a

MİLLETVEKİLİ DAMKA SAVCILIĞI GÖREVE DAVET ETTİ

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Fikrim Damka, Kosova’da   ifade özgürlüğünün istismar edilmesi  ve kötüye kullanıllanması örnekleri karşısında Devlet Savcılığı’nın suskun kalmasını sert bir dille eleştirdi. Savcıları göreve davet eden  milletvekili Fikrim Damka, nefret ve kin içeren söylemlerin ifade özgürlüğü olarak plase edilmesinin kabul edilir olmadığı vurguladı.

Meclis genel kurulunun bugünkü oturumunda “6+” Parlamento Grubu adına söz alan milletvekili Damka, Kosova’da demokratik havayı bozan ve kamuoyu oluşturmaya yeltenen “ ifade özgürlüğü” adı altında yapılan istismarlar karşısında tepkisiz kalınamayacağına işaret etti. İfade özgürlüğü maskesi altında  dini aşırıcılık tutumlarının yaygınlanması amacını güden söylemlerin cezalandırıldığını hatırlatan Damka, Kosova’da etnik ve dini esas üzerine tehdit ve hakaret etme özgürlüğünün mevcut olduğuna , bunun da  cezasız kaldığını hatırlattı. Bu olguyu örnekleyen milletvekili Damka, 21 Haziran tarihinde Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında oynanan  maçın ardından kamuda bilinen bir şahıs tarafından Kosova’daki Türk toplumuna tehdiler  yağdırılması ve Tüklerin , Türkiye’nin zaferini kutlamak için sokaklara çıkmamaları çağrısını yapması, çünkü “Arnavutlar sinirlidir, yaşanabilecekler  konusunda sorumlu olmazlar” şeklinde tehditleri içeren mesaj gönderdiğini hatırlattı. Etnik tehditlerin “ sarkazm “ yani ironi olarak tanımlanamayacağını kaydeden Damka, “ bu tür olaylarda müdahale etmeyen  Kosova Savcılığı, nefretin teşvik edilmesinin , “düşünce özgürlüğü” olarak tanımlanmasına yardımcı olmaktadır” şeklinde uyarıda bulundu. Damka, “ galiba, yolsuzlukla mücadele, yabancı yatırımcılara tehdit gibi vakalarla son derece yüklü olabileceği nedeniyle savcılık,  nefret dili yayan söylemlere karşı önlem alması için yeterli zamana sahip değil” dedi.

Milletvekili Fikrim Damka, dost ve partnör ülke olarak Türkiye’deki gelişmeler karşısında Kosova’da bazı unusurların davranışları nedeniyle rahatsızlık duyduğunu da ifade etti.  Demokrasi düzeninin kaldırılmasına yönelik Türkiye’de başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından Kosova’da kamuyonun oluşmasında etkili olan unsurlar tarafından 15 Temmuz sonrasında Türkiye’de  alınan önlemleri eleştirmelerini olumlu karşılamadığını söyledi. Türkiye’nin FETÖ terör örgütü ve terörle mücadele ettiğini hatırlatan Damka, konuşmasında FETÖ’nun karanlık amaçlarından söz etti.

Darbe girişiminde bulunan  askerin saflarında yer alınması çağrısının Kosova’da “ sarkazm” yani ironi olarak tanımlandığına tanık olduklarını kaydeden milletvekili Damka, “ Nice’deki terör saldırısında “ifade özgürlüğü” adına saldıran kamyoncuların saflarında yer alın çağrısını sarkazm olarak tanımlayabilir miydik? şeklinde soru soran Fikrim Damka, “ terör ile mücadelede  Fransa’nın yanında yer aldığımız gibi Türkiye’nin yanında da yer almalıyız” dedi.  Türkiye’de darbe girişiminde 300 kadar vatandaşın hayatını kaybettiğini , bin 500 kadar vatandaşın da yaralandığını hatırlatan Damka, demokrasi ve laikliği savunurken, ifade özgürlüğünün de savunulduğunun unutulmaması gerektiği belirtti. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MİLLETVEKİLİ ŞİNİK’TEN TÜRKİYE’DE DARBE GİRİŞİMİNİ ŞAKA NİYETİYLE DESTEKLEYENLERE SERT ELEŞTİRİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş