a

TİKA’DAN KOSOVA EĞİTİMİNE BİR DESTEK DAHA (VİDEOLU)

elena-gjika-tika1 elena-gjika-tika2 elena-gjika-tika3 elena-gjika-tika4 elena-gjika-tika5 elena-gjika-tika6 elena-gjika-tika7 elena-gjika-tika9Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kosova’da eğitimi destekleme  faaliyetlerine  bir önemli  projeyi daha ekledi.

Kosova’da halkın takdirle karşıladığı projeleri hayata geçiren  TİKA , Priştine’de  öğrencilerin yüzünü güldürdü. TİKA Kosova’da eğitimi destekleme çalışmaları çerçevesinde  önemli  bir projeye imza attı.

Priştine’de Türkçe eğitimin yapıldığı tek ilköğretim okul konumundaki “Elena Gjika” ilköğretim okulunda 10 sınıfın tadilat ve tefrişatı tamamlanarak, öğrencilerin hizmetine verildi.

En modern araç ve gereçlerle donatılan sınıfların açılışına Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Kosova Meclis Başkan  Yardımcısı Fikrim Damka, milletvekili Müferra Şinik,  TİKA  Kosova Koordinatörü  Necip Özay Özütok ve Priştine Belediye Eğitim Müdürü Arbërie  Nagavci katıldı.

Açılış programına katılan davetlilere Türk ve Arnavut öğrenciler tarafından Türk ve Kosova bayraklarının dalgalandırıldığı coşkulu karşılama düzenlenlerek, sevgi gösterisinde bulundu.

Açılış öncesinde “Elena Gjika” İlköğretim okulu Müdür Osman Vitia  konukları makamında kabul ederek, okula yapılan çok değerli proje nedeniyle  Türk Cumhuriyeti , Türk halkı ve TİKA’ya teşekkürlerini ifade etti. Okul müdürü konuklara,  UNESCO koruması altında olan geçmişi 90 yıla dayanan  okul hakkında bilgi verdi. Burada yapılan sohbette, TİKA’nın Kosova’da  farklı projelerle eğitimi desteklemeyi sürdüreceği belirtildi.

Konuklar daha sonra tadilat ve tefrişatı yapılan sınıfları Türk öğretmenlerin eşliğinde  gezerek, Türk ve Arnavut öğrencilerle buluştu. Öğrencilerle ilgilenen davetliler, bu projenin öğrencileri ne kadar sevindirdiğine tanık oldular.

Ardından düzenlenen açılış programında konuşan okul Müdürü Osman Vitia, Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA’nın Kosova’da eğitim şartlarının iyileşmesi, bu çerçevede  200 kadar Türk öğrencisi olmak üzere  2 bin öğrencinin eğitim gördüğü  “Elena Gjika” ilköğretim okulunda eğitim seviyesinin yükselmesine verdiği desteklerinden dolayı son derece mutlu olduklarını ifade etti.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova’yı  tüm alanlarda destekleyen Türkiye Cumhuriyeti ve önemli bir kurum olan TİKA’nın ,  eğitim projelerini hayata geçirmekle , ülkenin geleceğine yatırım yaptığını belirtti.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türkiye’nin hep yanında olduğu Kosova’da eğitimi desteklemeye devam edeceğini belirterek, eğitime yapılan yatırımların, eğitim şartlarının daha ileriye taşınması için son derece önemli olduğunu vurguladı. Büyükelçi Kılıç, TİKA’nın  bu soylu çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Açılış töreninde Türk ve Arnavut öğrenciler tarafından, şiir, resital , müzik ve halk oyunlarından oluşan program verildi. Törenin sonunda, öğrencilere hediyeler takdim edilerek,  TİKA pastası kesildi. /kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”hCy9UGnmEcg”]

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TREPÇE YASASI’NIN İPTALİNİ İSTEDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş