a

TÜRKİYE MAKARNA İHRACATINDA DÜNYA İKİNCİSİ

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, makarna sektöründe Türkiye’de  son yıllarda özellikle ihracat ağırlıklı büyüme sergilediğine dikkat çekerek “İhracatta 850 bin ton seviyelerini zorlar hale geldik. Sektörümüzün toplam 2 milyon ton kurulu üretim kapasitesi var” dedi.

Külahçıoğlu, “Türkiye, makarna ihracatında İtalya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ancak burada önemli bir ayrım var, bunu belirtmek isterim. Avrupa Birliğinin bize uyguladığı bir kota var. Türkiye’den Avrupa’nın 28 ülkesine yapılabilecek ihracat miktarı 20 bin ton ile sınırlı. AB’nin makarna ithalatı yıllık 3 milyar 750 milyon dolar civarında. Biz bu pazardan ancak 17 milyon dolarlık bir pay alabiliyoruz. Kotanın kaldırılması durumunda biz AB pazarından rahatlıkla 2 milyar dolar pay alıp dünya birinciliğine oturmamız mümkün. Hatta şöyle çarpıcı bir rakam vermek isterim; İtalya’nın dünya ülkelerine yaptığı ihracat 550 bin ton, Türkiye’nin bu yılki ihracat hedefi  850 bin ton. Dolayısıyla AB gibi korumalı pazarları çıkardığınız zaman aslında biz dünyanın en büyük ihracatçısıyız” ifadelerini kullandı.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, “Şu anda dünya ülkelerinin yaklaşık dörtte üçüne yani 152 ülkeye ihracat yapar haldeyiz. Bu kadar yaygın bir ihracat, Türk makarnasının dünyada bir marka olduğunun önemli bir göstergesidir. Bir de bunun, bir ara mamul ithal edilmeden tamamen bir katma değer yaratarak ülkemize döviz kazandırılması söz konusu. Yani çiftçimizin buğdayını işleyip, kaliteli makarna haline getirip dünya pazarlarına ihraç ediyoruz” diye belirtti.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERE, YÖS BENZERİ TEK SINAV SİSTEMİ GELİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş