a

KOSOVA MALLARINI TESPİT ETMEYE VE GERİ İSTEMEYE ÇALIŞIYOR

Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki bir bakanlıklar arası grup, zamanla üzerilerinde hak iddia etmek üzere Kosova’nın yurtdışındaki kamu mallarını tespit etmek için çalışıyor.

Ancak Kosova Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Ekonomik İşbirliği müdürü Agron Maloku SETimes’a verdiği demeçte, bunun çift yönlü bir yol olduğunu söylüyor. “Mülk konularından sorumlu Kosova Özelleştirme Dairesi’nden [mülklerin] bir listesini istiyoruz ve diğer [eski Yugoslav] devletlerinin Kosova topraklarında olabilecek mülkleriyle ilgili bir yanıt bekliyoruz.”

Maloku, “Bütün mülkiyet meseleelri uluslararası anlaşmalarla düzenlenmekte ve bu belgelere, verilere ve Kosova’nın eski Yugoslav federasyonundaki katkısını net bir şekilde gösteren diğer ilgili göstergelere bakmamız yeter.” dedi. Yetkiili, mülkiyet haklarının geçmişte katkı sağladığı mülkleri miras edinme hakkını alan bir ülkenin bağımsızlığına dayandığını da sözlerine ekledi.

Kosova Özelleştirme Dairesi verilerine göre, eski Yugoslav cumhuriyetlerinde 155’ten fazla mülke sahip 55 kamu kuruluşu bulunuyor. Mülklerin hemen hemen üçte biri Sırbistan’da yer alıyor.

Daire sözcüsü İlli Kaloşi, dairenin çok kez yasal görevini yerine getirerek, kamu kuruluşlarının ve bunların yurtdışındaki varlıklarının çıkarlarını temsil etmeyi ve korumayı üstlendiğini söyledi.

SETimes‘a konuşan Kaloşi, “Ancak daire, söz konusu malların bulunduğu cumhuriyetlerdeki kurum ve şahısların gayrı meşru çıkarları yüzünden, Kosova Özelleştirme Dairesine ilişkin yasanın Madde 5.2’sini uygulamada güçlüklerle karşılaşmıştır.” dedi.

Sözcü, kuruluşları ve bunların varlıklarını özelleştirme eğiliminin, Kosova ve uluslararası mevzuatla desteklenmediğini de ekledi.

Kaloşi, “Kosova Özelleştirme Dairesi komşu ülkelere halka açık duyurular göndererek, bu devletlerin vatandaşlarından Kosova’ya ait mülklerle yapılan manipülasyonların kurbanı olmamalarını istemiş ve bu tür satışların yasadışı olduğunu hatırlatmıştır.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuçi, Kosova’nın eski Yugoslav cumhuriyetleriyle değil, sadece Sırbistan ile yeni bir intikal anlaşmasına ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

Kosova’nın Koha Ditore gazetesine verdiği demeçte Kuçi, Sırbistan’ın, Viyana Anlaşması ile, “bu tür bir hakla birlikte bir yükümlülüğü de kabul ettiğini” söyledi.

Başbakan yardımcısı, 2001 yılında Viyana’da gerçekleştirilen intikal sürecinde, eski Yugoslav cumhuriyetlerinin Kosova’nın Kosova ile Sırbistan arasındaki başka intikal konularına da tabi olmaya devam ettiğini kabul ettiklerini belirtti.

Kosova’nın eski Yugoslavya’nın eyaleti olduğu dönemden üst düzey bir yetkili olan Azem Vllasi de Koha Ditore‘ye verdiği demeçte, mülkiyet haklarının Kosova’nın Şubat 2008’deki bağımsızlık ilanından hemen sonra ve uluslararası kurumlar yoluyla ele alınmış olması gerektiğini söyledi.

Sırp hükümetinin Kosova’dan sorumlu bakanı Goran Bogdanoviç Sırp medyasına yaptığı açıklamada, Kosova’nın eski federasyonda bir cumhuriyet olmadığı ve Sırbistan’ın onu bağımsız bir devlet olarak tanımadığı için, eski Yugoslav ülkelerindeki mallarını isteyemeyeceğini söyledi.

Belgrad merkezli Beta haber ajansına konuşan Bogdanoviç, “Kosova’daki eski kamu ve devlet kuruluşlarının orta Sırbistan’daki mallarının iadesi, Slovenya ve Hırvatistan’dan alınan kuruluş modeline dayanarak mümkün değildir.” diyerek, Sırbistan’ın son 30 yıl içinde Kosova’nın “gelişmesine 18 milyar dolar” civarında yatırım yaptığını da sözlerimne ekledi.

Arnavut televizyon kanalı Top Channel, Kosova’nın eski Yugoslav ülkelerinde 172 mülkü olduğunu bildirdi: bunların 104’ü Sırbistan’da, 42’si Karadağ’da, 15’i BH’de, altısı Hırvatistan’da, dördü Makedonya’da, biri de Slovenya’da.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

“KOSOVA’NIN BİRAN ÖNCE VİZE SERBESİTİSİ İÇİN YOL HARİTASINI ALMALI”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş