a

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ KOSOVA İLE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRACAK

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti başkanlığındaki heyeti Ankara’da enstitünün merkez binasında ağırladı.

Heyetin talebini değerlendireceklerini belirten Ateş, Kosova’yı Küresel Kamu Diplomasisi Ağı GPDNet’e katılmaya davet etti. Ateş, heyeti FETÖ tuzağına karşı da uyardı.

Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti, Bakanlık Genel Sekreteri Veton Firzi ve Kosova’nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, çalışma ziyaretleri kapsamında geldikleri Ankara’da Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in misafiri oldu. Prof. Dr. Şeref Ateş, görüşmede iki ülke arasındaki tarihsel ve kültürel ilişkilere dikkat çekerek, Yunus Emre Enstitüsü’nün yurt dışında açılan ilk merkezlerden birinin Kosova olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ateş, “Prizren, Priştine ve İpek’te enstitülerimiz var. Hem kültür-sanat programlarına hem de el sanatları programlarına yoğun ilgi görüyoruz. Bakanlığınız ile iş birliğini artırmak isteriz.” dedi.Kosova’yı Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet)’na da davet eden Başkan Şeref Ateş, “Dönemsel başkanlığını üstlendiğimiz bu önemli oluşuma dost ve kardeş ülkelerin üye olması, kültürel diplomaside aktif olmalarını sağlar. Dönem başkanı olarak Kosova’nın GPDNet’e dahil olmasını isteriz.” dedi.

Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti de, “Dünyada çok sayıda ülkede etkin olan Yunus Emre Enstitüsü ile ülkemiz arasındaki iş birliği çalışmalarının daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Kosova’daki yatırımlarınızı takdirle takip ediyoruz. Kosova Avrupa’nın kalbi gibidir. Enstitüsünün Kosova’da daha çok yatırım yapması ve faaliyetlerini artırması, Kosova’nın projelerini desteklemesini istiyoruz. İki ülke halklarının ortak değeri ve Osmanlı’dan gelen geleneklerin korunması ve yaşatılması açısından da büyük önem arz edecektir.” dedi.

Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Sekreteri Veton Firzi ise Priştine ve Prizren’deki iş birliği nedeniyle teşekkür ederek,”Kosovalı sanatçıların Türkiye’de Kosova kültürünü ve sanatını tanıtmasını isteriz. Türk sanatçıları da Kosova’ya bekliyoruz. Enstitü Kosova ile ilgili hem Türkiye’de hem de Kosova’da etkinlikler düzenlemişti. Bu kültürel diplomasi için çok müteşekkiriz.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçilik olarak da enstitüden çok destek gördüklerini söyleyen Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu ise Başkan Ateş’ten Kosova’da büyük bir etkinlik düzenlenmesi istedi.

Kosova heyetinin öneri ve taleplerini dinleyen Başkan Ateş, Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurduğu bir kamu vakfı olduğunu hatırlatarak, “Balkanlarda halkların barış içerisinde yaşamalarını, kendi dillerini, kültürlerini ve inançlarını yaşamalarını arzu etmekteyiz. Türkiye’de doğal olarak Kosova’ya ve halkına karşı bir sempati var. Sayın Büyükelçimizin Türkiye’de yapmak istediği Kosova kültürüne dair her etkinliği memnuniyetle destekleriz, birlikte de yaparız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ekonomik gücü arttıkça kültür ve eğitime ayırdığı bütçe de artıyor.

Bu temaslarda bir konuya daha dikkat çekmek isterim. 15 Temmuz’da Türkiye’de bir darbe girişimi oldu ve bunu yapanlar, özellikle Balkanlarda kendilerini eğitim ve kültür alanlarında faaliyet yapan kurumlar olarak tanıtmaktalar. Dünyanın gözü önünde Türk halkına karşı ağır silahlar kullanmaları, halkın üzerine tankları sürmeleri, Meclis’i bombalamaları gerçek niyetlerini ortaya çıkardı. Bu örgütün Kosova’da yaptığı faaliyetler konusunda da dikkatli olmak gerekir. Özellikle Türkiye’nin varlığına kastetmiş bir terör örgütünün dost ülkelerde de dışlanmasını arzu etmekteyiz. Türkiye ve Kosova halkları arasındaki dostluğu zedeleyici hiçbir etkinliğe fırsat verilmemeli.” diye konuştu.

Kısa bir süre önce Saraybosna’da bulunduğunu söyleyen Ateş, enstitü tarafından başlatılan Tercihim Türkçe Projesi’nin Kosova’da da yapılabileceğini belirtti. Ateş, “Türkçeyi seçmeli ders olarak okutacak olan okullara, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte, değeri 1 milyon dolar olan ve 3 tırdan oluşan elektronik malzeme ve farklı eğitim materyal desteği sağladık. Türkiye ekonomik refahı arttıkça onu kardeşleriyle de paylaşıyor.” dedi.

Başkanı Ateş’in 15 Temmuz ve Fetullahçı Terör Örgütü’ne ilişkin dostane uyarısını dikkate alan Bakan Yardımcısı Hoti ise ülke olarak 15 Temmuz ve sonrasında yapılanları şu sözlerle anlattı:

“15 Temmuz sürecinde Kosova yönetimi ve Kosova halkı, Türkiye’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında oldu. Bizler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı desteklemeye ve iki ülke arasındaki dostluğu korumaya devam edeceğiz. Kosova’daki bir Türk, İstanbul’dayken kendini ne kadar Türk hissediyorsa, Kosova’da da kendini o kadar çok Türk hissediyor. Ortak tarih, kültür ve sanatın dışında Kosova’daki Türk toplumunun varlığı da çok önemli. Bakanlarımızın çoğu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nı bizim Cumhurbaşkanımız kadar çok seviyor. Savaş yıllarında Kosova’ya ne kadar yardımcı olduğunuzu herkes biliyor. Bizim Türklerle birlikteliğimiz köklü bir geçmişe dayanıyor.”

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

YILDA 40 BİN AMELİYAT

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş