NASA, 30 yıllık mekik uzay programına yarın akşam son noktayı koyacak.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’da bir devrin sonu…
Uzay mekiği programı Atlantis’in bu akşam çıkması planlanan son seferle noktalanıyor.
Bütçe kısıntısı nedeniyle mekik programına son veren NASA, Ay’a ve Mars’a göndermek amacıyla yeni bir araç üzerinde çalışıyor.
“Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım…” 1969’da Ay’a ilk ayak basan Neyl Armstrong, bu sözleriyle Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’in uzaya çıkan ilk insan olmasının rövanşını alan Amerika Birleşik Devletleri’nin durumunu özetliyordu.
Bazı çevrelerin Ay’a gidilmeyip stüdyoda kurgulandığını iddia ettiği bu olay, Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay çalışmalarındaki atılım noktası oldu.
Soğuk Savaş döneminde başlayıp hızlanan yarışta Armstrong’dan sonra 11 kişi daha Ay’a gönderildi. Mekik seferleri Kolumbiya ve Çelincır’da yaşanan talihsizliklerle 14 astronotun hayatına mal oldu.
30. yıldönümü kutlanan mekik programıyla yörüngeye yapılan seferlerle Uluslararası Uzay İstasyonu’nun inşaatına büyük katkıda bulunuldu.
Ancak program artan uçuş maliyetleri ve yeni roket ile uzay araçlarına fon ayırabilmek için sona erdiriliyor. Bütçeden binde 5’lik bir bölüm yani sadece 19 milyar dolar uzay çalışmalarına ayrılmış durumda.
Sadece Irak ve Afganistan’daki askeri çadırlarının soğutulma masrafı 20 milyar dolarken böyle küçük bir bütçeyle uzayda varlık göstermek güçleşiyor.
NASA, uzay yolculukları için yeni aracı hizmete girinceye kadar Uzay İstasyonu’na astronotlarının taşınmasında Rus Soyuz füzelerini kullanacak.
Rusya, zorlu yıllardan sonra insanlı uzay uçuşlarında bir numaraya yükselmeye hazırlanıyor.
SATÜRN’DE DEV KASIRGA
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.