a

GÖRME ENGELLİ OLMAYI HİSSETTİLER

14797334_1453673747982802_1320563986_n 14797480_1453673867982790_896551006_n 14800807_1453673824649461_1679240176_n 14801020_1453673714649472_885719236_n 14805341_1453673777982799_937984710_nGörme Engelliler Haftası çerçevesinde, Priştine Çocuk Kültür Merkezi bünyesinde Genç Büyükelçiler grubu tarafından, Yunus Emre Enstitüsü desteğiyle  “Karanlıkta Dialog” adlı faaliyet düzenleniyor. “Görme engelli olmanın nasıl olduğunu biliyor musunuz ?” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlik, görme engelli ve ya az gören kişilerin günlük hayatta yaşadıkları sıkıntıları tecrübe etme fırsatı sunuyor. Priştine Zahir Pajaziti Meydanı’nda 17 Ekim’de başlayan faaliyette ziyaterçilerden, gözleri kapalı ve ellerinde görme engelli bastonu ile içi labirent şeklinde tasarlanan bir çadıra girmeleri isteniyor. Yanlarında gören bir kişinin yardımıyla labiretten çıkmaya ve kendilerine sunulan nesneleri tanımaya  çalışan ziyaretçiler için görme engellilerin karşılaştıkları zorlukların deneyimlenmesi sağlanıyor.

Her yaştan katılımcının yer aldığı etkinlikte, çok sayıda genç gönüllü olarak çalıştı.

Etkinlikle ilgili açıklama yapan Genç Büyükelçiler Grubu temsilcisi Çlirim Sheremeti, “ bu tür projelerin önemi çok büyük. Çünkü halkımızın çoğu engellinin nelerle mücadele ettiğini bilmeye ihtiyacı var diye düşünüyorum. Maalesef biz Kosovalılar fazla empati kurabilen insanlar değiliz. Bu nedenle bu faaliyetin birazda insanlarda empati duygusunu arttırmasını hedefliyoruz. İnsanların ilgisi muhteşem. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar ilginin olacağını bizler de beklemiyorduk. Bizler etkinliğimizi 17 Ekim tarihinde başlattık . Ve her gün saat 14:00-18:00 saatleri arasında çadırımız ziyaretçilerimize açık. Gururla söyleyebilirim ki, bugüne kadar 500’ün üzerinde ziyaretçimiz oldu. Tepkiler gerçekten de çok güzeldi. Aldığımız güzel geri dönüşler sayesinde diğer engellilere yönelik farklı etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz” dedi.

Etkinliği fikir sahibi Eronita Rexhepi ise fikirin oluşması ve bu önemli sosyal sorumluluk projesinin hayata geçirilmesi sürecini şöyle anlatıyor;

“Bu etkinliği, Genç Büyükelçiler Grubu ile Frankfurt’ta katıldığımız bir organizasyon sırasında gördüm. Farkunfurtta bir meydanda devamlı olarak duran çadıra insanların ilgisi ve farkındalık yaratmaya olan etkisi beni çok mutlu etti. Ve bu projeyi Kosova’da da hayata geçirmemiz gerektiğini düşündüm. Kosova’ya döndükten sonra, Yunus Emre ve Priştine Belediyesi yetkilileriyle projeyi görüştük. Projemizin kabul edilmesiyle etkinliğimiz 17 Ekim Pazartesi günü başlamış oldu. Görme engelli olmayanların yaşadıkları bu deneyim gerçekten bir fark yarattı. Özellikle de her yaştan ziyaretçimizin olması bizleri çok mutlu etti. İlkokul öğrencilerinden bailayarak değişik yaşlarda vatandaşlar gelip görme engellilerin neler yaşadığını deneyimledi. Çadırdan çıktıktan sonra ağlayanlar bile oldu. Bizler, bu tür fark yaratan projeleri sürdüreceğiz.”

Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Ülker de, herkesin bir engelli adayı olduğu dünyamızda ve bu çerçevede Kosova’da engellilere yönelik bilinç oluşturmanın kendileri için oldukça önemli olduğunu ifade etti. Ülker, sağlıklı insanların kısa bir an için bile olsa bir görme engellilerin yaşadıklarını deneyimlemeleri ve başta gençler olmak üzere, Yunus Emre, Priştine Belediyesi gibi kurumların bu projeye destek vermesi açısından  etkiniliğin büyük önem arzettiğini kaydetti. Ülker, “sosyal fayda sağlayan ve gençleri de buna dahil eden, ayrıca bilinç oluşturmayı hedefleyen bu tür projelerin devam etmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Gözleri kapalı olarak bir labirentte ilermeye çalışan, öğrenciler ve vatandaşlar ise “Görememek çok farklı bir duygu. İnsanları, doğayı görmeden karanlık bir dünya içerisinde bir hissiyat hissettik. Etkinlik çok güzel. Engelliler bizim toplumumuzun bireyleri onları daha iyi anlayabilmemiz için bu tür etkinliklerin daha çok olması gerekiyor” şeklinde konuştular.

Etkinlik, 22 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

AB’DEN SIRP LİSTESİ’NE KURUMLARA GERİ DÖNÜN ÇAĞRISI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş