasını yaparak, Kosova Türklerinin ilk Türk dili doktoru ve ilk Türkiye mezunu olmuştur. “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği “Nazım Hikmet” Edebiyat Kolunun ilk başkanı olarak İkinci Dünya Savaşı sonrasında Atatürk’e adanmış ilk anma akademisini düzenleyen Hafız, Prizren Eski Eserleri Koruma Kurumu’nda görev yaptığı sırada, Prizren bölgesinde yok olmaya yüz tutmuş Osmanlı-Türk tarihine ait eserleri değerlendirip, koruma altına alınmasını sağlamıştır. 1974 yılında Priştine Üniversitesi Felsefe Fakültesi, Şarkiyat Bölümü’nün ilk kurucu kadro öğretim görevlileri arasında yer almış, fakat Kosova’da Türk eğitimine en büyük katkısı 1988-1989 yılında Priştine Üniversitesi, Filoloji Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kurmak olmuştur. 2000 yılından sonra eşi Prof. Dr. Tacida Zubçeviç Hafız ile birlikte Prizren’de Balkanlarda ve Güneydoğu Avrupa’nın ilk Türkoloji Araştırmaları Merkezi olan BAL-TAM (Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezini) ve Yeni Pazar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kurmuştur. Prof. Hafız, aynı zamanda 1991 yılında Priştine Üniversitesi Prizren Yüksek Pedagoji Okulu’nda Türkçe Sınıf Öğretmenliği Bölümünün kurucusu, 2000 yılında Prizren Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümünün kurucu heyeti başkanlığını yapmıştır. Kosova’da İkinci Dünya Savaşı sonrası Türk dili, edebiyatı, tarihi, kültüroloji, sanat tarihi ve halk bilimi alanlarında ilk bilimsel araştırmaları gerçekleştirmiş, bu alanlarda bilimsel incelemelerin temellerini atmıştır.
Prof. Hafız, Türkiye’de Ankara Üniversitesi, Almanya’da Mainz Gutenberg ve Freiburg Albert-Ludwigs Üniversiteleri, Kazakistan’da Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde araştırma ve incelemeler gerçekleştirmiş, konuk öğretim üyesi olarak görevde bulunmuştur. Dil, kültür, halk bilimi, edebiyat, tarih çok sayıda bilim araştırması, inceleme kitabı ve makalesi yayınlanmıştır. “ÇEVREN” ve “BAL-TAM TÜRKLÜK BİLGİSİ” dergilerinin editörlüğünü yapmış, çok sayıda gazete ve derginin yazı kurulunda yer almış, “Yeni Dönem” Gazetesi’nde yazı kurulu başkanlığı yapmıştır. Prof. Hafız, BAL-TAM (Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi) kurumu çerçevesinde, yılda iki defa yayınlanan BAL-TAM Türklük Bilgisi dergisi ve kitap yayıncılığının editörlüğünü yapmakta, uluslararası sempozyum bildiri kitaplarını hazırlamaktadır. BAL-TAM’ın kurucu ve daimi başkanı Prof. Hafız, bugüne kadar çok sayıda sempozyum, kongre, panel ve bilim toplantılarına katılmış, onlarca ödüle layık görülmüştür. Prof. Hafız, en son Türk Kültürü Araştırmaları Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, yaşam boyu üstün başarı ödüllerine de layık görülmüştür.
Hafız, 1964 yılında “Birlik” yayınlarından çıkan çocuklara yönelik şiirleri “Günaydın” adlı şiir kitabıyla 60’lı kuşağın ve Kosova Türk çağdaş edebiyatı yaratıcılığının öncüleri arasında yer alır. İkinci baskısı tekrar 1973 yılında “Birlik” yayınlarından çıkan “Günaydın” şiir kitabına Hafız yeni şiirlerini de eklemiştir. Hafız’ın büyüklere yönelik ikinci eseri “Ana Kucağı” adlı şiir kitabı 1983 yılında “Birlik” yayınlarından Üsküp’te yayımlanmıştır.
Akademik çalışmalarla da gündeme gelen Prof. Hafız, Yrd. Doç. Dr. Dilek Yalçın Çelik’in deyimiyle, “Kosova’da Türkoloji ilimini, akademik anlamda başlatan, temellerini atan, Üniversite eğitimi sistemli hale getiren kişidir”. Başlıca inceleme eserleri, Yugoslavya Türk Şiirinde Atatürk (1983, Ankara), Yugoslavya Türk Edebiyatında Devrim Şiirleri (1984, Üsküp), Kosova Türk Halk Edebiyatı Metinleri (1985, Priştine); Yugoslavya Türk Halkı Şiirinde Tito (1985, Üsküp), Âşık Ferki Hayatı ve Eserleri (1986, Prizren), Bulgaristan’da Çağdaş Türk Edebiyatı Antolojisi I, II, III(1988-1989, Ankara), Yugoslavya’da Çağdaş Türk Edebiyatı Antolojisi I, II ve III (1989, Kültür Bakanlığı Yayınları-Ankara), Makedonya Türk Halk Edebiyatı Metinleri (1989, İstanbul),Bulgaristan’da Türk Halk Edebiyatı Metinleri I, II (1990, Ankara), Rıza Mollov Hayatı ve Eserleri(1999, Ankara), Yusuf Kerim Hayatı ve Eserleri (2006, Prizren), Sabri Tata Hayatı ve Eserleri (2010, Prizren), Karadağ Ordusu (2012, Prizren), Prizrenli Tecelli Divanı (2012, Prizren), Şükrü Dilege Hayatı ve Eserleri (Devr-i Hayatım ve Balkan Harbi ve Harbi Umumi) (2014, Prizren), Zübdet’ül-Vekâyi (Şemsettin Sami Bey’in Yayınlanmamış Eseri – Tarih-i Romaiyyin) (2014, Prizren).
BAL-TAM Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin başkanlığını yürüten Prof. Hafız, bugüne kadar BALTAM Türklük Bilgisi adındaki Avrupa’nın dili Türkçe tek Türkoloji bilimi dergisinin 25 sayısını çıkarmış, BALTAM’ın kitap yayınları çerçevesinde şimdiye kadar farklı müelliflere ait 30’un üzerinde edebi ve Türkoloji bilimi eserini gün yüzüne çıkarmıştır. Ayrıca Prof. Hafız’ın bibliografyasında iki yüzün üzerinde bilimsel makalesi de bulunmaktadır.
Akademik anlamda değişik konulardaki bir dizi kitap üzerine araştırma ve çalışma projelerini sürdüren Prof. Hafız, iki çocuk babası ve üç torun dedesidir.
KOSOVA TÜRK YAZARLAR DERNEĞİ SEÇİM TOPLANTISINI YAPTI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI