Doburçan’daki Nazım Hikmet İlköğretim Okulu’nda kuruluş tarihinden bu yana ilk defa Türkçe birinci sınıfa hiçbir öğrenci kayıt yaptırmadı. Doburçanlı bir veli ilkokul çağındaki çocuğunu sınıfta tek başına ders görmemesi için, çocuğunun kaydını gelecek yıla bıraktı. Böylece Nazım Hikmet İlköğretim Okulu’nda Türkçe birinci sınıf açılmadı.
Ancak, okulda yaşanan öğretmen krizi bu durumu gölgede bıraktı.
Doburçan’daki Nazım Hikmet İlköğretim Okulu’nda emekliye ayrılan bir öğretmenden boşalan sınıf öğretmenliği işyeri için ilan açıldı. İşyeri için açılan ilana başvuralar yapıldı. Sonuç olarak, Gilan Eğitim Müdürlüğü Türkçe Eğitim Koordinatörü Berat Dindar ve Nazım Hikmet İlköğretim Okulu Müdürü Fadil Shabani’nin de yer aldığı seçici komisyon, yeni sınıf öğretmeni olarak Sebahate Salihu Shehu’nun görev için en uygun kişi olduğuna karar verdi. Ancak asıl olay burada başladı. Nazım Hikmet Okulu veliler kurulu, Belediye Eğitim Müdürlüğü Türkçe eğitim görmemiş birinin işe kabul edilmesine tepki gösterdiler. Veliler, yeni eğitim öğretim yılının başladığı 5 Eylül Pazartesi günü beşinci sınıfta okuyan çocuklarını derse göndermeyerek kararı protesto ettiler.
Durumun aydınlığa kavuşması için Gilan ve Doburçan’da konun muhattapları ile görüştük.
Konuyla ilgili Kosovaport mikrofonlarına konuşan, Gilan Eğitim Müdürlüğü Türkçe Eğitim Koordinatörü Berat Dindar, açılan iş ilanına başvuru yapan Türk adayların hiçbirinin Sınıf Öğretmenliği diploması olmadığına vurgu yaparak, seçilen adayın Sınıf Öğretmenliği mezunu olduğunu ve akıcı şekilde Türkçe konuştuğunu söyledi.
Dindar Kosovaport’a yaptığı açıklamasında, “İş yeri için başvuran 4 adayımız vardı. Bunlardan ikisi ekonomi fakültesi mezunu. Bir diğer aday halen Eğitim Fakültesi Fizik –Kimya birinci sınıfı tamamlamıştı. Son adayımız da eğitimini Arnavutça tamamlamış, ancak Sınıf Öğretmenliği mezunu ve hatta yüksek lisansını da tamamlamış bir eğitimciydi. Kendisinin dosyasında 9 aylık bir Türkçe kurusunu tamamladığına dair belge de bulunuyordu. Mülakatta kendisiyle Türkçe konuştuk. Türkçe’yi akıcı şekilde konuştuğunu ve yazdığını gördük. Kendisi Türk öğrencilere ders vermekten dolayı bir sakınca da görmediğini de ifade etti. Diğer adayların bu iş pozisyonu için yeterli olmaması dolayısıyla Sebahate Salihu Shehu’nun Nazım Hikmet İlköğretim Okulu’na yeni sınıf öğretmeni olarak göreve başlamasına karar verdik. Bu kalifiyeye sahip bir Türk aday olsaydı biz elbette işe onu alırdık. Bizim kararımıza velilerin tepki gösterdiği doğrudur. Okulların açıldığı ilk gün çocuklarını okula göndermedikleri de doğrudur. Şunu söylemek isterim ki veliler Gilan Eğitim Müfettişliğine şikayette bulunabilirler” dedi.
Doburçan Nazım Hikmet İlköğretim Okulu’na uğradığımızda ise, beşinci sınıf öğrencilerinin derste olduğunu ve yeni öğretmenleriyle ders yaptıklarını gördük.
Son durumu ve yaşananları okulun müdürü Fadil Shabani’ye de sorduk. Müdür Shabani, “Ben okulumuzda görevli öğretmenin milliyetini sormadım. Komisyonda yer aldım. Ve Sınıf Öğretmenliği diplomasına sahip olduğunu gördüm. Komisyonda, Türkçe konuşabildiği de kanıtlandı. Ve kendisinin okulumuzda işe başlamasına karar verdik. Evet kabul etmeliyim ki okulun ilk günü öğrenciler derse gelmedi. Çocuklara neden okula gelmediklerini sorduğumda, kendilerine öğretmenlerinin olmadığının söylendiğini farkettim. Ancak durum açıklığa kavuştu ve öğrencilerimiz artık derse geliyor. Ama, veliler yazılı olarak eğitim müfettişliğine itirazda bulunurlarsa, müfettişlerden oluşan bie komisyon gelip öğretmeni denetleyebilir. Müfettiş olarak çalışan ve Türkçe bilen kişiler de var. Bizler de müfettişlerin alacağı her karara saygı gösteririz” ifadelerini kullandı.
Dersini, Türkçe ve istekle anlatan Sebahat Salihu Shehu ise üzerinde çok fazla baskı olmasından dolayı konuşmak istemedi.
Nazım Hikmet Okulu Veliler Kurulu üyesi Sadettin Poçinka ise, olaya farklı bir açıdan yaklaşarak, “Arnavut bir öğretmene böyle imkanlar tanınırken, bir Türk’e Arnavutça eğitimde ders verme imkanı sağlanır mı?” sorunu soruyor. Poçinka, Arnavutlara karşı olmadıklarını ancak bu durumun şu anda eğitim fakültesinde öğrenim gören Türk gençleri kötü etkileyeceğini dile getirdi. Poçinka ayrıca, veliler kuruluna öğretmenin Türkçe bilmediğine dair duyumlar geldiği ve velilerin bu nedenle tepki gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Doburçan Nazım Hikmet İlköğretim Okulu’nda 2’nci sınıftan 9’uncu sınıfa kadar 30 Türk öğrenci eğitim görüyor./kosovaport/
BRÜKSEL’DE ANLAŞMA SAĞLANDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI