a

KKTC’NİN BAĞIMSIZLIĞINI İLK KOSOVA TANIYACAKTIR (VİDEOLU)

 

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis heyeti  resmi bir ziyaret için geldiği  Kosova’da temaslarına başladı.

DSCN2843 DSCN2844 DSCN2848KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Alanlı’nın başkanlığındaki KKTC heyeti  temasları çerçevesinde Kosova Meclisi’nde, Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka ile bir araya geldi.

Görüşmede, Kosova Meclisi “6+” Parlamento Grubu Başkanı Müferra Şinik de hazır bulundu.

Kosova ile KKTC arasında, bu çerçevede iki meclis arasındaki ilişki ve işbirliğin derinleşmesi imkanları, görüşmenin  ana gündem maddesini teşkil etti.

Kosova Meclisi’nin Türk  Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, KKTC Meclis heyetini ağırlamaktan  büyük mutluluk duyduğunu  ifade ederek, Kosova  ile KKTC arasında siyasi tanıma olmamasına rağmen eğitim, kültür, spor gibi alanlarda işbirliğin artarak devam etttiğini belirtti. Kardeş ilişkilerin her geçen gün daha derinleştiğini ifade eden Damka, bu ilişkilerin daha ileriye taşınması için kararlı olduklarını vurguladı.

“ Kardeş Kosova’da dostlar arasında bulunmaktan büyük bir mutluluık duymaktayım”  şeklindeki sözlerle konuşmasını başlayan  KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Alanlı,  ülkesinin bir kentinde  imiş gibi kendini hisettğini belirtti.

İlişkilerin  ne düzeyde olduğunu bakabilmek için karşılıklı olarak  yapmış oldukları  ziyaretlerin sıklığına bakılmasının yeterli olcağını kaydeden Alanlı,  ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.  Kosovalı öğrencilerin KKTC’da öğrenim görmelerinin, iki halkın birbirini daha iyi tanıması, kültürlerini birbirlerine aktarması açısından önemli olduğunu  hatırlatan KKTC Meclis Başkan yardımcısı Alanlı, bu ziayeretin de halklar  arasında kültürel etkileşimi derinelştireceğine inandıklarını söyledi.

Alanlı, Kosova’nın bağımsılzığını kutlayarak, “bağımsızlık demek hürriyet demektir, ne mutluı size ki dünya çapında tanınmış bir cumhuriyetiniz var, o yüzden cumhuriyetinize sıkıca sarılın” dedi.

Milletvekili Müferra Şinik de KKTC’inin bağımsızlığını inşallah  ilk tanıyan ülkenin  Kosova  olacağını ifade etti. Siyasi anlamda iki ülkenin birbirlerini tanımış olmamasına rağmen, karşılıklı olarak günüllerde yer edindiklerini belirten milletvekili Şinik, KKTC’de Kosova Günleri ve Kosova’da KKTC Günleri  organizasyonlarının düzenlenmesi  konusunda uzlaşmaya varıldığını, meclis başkanlarının desteğiyle bu organizasyonların karşılıklı olarak  gerçekleşeceğine inandıklarını vurguladı.

Samimi görüşmenin sonunda karşılıklı olarak  hediyeler takdim edildi.

KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Alanlı’nın başkanlığındaki KKTC heyeti  Priştine temasları çerçevesinde  Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği’ni ziyaret edip, Büyükelçi Kıvılcım Kılıç ile bir araya geldi./kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”XA4OSTIVy6U”]

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GÜNER UREYA: DİPLOMASİ EKONOMİSİNDE DIŞİŞLERİNİN ROLÜ ÖNEMLİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel